Day: 01.05.2022

Що значи народът празнува

Що значи народът празнува

bty
bty


Седмица след Въскресение Христово – Томина неделя„ от десетелития е празник на близкото кюстендилско село Пиперков чифлик. Предполага се, че някога край селото е имало манастир „Св. Тома“ – някъде 1650 г. е било. Откъслечни данни са намерени в черковните документи. След като повече от 80 години се прави събор в Пиперков чифлик, значи жителите на селото са вярващи, не са Тома неверници, казва кметът Стефан Котев, бивш републикански шампион по лека атлетика. Пиперков чифлик отстои само на километър от Кюстендил. Едно от най-заможните в обината е.На Томина неделя се събират стотици хора, идват и от други райони на региона и страната. През целия ден въври програма, хора, прави се и футболен турнир на малки врати, а наградата е печено агне.
За 14-а поредна година пък в другото в кюстендилско с.Жабокрът организираха празник на зелника, а събраните пари от дарения и от награди в конкурса за най-добре приготвен зелник отиват за изграждащия се храм в селото „Св.великомъченик Димитър“. Празненството с готуващи състави и изпълнители продължаваше и вечерта. Двадесетина майсторки на зелника участваха в конкурса в двора на читалището в Жабокрът, където бяха наредени маси за празнуващите хора.Гостуваха и някои местни и национални светила – като певицата Слава Соколова и най-силният глас в света, записана и в Гинес, пловдивчанката Смиляна Захариева, каза секретарят на читалището Милена Стоименова. И там софра, купон до късно.
Каква ти Украйна, войни, скъпотии, вируси, пандемии, партии на Мая Божидарова Манолова или на генерал като Стефан Янев. Народът празнува. Томина неделя и зелници. Нищо повече. „Не ни касаят войната и вирусите“, проезнесе се един купонясващите в Пиперков чифлик. Наздраве!