Месец: август 2022

Сбиротокът

Сбиротокът
129 са кандидатите за народни представители в 28 кандидатски листи за 10 МИР-Кюсетндил, обявиха от РИК след окончателните регистрация до 17 ч. на 30 август. Депутатските места в района са само 4 . Един излиза срещу 20-21 претенденти. От регистрираните кандидати 93- ма са мъже и 36 жени. Най- възрастният кандидат за депутат е на 78 години, най- младият е на 22 годишна възраст.Прави впечатление, че водачите и включените в листите на основните политически партии и коалиции се повтарят от предишните вотове – бившият вътрешен министър Христо Терзийски води листата на ГЕРБ-СДС, Бойко Клечков на БСП, Георги Стамов – на ПП, Снежана Траянска на ИТН, художникът композитор Николай Табаков – Демократична България и др. Има обаче и преходящи по листите. Най-драматично се развиха нещата при ДПС, където буквално в навечерието на регистрирането на листата беше сменен областният координатор на Движението в Кюстендил Емил Венев, заемал поста от 25 годиин, отпадна като водач и известният д-р Стоян Стоянов, шеф на Националния център па рехабилитация, водач е софиянецът Александър Несторов, който пък щял да отцепи гласове от ИТН към ДПС, коментират активисти. Най-трудно е за прогнозиране кой ще вземе четвъртия мандат – при положение, че трите се очаква отново да са по един на ГЕРБ, БСП, ПП. Местен активмист прогнозира- БСП ще имат проблем, трудно играят, Демократична България няма да вземат, кака Мая /Манолова/ нищо и тя няма да вземе .Значи ДПС и ИТН…
Какво пък – може е така да се подредят нещата .Въпросът е що за безпринципност се случва но листите .Никаква логика .Откъде накъде Младен Ризов /Ред, законност, справедливост на Яне Янев / е при ген.Стефан Янев, втори. Как Мая Манолова забърса свестното хирургче Сеслав Стоянов /племенник на бившия кмет и бивш областен управител д-Р Людмил Стоянов, също хирург/ да води листата на „Изправи се, България!“. Защо му е на директора на невестинското училище „Хр.Ботев“ Валери Стоилов пак да е в при „Вързаждане“ /втори/. Да си гледа директорството, „Възраждане“ няма да управлява, та да го правят шеф на РУО-то. И бивши ченгета се мотаят по листите. Те пък за какво.Или ааснсьорният бос Илия Златанов, и той Народът от Кюстенидлско има страхотна дума за такива случаи – сбироток.

Заимов е кино


Дори и детата в Кюстендил знаят, че в граад омаше кино „Владимир Заимов“. Което сега, закупено от тукашен безнесмен ресторантьор се кърти, ремонтира и префасонира .И, къртейки, изкъртиха и паметната плоча на патрона на комплекса – генерал Владимиро Заимов. Бележит воин и демократ, патриот и родолюбец, генералът от артилерията. Роден на 8 декември 1888 г. в Кюстендил в будно възрожденско семейство. Баща му Стоян Заимов е известният деец и революционер от епохата на Възраждането, съмишленик и сподвижник на тримата големи личности на нашата национална революция – Любен Каравелов, Васил Левски и Христо Ботев. Стоян Заимов е секретар на Гюргевския централен революционен комитет, апостол във Врачанския революционен окръг по време на Априлското въстание през 1876 г., на два пъти заточеник в отоманските затвори. Непоколебимата и неподкупна любов към Освободителя на България от османско владичество, преживяните паметни априлски дни на 1876 г. и на руско-турската освободителна война, висшето образование, което получава в Русия се предават от бащата на будния син, който от малък заживява с великите възрожденски идеи. Майката на Владимир е рускиня, произхождаща от стар руски род, която ”знае да обича, и да воюва срещу каприза.. ..”. Съгласно източниците, това е основната причина за ориентирането на младия Владимир към военната служба и желанието му да търси развитие във военната кариера. Будният младеж успява да реализира своята мечта и през 1902 година постъпва във военното училище, което завършва през 1907г. Във военното училище той се отличава със способностите си като математик и организатор, така необходими воински качества, особено при подготовката на офицери артилеристи. Още в детството и под влияние на своите родители Владимир се оформя като ревностен русофил. Става и герой на СССР.Които са гледали филма „Цар и генерал“ на Въло Радев с Наум Шопов и Петър Слабаков са усетили нещо от сблъсъка на Владимир Заимов с цар Борис III в ония съдбоносни за България времена.
И, ето сега – откъртиха паметната плоча на генерала от фасадата на кино „Владимир Заимов“. От строителната фирма обещавали след завършване на ремонта да я върнат пак на старото и място. Тя беше и пукната, а на стената при нея се мъдреха с години свастики и простотии. Вероятно и счупването и е резултат от посегателство. И да се чудиш – пр толкова мноог русофили, соц активисти и родолюбци, защо допускат това. Защо и не я свалиха преди ремонта, та да няма драми. Или пък да я приберат в Дома на дружбата, който, хеле сега се и ремонтира. Нищо, че киното е върху роднаат му къща. То и на спасителя на българските евреи Димитър Пешев роднаат къща не се запази .Правиха нова .Изобщо в тоя град трябва да се изяснят стойностите и историческите фигури. И къде да се поставят и трябва ли. За да не се напукват и къртят.

Венев ефенди


Доскорошният лидер на областната структура на ДПС в Кюстендил Емил Венев е свален от партийния пост и на негово място е поставен бизнесменът от Дупница Николай Златарски /преди това човек на ИТН и Слави Трифонов/. Че Венев вече не човекът на Доган в Кюсетндилско, се знаеше от поне две седмици .Макар, че той отричаше и извърташе – Златарски отговарял само за изборите, а – виждате ли, Венев остава начело на Догановото формирование в региона. Не би. Ефенди Венев трябвало да сдаде ключа от офиса и оборудването вътре и да си вземе шапката /някои ще кажат – феса/. Венев е начело на организацията ДПС в Кюстендил почти 25 години. Завидно партийно дълголетие. Бил е секретар на СДС-Кюстендил, работи известно звеме и за царската комбинация през 90-те години Обединение за национално спасение на Симеон II, като в Кюстендил издигнаха за кандидат земеделеца Тачев, а през цялата кампания стратегът беше тъкмо Венев. След това се хвана с доганистите, та до ден днешен. С финтове и разни негови ходове, игри и игрички, номера, зулуми и пр. Но устискваше. Знаят го и по Бобошевско, Невестинско, Треклянско. Прави са тия, дето написаха, че „малко са хората в Кюстендил, които да се сещат Венев да е работил нещо друго извън партийната работа“. Май само при комунистите има няколко такива. Венев е обигран партиен „статег“ и винаги успяваше да постигне приличен резултат, не без помощта на добрата си работа с ромската общност . Циганите също го знаят. Никога не фигурираше по листи, било на местни или парламентарни избори – за разлика от неколцина кюстендилци, които непрекъснато са по листите, ама непрекъснато .Стига му само това колко ругатни, жлъч, клетви и присмех е отнесъл от съгражданите си, че е при турците. И няма да са прави тези, които бързат да го отпишат. Ефенди Венев като нищо може да се прицуца в някой друг партиен щаб. Въпреки, че няма къде вече да изкара нови 25 години партийна активност. Йок. Не става.

Красив двор, а сърце пълно

Красив двор, а сърце пълно

dav
dav
За 14-и път в кюстендилското с.Жабокрът обявиха тази вечр победителя в уникалния за целия район конкурс за „най-красив“ двор. Това става всяка година на празника на селото – Голяма Богородица /по стар стил/. Конкурсът върви през цялата година, като се правии първи тур за подбор на най-сериозните участници. Критериите за оценка в избора са 15, сред които поддръжка на двора, озеленяване, състояние на цветните алеи, входна врата, поддръжка на тротоара пред къщата. В тазгодишното издание на конкурса участват петнайсет семейства – домакинства. Специална комисия от архитект, озеаленител пространственик, преддтавител на Общината в Кюстендил извършва оценка на дворовете-кандидати за приза. Победителят за 2022 год са семейството Таня и Валентин Васеви, обяви секретарат на читалитещо организотор „Пробуда“ Валентин Стоименова. Къщата на победителите е в другия край на селото, ама еб огат, поддържан, с кладенци, с бесейн и др., отбеляза тя. Победителите вземат статуетка и 100 лева премия, които при атя инфлация….

И вървя програма на мегдана, местни групи, изпълнители и формации се изявиха .И народът се поотпусна. Ама всичко някак изглежда пртеснено, няма я искрената радост и насторение. А имаше и направо … смачкани физиономии.Щом в един Жабокрът е така – на пет минути път от областния град. Други села по джендемите – какво да кажат. И как няма да има смачкани физиономии. Въпреки красивите дворове – навсякъде ги има, не само в Жабокрът. А сърце пълно! А Жабокрът да си изчисти боклука на входовете – после пак да се отвори на конкурси.

 

Евтините дърва са догодина

Евтините дърва са догодина
Дърводобивни фирми от Югозападна България, членуващи в браншова организация на физически и юридически лица, извършващи дейности в горския сектор – Форест БГ, изпратиха декларация до институции и до медиите, в която се обявяват срещу обещаните по-евтини дърва за огрев на населението. Поводът е, че в понеделник на среща при областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски с ръководството на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) и горските стопанства от региона и фирми от дърводобива, на която директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов обеща осигуряване на достатъчно дърва за всяко домакинство при цени 120-125 лева за куб. метър. По пунктовете и фирмите обаче дървата са си по 170 лева, а прогнозите са да стигнат 200 лева за куб. метър. Записани да получат от метровките претендирали – „нали ще са по 120-125. Защо ни искате по 170“, недоволствали изтерзаните хора в Кюстендилско. „На срещата се обсъдиха проблеми и начини по осигуряване на допълнителни количества на дърва за огрев за жителите на региона. Не са обсъждани обаче доставни цени и не са поемани ангажименти в тази насока от страна на бизнеса, се казва в декларацията. А експерт по горите и дърводобива, участвал в срещата, разяснява „Въобще за цени не е ставало въпрос на тази среща. И изведнъж Дамянов казва: Ще осигурим на всеки един 120-125 (лв. за кубик – б.р.). Как ще се осигури? Той казва, че цените ще са 120-125, а не спекулативни като в момента 150-170. Не е спекулативна тази цена, това е пазарна цена. Спекулативно е, ако някой предлага на 125, а някой си позволява сам да вдига цената. Ама кой предлага на 125 сега“, пита ексепрът.
Ясно. Инж.Дямянов каза това, което областният управител и изобщо хората в Кюстендилско искаха да чуят. Евтини дърва за всички. Пък после – всеки да се оправя. На втората минута, като си е тръгнал от Кюстендил, Дамянов сигурно е забравил какво е казал и какво е обещал. И затова – няма как в Кюстендилско да ни огреят евтини дърва тази есен-зима. Виж – догодина е по-друго. И тогава ще има избори. Местни – за кметове и съветници .Тогава ще се режат общински гори и ще има евтини дърва. Гарантирано.

Що за удар


Извършват се процесуално следствени действия по случая с откритите и иззети при полицейска операция снощи в района на гр. Бобошево над 350 кг. сух канабис, каза без много много желаине да го коментира окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова. На този етап повече информация не се огласява, няма задържани . Голямото количество наркотик по първоначални данни е предназначено за разпространение на дребно, канабисът е бил в товарен автомобил, фирмена собственост. Камионът не е на местна фирма или собственик, най-вероятно е бил преминаващ или паркиран край Бобошево. Операцията е под ръководството на директора на ОДМВР – Кюстендивл, ст. комисар Светослав Григоров. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е Окръжна прокуратура.Коментарите в Бобошево са, че не занят нищо за фирмата, собственика на товарния ватомобил и водачът вероятно не е от града и общината – макар , че са направени проверки по адреси в Бобошево. Така, че обявеният в сряда вечерта „удар“ се оказа дреболия някаква .Щом няма задържани сред такава мощна полицейска операция.
Впрочем ударите продължиха и в четвъртък. В Джерман са иззети 69 л безакцизен алкохол /домашна/ ракия – няма, що, човечецът е сварил нещо от ланшното грозде, та му го прибрали. И прокуратурата и съдът не бездействат. Осъдиха седмина перничани, задигнали някоя и друга медна стърготина и бобинка от „Енергоремонт“ ЕАД-Големо село. Ударът на перничани е за около 13 хил. лева. Кражбата е от…. май 2017г. Удар си е!

Червените да почистят до Партизанска поляна

Червените да почистят до Партизанска поляна
Трети ден продължава разчистването при свлачищата на пътя Рилски манастир – Кирилова поляна /7км/, който беше затворен от понеделник след обяд заради свличане на земна маса и скали.Почистването ще продължи няколко дни, коментираха от Общината в Рила. Но се роди и една интрига. За събота е насрочен митинг на БСП и левицата в м.Жабокрек по повод 78 години от „смелата“ акция на Рило-Пеиринския партизански отряд.След което стотици са заявили, че искат с автобуси да стигнат до Кирилова, наричана от тях допреди 30 години – Партизанска поляна, и там да направят събор на левицата. Имат си традиция – наизваждат от торбичките домащно приготвени салатки, питки, павурчета са ракийка наизважда. Веселят се, песин пеят, веят знамена. Нека. Ама защо сега не отидат ад чистят при свлячищата. Да направят една ударна група от млади социалисти, които да се включат при багерите и фадромите . Може и ллидерката Корнелия Нинова да се включи, нали сме пред избори. Нали комунистите не се спират пред никакви трудности. Та някакви си свлачища ще ги спрат. Иначе – току-виж,обвинили и Общината в Рила и падналите обилни дъждови последните дни и прородата в …саботаж. Да им провалят сбора. Не, дай – боже!

Мъките продължават

Мъките продължават
11 заявления от родители/настойници, попечители/ на деца и ученици с украинско гражданство са подадени да се обучават в ОДЗ и в училища в Кюстендилска област, съобщават от Регионалното управление по образоваинето. Заявленията са за 3 деца и 8 ученици. За всички подадени заявления са издадени заповеди от началника на РУО – Кюстендил за продължаване на обучението им в образователна институция на територията на Кюстендилска област. Две от децата се обучават в детска градина в Дупница, а едно – в детска градина в Сапарева баня. Учениците, за които са подадени заявления за продължаване на образованието им в България, са записани в 6 училища в областта – в Кюстендил, Кочериново, Сапарева баня и с Невестино. Повечето от учениците завършиха учебната година в тези училища, но има и новозаписани. Като децата на украинско семейство, уставновило се в кюстендилското с.Соволяно – Богдан и Глеб, те са записани преди дни и ще са в Първо основно училище в Кюстендил – единият в пети, другият в осми клас, разказа кметът на селото Пламен Илиев. В Соволяно са и майката и бащата на двете момчета и по-гелимят им брат, 19-годишен. Семейството остава да живее в селото, а всички им съдействат да си закупят и къща за постоянно, каза кметът. Харесали си една за 50 хил. лева, масивна, но още не могат да съберат парите – макар, че бащата е бивш моряк за далечно плаване.
Ясно е, че украинците не харесват България. 3 деца и 8 записаил се да учат в училища в Кюстендилско е показателно. Соволяно е някакво изключение. Лошото е, че войната и обстановката в Украйна продължава да се запича. А пък държавата ни така и не намери правилния подход към участта на тези хора. В Сапарева баня дават на 9 чужденци по 10 лева за денонощие, само нощувката в къща за гости. И ги хранят по Социалния патронаж на Общината. Мъка си е, как ли се чувстват – камо ли деца на училище да записват и пр. Мъките продължават – и за тях , и за нас. Толкова ли е трудно в Соволяно, с близо 1000 жители с богати с имоти от София и от другаде, да съберат пари и да купят къщата, харесана от укаринското семейство. Изобщо не е трудно…

Брадва

dav

Брадва
Всяко домакинство от Кюстендилско, което е заявило дърва за огрев, ще ги получи при цени 120-125 лева за куб.метър. Това беше обявено след среща при областния управител инж. Александър Пандурски на представители на горските стопанства от региона, от фирмите за дърводобив и търговия с дървесина. Присъства и директорът на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Дамян Дамянов.Срещата беше предизвикана от дефицита с дърва за огрев по пунктовете и фирмите, където става само със записване и се чака поне месец и заради драстично скочилите цени – по 170 лева за куб. метър, а прогнозите са през септември да стигнат и 200 лева за куб. метър. „Ще успеем да осигурим дърва за населението от Кюстендилсикя регион при цени от 120-125 лв. за кубик, не на спекулативни цуни“, обяви инж. Дамянов. „Изпълнението към този момент е два пъти повече в сравнение с миналата година, но предвид високите заявки като количества и наближаващата есен, все пак не сме доволни.“, заяви директорът на ЮДЗП инж. Дамян Дамянов. Той посочи, че за да бъде разрешен проблема с високите цени, заплащани от дървопреработвателните предприятия, ще бъдат проведени процедури за пряко договаряне за добив на дърва, специално с цел задоволяване потребностите на населението. „Те ще бъдат не само за област Кюстендил, а за всички области, където имаме малко изоставане. От друга страна ще завишим цените за добив, които така или иначе традиционно вече пета година ние вдигаме, но вследствие участие в търговете, за да спечелят, фирмите ги намаляват. По някакъв начин ще търсим компенсации за тези фирми, които работят отговорно с цел задоволяване на населението, по законов начин, да бъдат подпомогнати в следващите тръжни процедури, тъй като населението на България, която има над 30% гори, не е длъжно да страда за това, че има всякакви кризи. Дървесина в държавата има, тя се управлява правилно и аз мисля, че наше задължение е да обезпечим хората с дърва за отопление, което гарантирам, че ще стане“, подчерта още инж. Дамянов. Той допълни, че на места има разминаване с кметовете на общини – не са предоставени списъци или в списъците са записани всички членове на едно домакинство, което означава чувствително презапасяване. „Надяваме се оперативно, в движение, всички тези неща да бъдат разрешени. Дървесина има. Пълно уверение мога да дам от страна на ръководството на предприятието, че няма да остане домакинство, което да не е осигурено с дърва. Добре е да отчитаме, че дървата идват от съвсем естествени планински райони, т.е. това не е магазин. Цените също ще бъдат в рамките на обявените, може би с леко покачване, но няма да стигнат цени от 150-160. За 120-125 лв. можем да осигурим населението в Кюстендилска област“, категоричен бе инж. Дамянов и добави, че по информация от фирмите наличните количества дърва в складовете са по-малко от миналата година, а причината е, че дървопреработвателните предприятия плащат двойна цена. И областният управител инж. Александър Пандурски, и директорът на ЮДЗП инж. Дамян Дамянов определиха днешната среща, като ползотворна. Инж. Александър Пандурски заяви, че въпреки, че всички участници са имали своите позиции, които отстояват, в рамките на добрия диалог, са намерени пресечни точки. Инж. Дамянов от своя страна благодари на областния управител за това, че е инициирал срещата, а на дърводобивните фирми и представителите на горски стопанства за това, че са се отзовали и са готови да работят за удовлетворяване потребностите от дърва за населението.
Всичко е точно – само, дето нито един от двамата не обясни като как през септември ще има дърва за всеки по 120 лева кубика. Това не може да го обясни и корифей от класата на един Сиемон Дянков , да речем

 

 

 

Песен на Струма

Песен на Струма

Два дни продължи фолклорният фестивал „Струма пее – 2022“ в Невестино, в който се записаха и изявиха около 700 групи, състави и индивидуални изпълнители от цялата страна. Фестивалът се организира за 16-и път, замислен е като форум, на който да се изявяват фолклорни формации и изпълнители предимно от общините и селата по поречието на река Струма. Но идват таланти чак от Родопите. Дори и снощната буря над Невестино не прекъсна и не наруши програмата на фестивала, до снощи бяха минали над 60 групи на сцената в парка непосредствено до реката при известния исторически Кадин мост, издигнат 15 век. Сцената и местата за зрителите и гостите е трябвало да бъдат почистени тази сутрин от падналите клони и проливния дъжд. Фестивалът продължава до късната вечер, докогато и последният участник покаже своето изпълнение и талант, каза зам.-кметът на Невестино Йордан Глогов.Така си беше – до края идваха и идваха да се качат да пеят, играят, хуморесват и пр .При това – с конкурсен характер. Някои /дечица -предимно/ са страхотнr като глас, визия, песенна позиция, в конкуренция дори на една Валя Балканска един ден, защо не!
То, Невестино да се скъса не може да устрои примерно … рокфестивал. Много добре от местната управа са схванали какво е по силите им и са го уцелили. И не жалят пари, време, тичането – седмица преди и седмица след форума зорът е голям. И затова отнасят всеобщата благодарност, че по правят. И песен от Струма я има и при всякакви стагнации напоследък – вируси, войни, избори, и бури като снощната. Нека да е песен и танц от Струма!