Месец: юни 2022

Наглотия от векове за векове

Наглотия от векове за векове
Всички тръпнем да разберем как ще приключат нотите с Русия, изгонването на 70-те руски дипломати /агенти/, какви изобщо ще са последствията. Президентът казал нещо в Мадрид, Кирил Петков снове и нещо се оправдава пред червените на Корна Нинова. Направи една смела стъпка и е готов да даде заден ход. Местните червенюги няма да оставят нещата току-така, ще предприемат някоя подписка, искане, ултиматум,  акция /може и Соболева/.
Край с наглотията – „от векове за векове“. Не ходете чак до посолства, президентства, паметни места и т.н. На мястото, където живеем, си спомнете как е. Кой да обясни на кюстендилци защо централното заведение в града допреди 30-на години се казваше „Москва“, по-надолу – рестарант „Брянск“. В Благоевград „Волга“. В Дупница /Станке Димитров/ магазинът за битова техника и части се казваше… „Гагарин“. Футболният турнир за Купата на българия беше Купа на Съветската армия. В петъците от-до гледахме руска телевизия. А от руските филми ни се гадеше – още при влизането в салона или със сядането пред телевизора. Някога бай Тодор Живков се палеше, та знае ли се. „Рамо до рамо, сърце до сърце“. „Два организма, една кръвоносна система “ . „Так держать, братушки!“ И пр.
И сега – да ни отправят такива вербални ноти. Ами да се изнасят, бе, да си закриват посолство, консулства, руски културни центрове, училища, рокерските отряди „Ночие волки“ / а, не да ми правят събори над Хисарлъка всяка година!/ .Какви са тия „преглед на руската песен“, „Ромашки“ разни. Да си ходят.Ние ще се оправим!!!

Е, как без Кюстендил в лошото

Е, как без Кюстендил в лошото

bty

7 проби (6 в София-град и 1 в Кюстендил) с подварианта ВА.5 на Омикрон бяха установени у нас след целогеномно секвениране на 88 проби, взети от пациенти със SARS-CoV-2. Пробите са взети в периода 05 май – 03 юни, като са изпратени от 13 различни лечебни заведения от 16 области на страната. При всички 88 клинични проби е установен вирусният вариант Омикрон, като съотношението на подвариантите е, както следва: ВА.2 (76,1%), ВА.2 и неговите подварианти общо (92%). ВА.5 е установен при 8% от изследваните проби. През май 2022 г. два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и ECDC за „варианти, будещи безпокойство“. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022 г., а към момента вече са доминиращи там. BA.4 и BA.5 имат много от мутациите, присъщи на първоначално установения вариант Омикрон, но имат повече общи черти с варианта BA.2. Те притежават редица допълнителни мутации, някои от които могат да променят характеристиките на вируса. И двата нови варианта носят мутацията L452R – мутация в гена на т. нар. шипов протеин, която преди това беше открита единствено при Делта варианта на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е важен, тъй като се използва от вируса, за да заразява човешките клетки и определя колко лесно се предава вирусът. Тази мутация прави вируса по-заразен и може да му помогне частично да избегне имунната защита.
И – лошото пак не отминава Кюстендил. Защо ли! Градът /и районът/, оказал се най-безпомощен срещу пандемията. И като че ли с най-висока смъртност, макар и даняма официално обявена статистика. И как няма .В тоя град най-не се спазваха забраните. Когато цяла България беше под карантина и пристигащите от чужбина трябваше да карат 14-дневна карантина и да се прибират към Македония например, в Кюстендил охотно им даваха квартира /стаи/ под наем. На диващиет от Македония пък не се прилагаше кой-знае какъв контрол, говори се, че срещу 100 евро на санитарните инспектори на ГКПП можеш да влезеш всякак. Планината Осогово изобщо не се контролираше, там вървеха запои ден и нощ и заболелите не бяпа малко, отиде си и повелителят на Трите буки Симчо Георгиев. В кюстендилския ромски кв.Изток, с около 13 хиляди населеине, пламна епидемия, наложиха им 100% карантина – ами! Циганите имаха поне 20 места от които си излизаха свободно и никой не ги контролираше.В Кюстендил, при това в самата районна болница, издаваха фалшивите зелени сертификати. В тоя град ресторантьорите плащали на РЗИ чиновници да им издадат сертификат за ваксинирани на персонала им. И т.н. И т.н. Затова и Кюстендил след София се оказа с 1 регистриран с подварианта на Омикрон /или на друг щам/. Със сигурност е повече от един. Пък и близостта със София. И с … Гърция. Десетки от Кюстендил /ско/ и сега са по гръцките курорти. Затова. Един сал доктор /д-р Александър Величков/ срещу пандемията и без никакво РЗИ в тоя града – така ще е…

Алчнотия

Алчнотия


Финансовото състояние на ВиК-Дупница, чиито сметки са запорирани заради задължения към НАП, продължава да се влошава, казал на пресконференция председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Като употребил думата – „критично“. Той призова дупничани и абонатите на дружеството в 16-те села да плащат по-коректно сметките си за вода и така фирмата да избегне фалита. Твърде ниска е събираемостта за разходваната и потребяваната вода, за общината тя е около 20%, а има села, като Дяково например, на чиято територия е най-големият за Югозапада язовир „Дяково“, където тя е под 10 %. ВиК инкасира по около 170 000 лв. приходи на месец. От НАП обаче са сложил запор над сметките и на всеки 1 лв. вземат 40%. Така НАП удържа 68 000 лв. от приходите, за ВиК остават около 100 000 лв., а само за заплатите на близо 90 работници и администрация са необходими 105 000 лв., представи ситуацията председателят на ОбС Костадинов. Символични суми – до 50 лева, плащат и автомивки в града, установила проверка. Дружеството е сключило около 20 споразумения с длъжници за плащане на актове, поне 10 от тях са за около 2000 лв. От две години има решение ВиК-Дупница да напусне регионалната водна асоциация „Кюстендилска вода“. По ред административни причиин и честата смяна на клиентите и министрите в МРРБ това още не става. Заради неизяснения статут на ВиК цената на водата в Дупница и 16-те села не се променя повече от 10 години и тя сега е 1,37 лв. за куб. метър.
Костадиновата бомба обаче е някаква … дупка в река Бистрица, която грози и обрича Дупница на безводие, ако водохващането там „сдаде“. Трябвали около 30 хиляди за ремонт там.Бе, какво са 30 хил. лева. Защо Костадинов не ги даде, от личнаат сметка. Тогава дупничани може и да го заобичат. В същата Бистрица правиха разни мостове и каскади, селото е приоритетно за управляващите ощинари трети мандат /ГЕРБ/.Така, че – няма страшно. Другото е, че въпросният Костадинов вече се е нагледал и на водния сектор. Махна бившия ВиК шеф инж.Илия Илиев, гласи нещата да се тегли спасителен заем за избягване на фалита на дружеството и пр. Той оправи ГУМ-а, справи се със сегрегацията по дупиншките училища, с ромската регулация, дори и с КОВИД пандемията на местно ниво. Сега и водата. На това народът, поне в споменаттото Дяково, му вика алчнотия.

ГЕРБ и хората му

ГЕРБ и хората му
Бившият областен управител при кабинета „Борисов-2“ и „Борисов-3“ Виктор Янев става зам. кмет на община Кюстендил с ресор култура и образование, обяви кметът на града Петър Паунов.Назначаването му не изнанада никого и се коментира като чисто партийно, след като на последния местен вот ГЕРБ подкрепи сегашния кмет на града /четири мандата/ Петър Паунов. Заемалият досега тази „заместническа“ позиция Светослав Василев – ще поеме длъжността секретар след успешно издържан конкурс. Какви ги прави и Василев – тръгвай си! Виктор Янев изкара година като безработен, регистриран в Бюрото по труда. Назначаването му за зам.-кмет на Кюстендил си е никаква изненада, като се има предвид лансацията му от бившите управляващи. Поемането на секретарския пост от Светослав Василев също се коментира много – постът секретар не беше заеман от десетина години и се считаше, че е изваден от щатното разпределение на Общината. Някакъв рестрат по Пуетър Паунов Василев ще изпълнява и менджърски функции, поясни преназначаването му градоначалникът.
Важното е друго. Как ГЕРБ безапелационно устройва хората си. И как тия хора не се разбягаха,ами се навъртат плътно и чакат реванша да заемат отново важните регионални места. То и Виктор Янев сигурно би се върнал и за областен, вместо да се прибере вкъщи и да си гледа здравето и спокойстивето.А, че ГЕРБ е в настъпление и много хора почват да вярват, „че отново пак“ и да дойдат на власт, е показателно как местна превозваческа фирма, нарушила правилата, била готова да си тръгне и да не сключва договор с Община-Кюстендил. Като падна кабинета „Киро Петков“ , обаче се върнала и заявила, че ще премислят. Кое ли ги събира местните гербаджии, които в региона не са повече от 100, нека са 150. Ама не се разбагвят, все още…

Ще ли се заобичаме

Ще ли се заобичаме
Заместник кметовете на община Дупница Олга Китанова и Крум Милев гостуваха в Крива Паланка по покана на местната власт. Това стана часове преди Народноот събрание със 170 гласа „за“ да даде зелена светлиан по старта на предприсъединителните процедури за влизане на Северна Македония в ЕС. Целта на посещението е да се обсъдят възможностите за партньорство в програмния период 2021-2027г и съвместното участие в проекти по трансгранично сътрудничество (ТГС). На срещата присъстваха кметът на северномакедонската община Сашко Митовски, министърът на земеделието Люпчо Николовски и зам.министър на регионалното управление Зоран Димитровски. Българската делегация участва и в откриването на туристическа пътека до манастира „Св.Йоакин Осоговски“, която бе изградена именно по проект на ТГС в партньорство с Община Дупница. „Поддържаме много добри отношения с колегите от Крива Паланка и вярвам, че отново ще имаме допирни точки по някои съвместни проекти. Обсъдихме с тях възможностите за нови партньорства по ТГС в новия програмен период главно в културното и историческо наследство. Имаме някои вече идеи за Дупница, но нека да бъдат обявени конкретните условия, за да преценим къде бихме могли да се включим и да си бъдем взаимно полезни. В момента реализираме съвместен проект, който от наша страна е свързан с консервация и реставрация на Часовниковата кула. В очакване сме на становище от Министерство на културата в България, за да стартираме същинските дейности“, коментира зам.кметът на община Дупница по икономическите въпроси Олга Китанова.
Трогателна перспектива. В името на нови проекти и на нови финансирания сме готови да се прегърнем, пак да се прегърнем .Преди години дупничани и техни партньори от Бивша югославсак република Македония /тогава/ попълваха документация и формулари, за да кандидатстват по Пригамата за трансгранично сътрудничество, в … канавките на междинката между ГКПП-Гюешево и оттатъшния ГКПП-Деве баир. Иначе щели да изпуснат сроковете и да останат и без цент по проектирането, разказват експерти. Сега нещата са много по-други. И коментарте и въпросите „ще се заобичаме ли с македонците, ако не ни натискат хора като Макрон?“ напират отвсякъде. А предприемач от Куманово е оптимист. Имало решение за всеки от проблемите, по които се караме, не се съгласяваме, дърпаме се. Езикът, ли!. „Виж, брато.Като седнат един хърватин и един сърбин на маса, говорят един език и се разрибат. Така и ние – българи и македонци. Всичко е точно!“

Отново „Череша“-та

Отново „Череша“-та
201 са сергиите и експозициите на учасниците в Празника на черешата-2022г, организиран от Общината и Института по земеделие в Кюстендил, обявиха от местната управа .Това е рекорд като участници, каза зам-кметът по финансите на града Надя Каратова. Не се броят скарите със скара, които ще димят през целия ден. В събота, втория ден от Празника, ще бъдат обявени победителите за най-красиво аранжирана маса с череши, като в конкурса участват над 40 читалища, кметства, сдружения, дори и детски градини. Ще бъде обявено най-атрактивно вешело – това е композиция от дълга около 1 м. пръчка, на която са нанизани симетрично на дръжките им череши, както и най-едра череша, досегашният рекорд е 36 мм в диаметър на плода /от село Граница и дано да не е била мутант. Пък и италианците изкупвачи искат по-дребни! Няма оправия!/ . Участват и фирми и занаятчии, които ще покажат свои изделия и майсторръци по темата череши, като черешова ракия или сладка например. Млади архитекти подредиха изложба с фотоси от най-новите сгради или пространствени решения в града. А Общината осигурява и една безплатна атракция – фотоогледало, разказва Елеонора Дюлгерска, експерт от отдел „Култура“. Ясно . заставаш пред огледалото, заснема те, изкарва те на електронна версия, така казано, но и на хартия. И си тръгваш с черешов спомен от Кюстендил.
Тая череша втръсна на всички кюстенидлци .Най-вече на черешарите. Всичко се повтаря. Дори и водещите /Драго Дратанов/, динозаври гостуват /Киро Маричков, Иван Дечев, Дони/майнмунджолуците също се повтарят /снимка с папагал, сега фотоогледало/. И ако не е тая череша, какво му остава на Кюстендил. Та отпреди месец още всички места по хотели, къщи за гости, почивни домове и бази, комплекси и пр. са резервирани.А който опита и черешата, супер!

Черепа падна

Черепа падна

dav
bty

Огромното пано с лика на Васил Божков-Черепа върху фасадата на изтърбушения бивш хотел „Пауталия“ на пъпа на Кюстендил бешe свалено днес. Алпинисти сръчно откачаха и нанивиха коравия плат с лика и логото на Партията на укриващия се в Дубай бизнесмен – “Гражданска платформа Българско лято”. Божков щеше да гледа от висотата на величието си кюстендилци години наред.Ако малко ъглово помещенийце на партера не беше наето от галерист предприемач, който открива там мини център за модерни арт стойности /така да кажем/. И добре, че го направи. Че Общината имаше да го усуква как ли не и нямаше да свали паното. Та нали точно под това пано Черепа имаше конферентна връзка със свои фенове /левскари/ от града в навечерието на единия от парламентарните вотове м.г. Които искрено му се възхищаваха. А местен в с.Николичевци беше аранжирал цяла стена от къщата си с величавия „портрет плакат“ на Божков .“Защо да не го сложи на цялата стена. Ако са му дали 500 лева, ще качи транспарант и на още една от стените на къщата си“, коментираха съселяните му.
Но, най-после. Кюстендил може да отдъхне, като я няма тая зловеща физиономия на създателя на Нове холдинг над пл.Велбъжд. Като вървеха празници и церемонии по площада, неговият партрет се извисяваше над всичко. И над всички. Ама кой-знае, дали някои не страдат от това, че паното го няма вече.

Кои са мафията

Кои са мафията
Вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС срещу правителството на премиера Кирил Петков, успя. Така кабинетът на доскорошната четворна коалиция, от която наскоро се отцепи ИТН, не събра нужните 121 гласа в пленарната зала, за да се задържи на власт. За вота гласуваха 123 народни представители, против 116, въздържалите се нямаше. Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, от Слави Трифонов и г-жа Митрофанова, заяви Кирил Петков след гласуването. Ще продължим и един ден ще имаме България без мафия, без задкулисие – една успешна, европейска държава. Благодаря ви, каза още той. Първи залата напуснаха депутатите от ДПС, а малко след това излезе и вече сваленото правителство. И т.н.
Добре, де! Това правителство щеше да събори или да промени статуквото. И през цялото време обяваваше, че се бори и че ще победи мафията и че ще изчегърта ГЕРБ. Така и така паднаха и не успяха. Поне да кажеха кои са мафията- В Италия и квиги написаха- Мафия и не само в София. А и надолу.Кои са мафията, г.н експремиер???

 

Гаснещо огнище

Гаснещо огнище
Определени са шестте състава от Кюстендилско, които ще участват в Националния събор на народното творчество Копривщица-2022 г, съобщиха от Областната администрация. Съборът ще се проведе в Копривщица от 5 до 7 август 2022 г. Кандидатите за участие от региона са били 8, какъв срам. И са оценявани от тричленно жури в състав: доц. д-р Наталия Рашева – представител на Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей /ИЕФЕМ/при БАН, Евгений Вучков – хореограф, и Адела Харалампиева – преподавател по народно пеене. Журито праща в Копивщица НЧ „Спасовица 2008“ – от с. Николичевци, общ. Кюстендил / с неотразим кмет Спаска Методиева от ВМРО/, дуета Иванка Велинова и Стефка Пинева, НЧ „Светило-1931“- с. Горна Гращица, общ. Кюстендил, Женска фолклорна група „Здравец“, НЧ „Просвета 1920“ – с. Граница, общ. Кюстендил, Група за автентичен фолклор, НЧ „Братство 1869“ – Кюстендил, Съставът „Струмски полъх“, ръководен от народната певица Слава Соколова, НЧ „Пробуда 1927“- с. Самораново, общ. Дупница, Женска фолклорна група, и НЧ „Отец Паисий 1928“- с. Багренци, общ. Кюстендил, Вокална група за автентичен фолклор „Веселие“. Националният събор на народното творчество в Копривщица се провежда от 1965 г., на всеки пет години. Основни организатори са Министерство на културата, Община Копривщица, Областна администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. По регламент Националният събор на народното творчество преминава през два етапа – регионален и национален. Първият етап – регионален подбор, приключи до 15 юни и се провеждаше във всички административни областни на страната. Излъчените изпълнители се представят на националния етап в Копривщица.
Какво излиза. Някога на Копривщица се стичаше цяла самодейно пееща и танцуваща България.А сега – само 8 кандидати от Кюстендилско.Че то едно-две читалища ги имат. Къде е Рилското корито, Сапарева баня, Бэбов дол и бащата на Борис Дали! Или не им се пътува до Копривщица със скъпото гориво . не е това.Има и такива, на които им писва от разните Копривчици. Или просто бащиното огнище вече тлее  гасне. Няма как да не тлее. Животът е в дискотеките и в простотиите.

Кюстендилският „пас“

Кюстендилският „пас“
Около 800 делегати от цялата страна учредиха официално в НДК партия „Български възход“. За председател бе избран Стефан Янев. Амбицията е „Български възход“ да бъде една от партиите в следващия парламент. Новата политическа формация ще работи с всички партии и няма да чертае червени линии, каза Стефан Янев. Целта на партията е устойчиво да работи за реализиране на българския национален интерес и сигурността на българските граждани, подчерта Стефан Янев. „Целта на партията е устойчиво да се работи за реализиране на българския национален интерес, да се работи за сигурността на българските граждани, за тяхното благоденствие и, разбира се, българските граждани да живеят в условията на справедливост и разбирателство със себе си и между институциите и властите“. „Имахме почти 800 делегати от цялата страна, от всеки областен град. Това е партиен субект, който е дългосрочен, който има намерение да се развива във времето и има амбиция да участва във всички видове избори, така че в предстоящи, ако са предсрочни и скоро, избори ние ще участваме“, каза Янев Партията ще работи в идеологическия спектър за национален консерватизъм=
От Пиринско веднага разпознаха два свои – Георги Самандов и Надежда Самарджиева, като и двамата влязоха в Изпълнителния съвет на новоучредената партия. Бившият зам.-министър на енергетиката инж. Самандов е син на някогашния Командващ на Съвместното командване на силите, общинския съветник в Гоце Делчев ген. Атанас Самандов. Така, де. Уж от всеки областен град имало делегати при учредяването- Само, дето от Кюстендил май… ако е отишъл някой инкогнито.Така си е. Макар и за проруска партия да става дума. В този град няма обществен живот, няма партийно активни и изявени. Това е истината. И към Мая Манолова, помогнала на толкова много хора от Кюстендилско, няма адмирации. Отдръпна се от нея и докторката Таваличка, която все пак изкара благодарение на Мая, двадесетина дена в НС. И в ИТН, една сал Снежка Траянска. В ПП – почти никой. Някой да се сеща кои бяха от Кюстендил в НДСВ, в Гергьовден, в ОБТ /Обединен блок на труда/. В СДС. И т.н.Кюстендил е пълен „пас“, пълна периферия. Нищо не става.