Ден: 08.04.2022

Наско Гергинов

Наско Гергинов
Община Кюстендил се управлява непрозрачно финансово, обяви на пресконференция съветникът от Левицата и шеф на местен банков клон Атанас Гергинов. Поводът е намерението на Общинската управа за теглене на нов облигационен заем от 8,5 млн. лв. При досегашните задължения и погасяване на облигационен заем от 6,5 мил евро, от 2011 год., който още се изплаща. Новият заем е заради приетия на последното заседание на съветниците погаситилен план, според който Общината трябва да се издължи за около 8,5 мил. лева към РИОСВ за невнасяни такси по Закона за управление на отпадъците.За което има вече и окончателно решение на ВАС, а през миналата година от Националната агенция за приходите (НАП) е постъпило искане към Община Кюстендил за заплащане на задълженията. Така, че – няма мърдане. Затова предстои и нов заем. Това е дълг, които ще се опита да емитира общината или да изтегли през следващите месец-два с период на погасяване през следващите 10 години. Така Общината влиза от заем в заем, посочи Гергинов, който на предишни местни избори беше кандидат за кмет на Кюстендил.
„Общината се управлява непрозрачно. Не мога да подмина с лека ръка това, че общинската администрация или ни подценява като специалисти, или се опитва да скрие част от информацията. Още на 31 януари към Министерството на финансите (МФ) е изпратена справка за просрочени задължения, в размер на 8 345 000 лева. Защо общинската администрация спазва дисциплината и културата към МФ, а спрямо общинските съветници и жителите на общината има затъмнение“, коментира Гергинов. Според него, като финансист, 10 процентовата наказателна лихва по този дълг е стратегическа грешка. Според него е било уместно задълженията по съдебното решение да бъдат погасени с постъпленията от продажба на общински имот, или с кредит, сключен при добри условия, който е бил погасен предсрочно. „Това е грешно разходване на общински средства. Ако имахме тази информация, щяхме да натискаме това да се случи, вместо да вървим към нов кредит, който ще е два пъти по-скъп от този, който погасихме предсрочно“, каза още потомственият комунист Гергинов, чиито баща Любомир Гергинов е бил кмет преди време на Кюстендил.
Ега, ти и откритието прави Наско Гергинов. Може би само кметът Путър Паунов знае кое,колко и за какво се харчи в тая Община. Едва ли и шефът на „Чистота“-та инж.Валентин Смоков знае всичко по темата „боклук“.Или пък зам.-кметът по финансите Надя Каратова. И да знае, все едно не знае. Как тогава Петър Паунов тръгва да спечели пети пореден мандат. Наско Гергинов може да предположи нещо по въпроса. На следваща негова пресконференция – соло.