Month: септември 2022

Хотелът

Хотелът
Общината обяви за втори път за тази година за продажба парк хотела „Кюстендил“, който е общинска собственост и се стопанисва и управлява от „Ученическо хранене“. Първият търг беше през април т.г. Условията за участие за надваване вече са публикувани в Държавен вестник, а оферти могат да се подават до 7 октомври. 6-етажният парк хотел с басейн е с площ от близо 16 хиляди квадратни метра. Началната му цена не е променена – малко под 7 мил. лева, а стъпката за наддаване е малко под 70 хил. лева. Сградата е на газ. Парк хотелът е част от построения здравен център за рехабалитиация и долекуване, който обаче така и не беше пуснат в експлоатация. За неговото изграждане Общината прибягна до облигационен заем от 6,5 мил. евро и още го изплаща. От две години се опитва да го продаде, но купувачи няма.
Още едно много сериозно изпитание за кмета Петър Паунов и екипа му. Заедно с тегнещия от месеци проблем с боклука,с недалновидно решения проблем с транспортното обслужване, постоянно скърцащата общинска хазна. Ще е голям удар така нар. парк хотел да се продаде .Иначе ще носи само загуби. При тоя скъп ток, синьо гориво, материали. За да са по-малко загубите, трябва да се вдигнат нощувките, а това става само с решение на Общинския съвет. На един етап се каза, че ще се предоставя за бежанци от Украйна, но този варинт много бързо отпадна /комплексът бил резервиран до края на ноември /!/, поясниха от Общината. Да се чудиш кой толкова го е резервирал. Но както и да е. Дали някой няма да скочи, както това сториха за градския плаж и да извади въпросните 7 мил. лева. То хотелът и асансьор си няма, шестетажен е. Били гласувани 70 хил. лева за асансьор, ама не последвало изграждане, коментират съветници .Въпреки всичко -дай, боже, да се продаде. Глътка въздух за тоя град.А сагата със здравния център, заробила Кюстендил, си е сага.

На ромите от какво да им пука

На ромите от какво да им пука

dav

dav

dav
dav
dav

Двама задържани, 16 акта за нарушения по търговските обекти и 12 предупредителни протокола за спазване на изборното законодателство е резултатът за деня от специализираната полицейска операция на територията на Кюстендилска област.эОперацията започна малко след 10 ч. днес и продължава и в момента, съобщават от Областната дирекция. Тя се осъществява от сили на Областната дирекция, РУ Кюстендил и Дупница, ГД „Жандармерия“, Инспекция по труда, БАБХ, НАП. Целта е противодействие на конвенционалната престъпност, противодействие на икономически престъпления, включително и на престъпления, отнасящи се до изборните права на гражданите и изборното законодателство.Проверени 16 обекта в Кюстендил и Дупница – предимно в ромските квартали /“Изток“ в Кюстендил, „Каваклия“ и Пич махала в Дупница, а преди две седмици и „Ценеви“/, съставени са 16 акта за установените нарушения – несъответствия в касовата наличност, упражняване на търговска дейност без законова регистрация на обектите, образувани са 2 преписки за нарушения, свързани с търговията с акцизни стоки, Установено е и задържано е лице, обявено за международно издирване от Интерпол – осъдителната му присъда е издадена в Турция за престъпление, свързано с наркотици. В Дупница е задържан и мъж, чиито деяния се разследват, каза началникът на „Охранителна полиция“ при Областната дирекция комисар Васил Паргов. Връчени са и 12 предупредителни протокола за спазване на изборното законодателство – една наложена практика при полицейските операции, с лица, за които има оперативна информация, че се занимават с търговия с вот и купуване на гласове, се прави разговор и подписват протокол. Същевременно тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил потвърди постоянната мярка за неотклонение ,,задържане под стража”, по отношение на Методи Коцев, с прякор Кьофи., на 45 години от Дупница, задържан на 15 септември при полицейска опареция – у него беше намерен списък с 23 имена. Определението на Окръжния съд е окончателно.
Хубаво.Само дето ромите се подхилкваха, като ги спираха да ги проверяват.Как няма да се хилят.Те най-добре знаят кой купува гасове и търгува с вот при тях, как стават нещата, кои са тарторите.Изобщо.Че тия тартори са знаели вече що за поредна акция се изсипва в махалата и овреме са взели мерки. А пък на самия вот – пак същото. Който плати, за него – макар да не е сигурно, дори и да плати.Изобщо – защо и от какво да им пука на ромите.

Най-едрото

Най-едрото
Ябълка с обиколка 39 см. в диметър и друга с тегло 690 грама са рекордьорите в завършилия в неделя Празник на плодородието в Кюстендил, обявиха организаторите. Бяха отличени и участниците в конкурса за най-добре аранжиран и най-оригинален щанд с плодове. Читалище „Славчо Темкин 1911 г.“ в село Драговищица спечели приза да най-едрата ябълка. Ябълката победител е с 39 см. обиколка в диаметър, докато най-тежката измерена от журито, специалисти от Института по земеделие, отиде при читаликще „Пробуда 1928“, с. Жабокрът, тя е с тегло 690 грама. Най-едрата ябълка не е и най-тежка, защото става въпрос за различни сортове, поясняват тукашни овощари. Читалището в село Драговищица е с първо място и в категория: Разнообразие на представените плодове и зеленчуци.Проведен беше конкурс „Плодородието в Кюстендилския край“, в който участие взеха 29 представители на различни организации и институции от региона. Изобщо, имаше победители в разните категории, грамоти, премии – както се полага. Десетки производители, фирми, читалища се прадставиха на форума. Търговци и занаятчии разположиха сергии и щандове с продукция и произведенията си. Но недоволстваха от високия наем, определен за празника от Общината – 10 лева за квадратен метър.
Суперско е, че Общината поддържа овощарската позиция, донесла славата на Кюстендилско /да си спомним Празника на черешата/. Оттук насетне трябват много неща, за да стане един такъв празник по-привлекателен. Да се изчисти от злободневието на деня, от политиката и предизборните сюжети – на хората им писва от едни и същи кандидат-депутатски физиономии. А те току се прицуцват. С много малки изключения. Оставете поне плодевете на мира, и при тях има и най-едри. И защо ли Празникът на плодородието, организиран през октомври, сега бееш изтеглен с месец. Спокойно – догодина ще е през октомври. Тогава ще има местен вот.

Хапка

Хапка
970 деца от началния курс в община Кюстендил се хранят в училищните столове, обяви кметът на града Петър Паунов. Вече и от горните класове имало заявки – така, че около 1000 школници ще са на менюто на „Ученическо хранене“. Още преди началото на учебната година на родителски срещи над 90% от родителите са изразили съгласие да доплащат увеличиението на храната, като купонът от 1,60 скача на 3,90 лева. При скъпите храни, електоренергия и горива качването на купона в системата на „ученическото хранене“ стана неизбежно, след ката общината не може да поеме разликата и да го дотира, казва кметът на града Петър Паунов. Съветникът инж.Огнян Атанасов, баща на първокласник, прави по-конкретна „разбивка“. Купонът си остава досегашниет 6 лева. Увеличана се дялът, който ще се поеме от родителите.
При 17 983 записали се да учат или в детските градини в Кюстендилска област /по справката на РУО/, да предположим, че половината са в община Кюстендил, т.е. – около 9 хиляди. И да предположим, че по забавачки са половината от тях /но едва ли/, то около 5 хиляди са учениците в общината. Т.е. един от 5, по-реалното е 1 на 7-8, ще се храни при „Ученическо“. Пък нека родителите да са си над 90% съгласни да плащат надбавката от 1,60 на 3,90 лв за купона.Изобщо нещата са деликатни. Подрастващите, особено тийнейджърите, не искат разни манджи, гарнитури, сосове и пр.Те си имат тейнейджърски вкусове и предпочитания. Мама и тате да дават по поне двайсетак сутрин, наследниците им знаят как да постъпят с такава сума. Може и за трева да остане.

Най-неясният „празник“

Най-неясният „празник“

dav
dav
dav


Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, кметът на Общината Петър Паунов, представители на политически партии и коалиции, граждани отбелязаха Деня на независимостта с поклонение пред Паметника на 13-и Рилски пехотен полк, известен като Паметника на Булаирци. Две момченца вдигнаха националното знаме, духов оркестър изпълни химна на България. Бяха поднесени венци и цветя. Изследвания и архиви доказват, че дейно участие в обявяването на Независимостта има и тогавашният министър на правосъдието Христо Славейков, установил се до края на живота си в Кюстендил. Негови наследници и потомци на Петко Р. Славейков и сега живеят в Кюстендил и в близкото с. Ябълково. Те с вълнение отбелязват тази дата. От микрофоните на сцената на амфитеатъра „Арката“ прозвучаха думи на историческата оценка на акта на обявяването на Независимостта, станало преди 114 години. „В историята подобна дързост често има трагични последици. Но ние българите успяхме да докажем на себе си, на другите, на историята, на времето, че единни можем да бъдем, заедно да победим и заявим гордо пред света – ние можем, силни сме и сме независими“.
Уж е празник, ама доста неясен. Всеки втори, не само в Кюстендил, трудно може да посочи хронологията, участниците, самото събитие. „То е като да сме равни и да се репчим с останалите“, подхващаха по кафенетата. „Колко ли струва тая независимост, която още я нямаме. Каква ти независимост, всичко за българите се диктува отвън. Ама, нека да е празник. Поне ще се оберат градините, гроздето, туршиите ще напреднат“, философстват други. Не само Независимостта, а е крайно време да се каже максималната истина за всеки наш, национален, празник, които са ни доста на брой в календара. Какво и защо празнуваме. А иначе едно и също – духов оркестър, химн, венци и китки, управници и кандидат-депутати в нови дрехи. Това е. Да се готви обесеният Левски – 19 февруари! Тогава пак може да сме пред избори!!

ВиК-Дупница се дави

ВиК-Дупница се дави
Състоянието на ВиК-Дупница, което обслужва града и 16 села, бе оценено като „пред катастрофа“ и пред фалит на среща, свикана от председателя на Обшинския съвет Костадин Костадинов, в която участваха съветници, от общинската адмиинстрация, експерти .Задълженията на дружеството вече наближават 2 мил. лева, сметките му са под запор, няма средства да закупи нова техника. Заради задължения НАП спира 40 % от финансовиет постъления на ВиК, запор обяви, че наложи и регионалният оператор „Кюстендилска вода“. Необходими са средства – около 300 хил. лева, за спешно закупуване на нова техника, с която да се отстраняват арариите по 320 километра външна и вътрешноградска ВиК мрежа. Иначе – ако не се купят ведната лагер и два камиона, ще се търси техника в София иил Блаогевград, асоциира по темата председателят Кастадинов -Нарастват и разходите за ток. Дружеството трудно изплаща заплати на администрацията и екипите, за което са неоходими около 105 хил. лева месечно, стана ясно на срещата.Единствето се повишава събираемостта, издадени са и 300 акта за незаконни отклонения по мрежата, водят се дела с абонати длъжници. Управителят на дружеството Красимира Иванова за събираемостта – „Върмим нагоре!“? „ВиК Дупница е като лейка, тече отвсякъде. Опитваме се да обслужваме натрупаните задължения, но в момента наказателните лихви са по- големи от самите вноски по задълженията. На фона на това нямаме достатъчно механизация, ВиК е като в 18 век, компютрите ни работят на DOС“ добявя шефката. Цената на водата не е пипана от 11 години, а токът не спира да расте, беше 0,45 лв., последната фактура е на база 1,06, а за следващия чакам да е 1,30 лв. „Все едно да ти вържат ръцете и да ти кажат: „Копай!…На предсотящото заседание на ОбС ще бъде обсъдено финансовото и организационното състояние на ВиК, има и предложение за се прибегне до банков кредит от 1 мил. лева, по който гарант да стане общината
Нещата са зле не отсега. С ВиК.то в Дупница взеха да стават разни неща още при кметуването на д-р Панчо Панайотов, негова фаворитка беше шеф на дружеството. Взе се и зона за вододаване от самия язовир „Дяково“. Идеха мъки и неволи. За града и района има предостатъчно вода, в близкото Самораново, където пищат най-много по темата „ВиК“, си знаят че имат вода да захранят целия Югозапад. И пак страдат. Дупница е под планината, водата може да я залее. Но лошо, недалновидно, безхаберно отношение, това е проблемът.Разбира се – Кюстендил е виновен, правитеството което и да е то за момента.Те са виновни, управниците на Дупница – „атнют!“ Да не се казват по-лоши неща каков е правено. Кой е плащал вадата и ной не. Сега и циганите ще са на-виновни. А, стига! Управниците на тоя град – без изключение в годините напред. Затова ВиК-Дупница може и да го удавят!Управниците.

Първо лютеницата, после вот и простотии

Първо лютеницата, после вот и простотии

bty
bty
bty

Стотици, а за региона са към 2 000, каращи лятото на село в Кюстендилско, ще гласуват по настоящ адрес, става ясно от справка на местните управи. Дори и в най-малката община в България – Трекляно, по нястоящ адрес ще гласуват 161.Хора, които иначе живеят в София,Перник, Кюстендил.Така избирателите в 19-те села стават около 500. В община Кюстендил по настоящ адрес ще гласуват 683-ма, в Дупница – 336. И т.н. Това са хора, които цялото лято са били на село, работили са по имота, гледали са зеленчук по градините. Сега са предпочели да гласуват по настоящ адрес, вместо да се прибират в града, разказа секретарят на общината в Трекляно Василка Кирилова. „Имаше и такива – закъснели, които и вчера /понеделник/ искаха да подадат заявление. Казах им, че не може, изтървали са срока /до 17 септември/“,отбеляза тя.
То си е ясно. Нашенецът първо иска да приготви туршиите, лютениците и зимнините, пък тогава може да гласува. Пак на село. А ако е гледал прасе, може да остане и до Коледа. Малко ще го объркат висоте цени на тока и храните. Ама на село и дърва по-лесно ще свърти отнякъде.И зимнини можеш да приготвиш. За какво му е в града. В София знае ли се какви сметки ще са за газ, за електромер, за парно и пр. Избори, от какъв зор. Първо лютеницата, после – простотиите…

Тъжното: „С благодарност!“

Тъжното: „С благодарност!“
Здравейте колеги,
Днес беше последният ми работен ден в Областна администрация-Кюстендил. Напускам по лични причини и с най-топли чувства към всички. Сърдечно ви благодаря за съвместната работа и професионализма! Желая ви здраве и успехи! Това написа областният пиар Димитрина Симеонова. И е трябвало „лични причини“ да ги сложи с главни букви. Докараш ли я до това „С благодарност!“, работата е зле. Или поне тъжна, да не кажем – безизходна.
Сега се чака нов пиар на Областна администрация-Кюстендил. И то веднага – избори са, КОВИД-ът не му се знае траекторията, всичко е възможно да стане в Кюстендилско. Трябва нов и добре подготвен пиар. Не да праща суховати текстове в 17,20 ч. на медиите. И не само КОВИД сводките. А да откликва и коментира всичко по-важно в 9-те общини. Нещо като Дмитрий Песков да е. Плюс Мария Захарова. Да видим кой ще е на това ниво – в професионалния смисъл, разбира се. Иначе – да пази бог!!

Предизборна фантастика

Предизборна фантастика
Единадесет фирми са подали оферти по обществената поръчка за изпълнител на автомaгистрала Гюешево – Дупница. Срокът за подаване на офертите изтече на 15 септември. Стойността на обществената поръчка за проектиране е 3,1 млн. лева без ДДС, средствата са от бюджета на АПИ. Магистралата ще е дълга около 62 километра. Трасето ще осигури комфортна връзка между трансевропейския транспортен коридор „Ориент Източносредиземноморски“, по който е трасето на автомагистрала „Струма“, и границата със Северна Македония. Някои специалисти казват, че става въпрос за изграждане на високоскоростен път Гюешево – Дупница и връзка с автомагистрала „Струма“, а не за магистрала: „Това е скоростен път. Не е магистрала, а е скоростен път. Скоростният път разрешава скорост 120 километра в час. Скоростният път е с две платна – с по две ленти в платно, а магистралата е с две платна и с по три ленти в платно, като третата лента е за аварийно спиране. При скоростния път няма лента за аварийно спиране“. Преди години се заговори и за изграждането на автомагистрала „Рила“ от ГКПП „Гюешево“ – Дупница – Боровец- Ихтиман и връзка с АМ „Тракия“. До изграждането на такъв аутобан обаче така и не се стигна, вероятно по финансови причини, коментират експерти.
Че всичко е камуфлаж и предизборна фантастика , е ясно и за най-неграмотните. Високоскоростният път се прави преди всеки вот, чертаят се схеми и трасета. И нищо. Ето, и сега. Който се вгледа в картата, няма начин да не се запита ами как ще се вземе разстоянието от с.Граница до Гърляно например, с тунел ли под планината. А какво ще кажат еколози и природозащитници. Кога правиха пътя над Мирово /Вратца/ един пишкам еколог Иван Ников /вече покойник/ орева цялата държава, че през изкопаната траншея над Мирово нямяло да минават свободно мигастралните гущери. Пък после се оказа, че си минават. Спокойни да са и гущери, и зайци и всякаква флора по този дял на Осогово и по подножието. Всичко е предозборен блъф и фантастика. Още от времето на Цветан Цветанов, че и преди него….

Всички сме под една черга

Всички сме под една черга
След две години прекъсване заради Covidпандемията в кюстендилското с. Шишковци тази вечер се откри тридневният фестивал „Балканска черга“. Традиционни участници са фолклорни състави, занаятчии, художници от България, Сърбия и Македония.Откриха /малко тягостно/ възпитаници на Адела Харалампиева от класа в читалище „Братство“ и мощният ансамбъл „Пауталия“ на Вальо Кенов. Това – добре. В центъра на селото е опъната 140-метрова черга, с която ще бъдат приветствани гостите на феста. Поводът са 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, който е живял в Шишковци

dav

dav

повече от 30 години. Фестивалът е замислен като форум с участието на фолклорни изпълнители и групи, занаятчии и изкусни майстори, предвидени са кулинарни и занаятчийски демонстрации, както и много изненади за малки и големи от пристигащите от целия Югозапад гости. На втория ден майсторки на месивата ще подредят 10-метрова черга от зелници, баници и погачи, като и ще има конкурс „Зелника на Майстора“. Сръчни домакини от България, Сърбия и Северна Македония ще покажат нагледно как се месят баници и как се приготвя традиционният за региона качамак. „Тази година показваме някакъв занаят, и изложба на минерали ще бъде показана. Нашите приятели от Босилеград ще покажат как се прави айвар, типично ястие за бивша Югославия /разновидност на лютеницата – б.а./.“
Е, нека е така. Но по сергиите влястват скъпоитята и евтините номера.Просто нищо не е автентично и истинско, както обещава Крумов .Скарата, продавана от гостите от Боселеград, си е закупена от веригите по Кюстендил, а се надяваш да е сръбска плескавица. Палачинката ти не е с каквото си го поръчал, а както го намажат „майсторите“ и как дойде – но е 4,50 лв вкусотията. Някакъв подпечен боб в кутийка – 5 лева, ама че той той отдолу е изгорял -неко, явно са докарали нещо готово и после го зорят на скарата за пред клиента. И к, во ли не. Какво да им харесаш на занаятите, фолклора, обещаната атмосфера. Ние сме си ние, балканците. Под една, сиромашка и наша си, черга. /Къде отиде сентенцията, че „всеки се простира според чергата си!“/ Ако не те минат, не е за ходене по такива форуми. Как и да се нарича празникът или фестивалът!….