Месец: октомври 2022

Периферия

Периферия
Кюстендилска област е последна в страната по средна работна заплата към края на второто тримесечие на 2022 год., според класацията на Нацнионалния статистически институт. В Кюстендилско към 30 юни т.г. са вземали средно по 1 104 лева в частния и в обществения сектор, докато в столицата, която отстои на 90 километра от областния център Кюстендил, заплатата е била 2 352 лева. И за предишни периоди Кюстендилка област е била на последно място в страната по средна работна заплата, което се коментира доста сред местния актив и населението. Обяснението е в малкото инвестиции в региона, бизнесът не се развива .Както и в административно отношение – това, че повечето регионални структури са закрити или функционират като филиали, докато регионалните управления са в Благоевград или в София. Така е и с банките, с търогвските верииг, бензиностанциите и др. Оттук и заплатите са малки .А обяснението на областния управител инж.Александър Пандурски защо регионът е последен по средна заплата е, че има многочислена работна ръка и работодателите плащат нисик заплати, след като могат да си намерят достатъчон бачкатори. Зяакриването на рудниците по Бобов дол, намелелият състав на ТЕЦ „Бобов дол“ и т.н. И Фармация, която сега е Тева в Дупница плаща по-малко и на по-малко хора, отбелязва губернаторът.
Какв по-голямо доказателство, че Кюстендиско е периферия отвсякъде от заплатите, които се получават. Застанете край АМ „Струма“ при Дупница-Дяково. Десетки коли са паркирани как дойде – от ряно сутрин. Това са бивши миньори, които сега работят на метрото в София, на ЛОТ-3 на АМ „Струма“, или по незнайни строежи в София и пр.Но не и тук. Какво да правиш тук, в родния край. Освен да станеш шивачка при някой италианец мошеник, който през месец си мести машините по цеховете и името на фирмата и се крие на трудовите инспектори. А ако извадиш шанс и си симпатичен на кмета, да те вземе в администрацията, общините са си най-солидният реботодател в Кюстендилско. Така е по периферията.Все си последен…E, ако си внук, племенник, изомощ рода на някоя партийна бивша велможа, можеш да се уредиш в съда, в Гранична полиция, в Полицията, ДАНС и др. Тогава става. Иначе … При италианците да шиеш саи и обувки. За 500-600 лева.

Психо

Психо
Живеещите в няколкото блока в района на улиците „Цар Симеон“ и „Христо Ботев“ и „Стефан Караджа“ в Кюстендил изразиха през уикенда спонтанно недоволството си срещу решение на ОбС за настаняване на лица с психични проблеми в сграда, намираща се в междублоковото пространство. Те настоявят пред областния упвавител инж.Александър Пандурски, който живее наблизо, да спре решението на съветниците или то да бъде прегласувано. В сградата, където според решението на съветниците ще бъдат настанени 8 психично болни жени на възраст от 8 до 38 години, е до детска площадка,там постоянно играят много деца. По-големите, които учат, пък не могат да се приберат спокойно от училище. Всички ще се страхуват, ако тук се настанят хора, които трудно могат да се контролират и в поведението си могат да проявят агресия. Тази сграда, първо, не е удобна за психично болни. Но и как ще се чувстват тези хора в центъра? Ако тези психично болни решат да излязат на улицата, може да ги блъсне кола и тогава кой ще е виновен. Освен това няма никаква ограда и ограничение при сградата, недоволстват живеещите в квартала. По този повод облястният управител инж.Алесандър Пандурски коментира, че в правомощията му е да атакува това решение и то да бъде прегласувано, ако ли не стане, да се стигне до съда. Но той е наясно, че модерното схващане по проблема е психично болните да са в градска среда, не изолирани по джендемите на километри по горите, както беше при соца.
Мърморещите по ул. „Цар Симеон“ не са прави. То и при това разположение психично болните ще са „скрити“ . Тая сграда, за която са похарчени 515 хил. лева, трудно се открива от минувача, трябва да живееш в блока в съседство, за да я видиш.Е, трябва да има ограда, вход, портал. Защо не е изградена, не се знае, може и да не са достигнали парите.Такива проблеми имаше община Рила преди години, докато свалят от планината над с.Пастра стотината психично болни мъже. Сега в Кюстендил е същото. Явно обществото ни още не е янясно с проблема с хората психо. Затова пък партиите са наясно. От БСП регистрират загриженост, както и от групата на „Зелените“ в минипарламента. А зам.-кметът по социалните дейности на Кюстендил скочи на някои общински съветници, обявили се против. „Аз се срамувам, господа общински съветници! А Вие?!?! Защо не си направихте труда да прочетете и съответно да запознаете обществеността, за каква всъщност услуга става въпрос?! Всичко ли в този живот за вас е политика и избори!? Мисля, да предоставя личните Ви телефонни номера, на дежурните в РПУ-Кюстендил и когато има случай, вместо да звънят на мен – да търсят Вас! Явно имате готово решение! Ще спите ли добре, господа общински съветници!???!!“, изригна в поста си тя.“Ще си спим“, задочно и отговаря един от набелязаните от зам.-кметицата съветници. Дрено скандалче, което ще отшуми от само себе си. Иначе – къде да се ддяват психото!

 

Мечки над АМ „Струма“

Мечки над АМ „Струма“
Надлез за мечки и подлез, условно определен за преминаването на вълци, са две от съоръженията, намиращи се в района на ЛОТ 1 на АМ Струма. В близост има и виадукт, който, поради своята големина, е едно от удобните места за преминаване на животни. Така мотивират старта на проект от Югозападното държавно предприятие, в случая – асоцииран партньор /само/. Звучи като ония каламбури – правен е и проект „Как да научим рибите да плуват“. И т.н. Ръководителят на проекта за България Петко Цветков разказа, че основната задача на проекта е да оцени и подпомогне функционирането на екологичните коридори. Това са местата, където дивите животни намират най-добри условия, за да преминават от едно място на друго. Надлезът за мечки е замислен с цел да възстанови местата за преминаване на мечките от Рила, Верила и Витоша към западните гранични планини / разбирай – пълно е с мечки!/. В момента се събира информация доколко тези съоръжения са полезни. За целта са поставени фотокапани, които документират преминаването на животни. На надлеза е констатирано преминаването предимно на по-дребни животни – чакали, лисици и белки. На съседното съоръжение е установено, че са преминавали видри. Едрите животни са забелязвани рядко. В близост до магистралата е забелязан благороден елен, както и дива свиня. Подлезът за вълци е един от най-интензивно ползваните от животни. Там са установени диви прасета, язовци и други диви животни. Данните до момента показват, че предимно млади животни преминават по тези съоръжения.
Според експертите тези съоръжения имат нужда от подобрения, едно от тях е в района на надлеза да се засадят храсти и дребноразмерни дървета, за да може животните да се чувстват в среда, близка до естествената. Те не трябва да срещат бариери по пътя си, а да преминават безпрепятствено. Проверка на едно от съоръженията показва, че мрежите не са достатъчно високи и плътни и трябва да бъдат плътно закрепени в земята, за да няма опасност по-дребните животни да се озоват на пътя.Инж. Ваня Каменова, началник отдел „Програми и проекти“ при ЮЗДП: „Една от грижите на Предприятието е стопанисване на дивеча, а специалистите могат да бъдат полезни при определяне на естествените екологични коридори и правилното проектиране при бъдещо изграждане на магистрали. Пилотната зона Коридор „Рила – Верила – Краище“ работи за популяризирането на екологичните коридори в България и връзката им с влиянието на транспортната инфраструктура“. Партньорите по проекта Save GREEN работят за повишаване на капацитета на експерти, администрации и медиите в България по темата за екологичните коридори и връзката им с влиянието на транспортната инфраструктура върху свързаността на ландшафта, опазване на биологичното разнообразие и смекчаване на климатичните промени.
Ако някой се чуди, въпросният мечи надлез е при с.Делян /Дупнишко/, подлезът за вълци – при разклона за с.Тополница /Дупнишко/. Когато ги правеха, се коментираше, че надлезът струва около 8,5 мил. лева, подлезът – около 1 мил. лева. Тогава, докато инпектираше изграждането на аутобана, тогавашният премиер Бойко Борисов ръсеше небивалици в негов стил пред репортерите. Че и за магистралните гущери ще напряват проходи,например.Че магистралата в този участък ще бъде заградена срещу виелици. И какво ли не. Но за мечките и вълците – няма проблеми. И Европа ще ни хвали и ще завижда. А шофьори, каращи по АМ „Струма“, правилно подхвърлят – „Какви мечки, бе! То оттук не е минавала сигурно нито една през вековете. Тоя надлез е златен – 8 мил. лева Една по една да ги прехвърлят през маагистралата мечките, нямаше да излезе толкова скъпо“. Ето ти сега – и европроект…“Как да научим рибиет да плуват“.

Райчо Цветин

Райчо Цветин
Кой казва, че бившият зам. -областен управител на Кюстендил и общински съветник от Бобошево Райчо Цветин е приключил с кариерата и обществените си изяви. Бобошевецът, женен за рилчанка, която сега е на висока позиция в Община-Блаогевград, е назначен след конкурс старши експерт в Специализирана администрация, сектор „Договаряне и контрол на медицинска и дентална помощ и аптеки“ към отдел „Договаряне, информационно осигуряване и контрол на медицинска и дентална помощ и аптеки“ в Районна здравноосигурителна каса – Благоевград. /леле, колко е дълго новото му призвание!/ Това потвърдил за медиите и самият Цветин.На новата си длъжност щял да отговаря за помощните средства и медицинските изделия – слухови апарати, проходими пособия и проходилки, столове за тоалет, инвалидни колички и др. На какво ли дължи поредната си служебна метаморфоза Цветин. Той заемаше длъжността зам. -областен управител на област Кюстендил през 2017 година от квотата на „Обединени патриоти“. Преди това беше в Атака. Година стоя безработен, но с добро възнаграждение от Бюрото по труда, коментират запознати. Предостави къщата си в Бобошево на бежанци от Украйна, доир им разреши да си засадят домати в двора. Едва ли е с някаква поредна политическа лансация нова му служба .Нито го дължи на съпружеската подкрепа /едва ли/. Просто Цветин е явление. С прямотата си, някаква човешка и административна изрядност.Дори с фасадата си. Като зам.-областен управител не си е позволил и един ден да не е по костюм и вратовръзка. И е даски упорит.Във всичко. Дари се захванал да пише книга за някаква жива все още партизанка по Разметаница. Упорит е. Затова се е и справил с някакъв си конкурс по Здравна каса -Благоевград. Леко препятствие за него. Дерзай, Цветин, дерзай!!

 

Учи, майче – да не работиш!

Учи, майче – да не работиш!
Над 200 безработни от Дупница и Бобов дол получиха някакъв шанс да бъдат наети в организираната от Агенцията по заетост навръхДимитровден /може и да е нарочно – днес е Денят на строителя/ трудова борса. 10 работадатели обявиха 60 свободни работни места, сред тях и Военното окръжие, откъдето търсят кандидати за войници и една позиция за офицер. Работните места и на тази поредна и май безсмислена борса са предимно за безработни със средно и под средното образование – строители, заварчици, общи работници, охранители, няколок борйки за дупнишкия бивш Химикофармацевтичен завод /сега към гиганта Тева/. Организаторите не можаха да потвърдят дали изобщо са се търсили висшисти. Затова пък в Дупница отново най-търсената професия е шивачка – в града подновиха работа след КОВИД пандемията няколко цеха за обувки и облекло, собственост на италианци, отбеляза директорът на Агенцията по заетост Станислава Поповска. А що мъки, протести, дела и заклинания бяха срещу тия италианци, които не плащаха на същите тия шивачки, които от един отиваха при друг от адски некоректните си работадатели от Апенините. Но те им работят и до ден днешен!
И каква излезе тая .Ако си зидар, мазач, кофражист, заварчик, стругар, и с основно образование да си, ставаш за при всеки работодател. Не ти искат грамотност, компютърни умения, психотест, тест за нителигентност. В същото време и с три дипломи за висше образование я те вземат за охранител, я не. Мъж с две висши образования кандидатстваше за призовкар към Кюстендилския съд. Инжеренка се хвана чистачка на ГКПП-Гюешево. Какво се получи от родителската максима от соца -„учи, майче – да не работиш!“.От Агенцията по заетост да отговорят…

Ета, кога полиция и политици

Ета, кога полиция и политици
Гл. комисар Ст.Станев – зам.главен секретар на МВР, представи пред състава новия директор на Областна дирекция на полицията в Кюсте2нди. Добре известният старши комисар Георги Ванев.От днес със заповед на министъра на вътрешните работи той е назначен за ВПД директор . Ванев е в системата на МВР от 1987 г и е работил в различни структури на министерството и е преминал през множество изпълнителски и ръководни длъжности – началник група, началник сектор и началник на РУ- Кюстендил, началник сектор Криминална полиция в ОДМВР и зам.- директор на ОДМВР – Кюстендил. Многократно е награждавен. Роден е през 1965 г, завършил е ВНВУ – Велико Търново, има и юридическо образование. За него и за бившия чест регионален шеф в системата на МВР Чавдар Караджов върви афоризъм, че каквото и да става горе по върховете, кои и да са управляващи, за тия двамата ще има директорско място някъде…
По-съществена е другата интрига. Махането на досегашния /за толкова кратко време!/ шеф на Областната дирекция Светослав Григоров. Причината – срещал се с депутати от ГЕРБ, а излъгал „в очите“ министъар си Иван Демерджиев. Та затова. „Недоумявам защо при наличието на толкова сериозни реални проблеми, свързани с дейността на МВР и противодействието на престъпността, служебният министър отклонява общественото внимание с внушения относно дейността на членове на ПП ГЕРБ, това споделя в линия си профил депутат от ГЕРБ СДС за 10 МИР Кюстендил, Христо Терзийски . И продължава. По-големият проблем е, че хаотичните му действия допълнително демотивират служителите в системата на МВР. И тъй като той замеси моето име, считам, че е важно истината да бъде изяснена и представена в пълнота пред медиите и обществото. Затова ще внеса актуален въпрос към министъра, за да обясни твърденията си от парламентарната трибуна. Казвал съм неведнъж, че в една правова държава всеки трябва да носи отговорност за думите и постъпките си – и депутати, и министри“, категоричен е Тезийски.
Наистина – защо го махат човека .Всички досегашни шефове на РДВР-Кюстендил бяха назначавани и се стараеха /меко казано/ пред конкретни политици. И децата ги знаят кои са политиците и полицейските началници, назначавани от тях. Ета, кога полиция и политици, какво откриваме!

 

Браво, момчета!

Браво, момчета!
Двама осмокласници, възпитаници на Природоматематическата гимназия в Кюстендил, намериха и върнаха на собственика изгубен портфейл с пари и документи, Потърпевшият е журналистът, сега възпитател в Основното училище в с.Раждавица, Иван Сергеев, известен и с честите са дарения на книги за читалища и библиотеки в региона. Разстроил се много, когато установил, че е изгубил портфйела си с парите и ценни документи. И досега е почти озадачен и, разбира се, безкрайно благодарен на момчетата, които – оказа се, са живели със семействата си доскоро в Германия: „Аз съм много благодарен. Трябваше да направя едно благодарствено писмо до

dav

училището, аз съм подарявал книги на Математическата гимназия два пъти – над 100 тома съм им подарил досега. …..асимилирах ги и в един момент, като усетих каква голяма добрина са ми направили, и аз зарязах всичко, станах и започнах да обикалям града да ги търся, да ги намеря, да им дам нещо, да им благодаря. Аз като ги срещнах, им казвам, момчета, вие ли ми върнахте портфейла, и те отговориха, да, аз викам, нищо не направих за вас. А те казват – ти ни благодари, това е достатъчно. Да ви дам нещо да се почерпите, а те – не, не, не, ние не желаем“…
Сергеев ежденвно е сред ученици, като възпитател дава и нощни дежурства. Познати са му наклонностите на подрастващите на тази възраст, и на предтийнейджърската. И е сащисан и озадачен от постъпката на двамата осмокласника, които /научил той/ са братя близнаци. Е, има и такива деца – и в Кюстендил и навсякъде. Връщат намерените пари и не търсят признание и отплата. Можеха да си купят райски газ, цигари, трева /не дай, боже!/.Според потърпевшия Сергеев са постъпили така, защото доскоро са живяли в Германия със семействата си.Не, не е затова.Българчета са и са добри момчета.Браво!!!

Събутите обувки

Събутите обувки
Населението в Босилеградско намаляза драстично – такива коментари и прогнози вървят сред сънародниците ни по повод провеждането до края на този месец преброяването на населението в Сърбия. Тази лоша тенденция беше илюстрирана по орогинален начив с пърформанс “Кръстопът“, организиран от възпитаници на гимназията в Босилеград. Всичко продължило 30 минути. На кръстовището пред паметника на В. Левски в центъра на Босилеград те аранжираха над 430 чифта употребявани и нови обувки, които символично подсказаха за големия миграционен процес, който през последните години сериозно намали жителите на община Босилеград. На тротоара пред паметника на Апостола бяха изписани повечето европейски градове, където в момента работят и живеят босилеградчани. Стотици от тях са и в България. В Босилеград петък обикновено е пазарен ден. По традиция на този ден години назад се събират много хора. От съседните села също идваха за да пазаруват и да свършат и некоя друга работа. В последните години хората доста намаляха и за това причините са комплексни. Повечето от жителите на Босилеград са наясно със ставащото, но изглежда са се примирили и като че ли са загубили всяка надежда за по-добро бъдеще. Пърформансът пораздвижил малко нещата в затънтения Босилеград. „Андрияна Илиев от местната гиомназия по невероятен начин поднесе стихотворението „Кръстопът“, което бе написано споециално за това артистично представяне от Евгени Серафимов от Кюстендил. Песните „Бел кон“ и „Облаче ле бяло“ просълзиха повечето от присъстващите босилеградчани на пърформанса. Това пишат в информационно съобщение от КИЦ-а в Босилеград.
Това с обувките е добро. Събутата /или необутата/ обувка си е метафора. Свой пърформанс организираше преди около дев десетилетия кюстендилският бизнесмен Александър Тасев-Остап. Преди избори той даваше на ромите по една обувка, производство на приватизирания от него обувен завод „Ильо войвода“ в града. Лява или дясна. Според резултатите от вота им предоставяше и другата обувка от съответния чифт. По обувките пред входа на един апаратамент /дом/ може да са съди със 100% сигурност за нравите и порядките на домакините вътре в къщата. Това с обувките в Босилеград наистина не е оригинално чак толкова, но хваща, идеята се е получила .Дали е възможно да се приложи например в Кюстендил. Защо не! „Тогава ще трябват не 430 чифта, а 43 хиляди чифта“, отбелязват кюстендилци.

 

Замириса и на местни избори

Замириса и на местни избори
Групата общински съветници от „Партия на зелените“ – Гражданска листа в ОбС-Кюстендил, хвърлиха фойерверк с предложение до кмета Паунов „относно организиране на информационна среща от Община Кюстендил с Председателите на Сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради, домоуправители и обществеността на Община Кюстендил за запознаване с Проект на Насоки за кандидатстване за предоставяне на средства чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиция по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I” по известно сред обществеността като -Енергийно обновяване или саниране на многофамилни жилищни сгради. Който има нерви да чете
„Уважаеми, г-н Паунов!
Предлагаме Ви в периода 24.10.2022г.-28.10.2022г. да организирате информационна среща между ръковоството и експертите на Община Кюстендил и Председателите на Сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради, домоуправители и обществеността на Община Кюстендил за запознаване с Проект на Насоки за кандидатстване за предоставяне на средства чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиция по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I” по известно сред обществеността като: Енергийно обновяване или саниране на многофамилни жилищни сгради. Нашето предложение е продиктувано от това, че публикуваният за обществено обсъждане проект на насоки за кандидатстване изтича в края на месеца, предстои стартиране на процедурата през месец ноември, обявено в интервю на Министъра на МРРБ и изключително кратките два крайни срока за кандидатстване – Първият е до 23:59 часа на 15.02.2023 г. Вторият срок е до 23:59 часа на 31.03.2023 г. Времето е изключително кратко, имайки предвид, че част от дейностите, които ще трябва да извършат сдруженията, преди да подадат документите към Общината и тя да разработи своето проектно предложения са:
– част от сдруженията ще трябва да се пререгистрират, а други да се регистрират
– има сдружения, които ще трябва да сменят целта, за която са създадени, тъй като са създадени за кандидатстване по друга програма, а това отнема време
– ще трябва да се сключи споразумение за партньорство между Общината и Сдруженията на собствениците
– ще се наложи да се разкрият банкови сметки на Сдруженията на собствениците
– набавяне на изходните данни, които се бавят около 2 седмици от ЕРП, газоснабдително дружество и др.
– ще трябва да се съберат оферти, да се вземе решение за избор на изпълнител, както и да се съберат средства за изготвянето на документацията от сдруженията
– изготвянето на Енрегийно обследване, Технически паспорт и Архитектурно заснемане е процес, който трае около месец за всяка сграда
– подготовката на инвестиционен проект е процес изискващ не малко време
Видно от насоките е, че процедурата по кандидатстване и необходимите документи ще бъдат по-сложни и времеемки от предишните програми за набавяне и подготовка на документи, както от „Сдружението на собствениците“, така също и от администрацията на Община Кюстендил, което налага да се действа в спешен порядък ако желаем повече многофамилни жилищни сгради да бъдат финансирани на 100% и Енергийно обновени по НПВУ. Изключително важно е да се направи разяснение на желаещите каква ще е ролята на Общината, как ще си сътрудничат с кандидатстващите и кой какво трябва да подготви. По-голямата част от желаещите нямат необходимия административен капацитет и е нужно да им се окаже методическа помощ за подготовката на документите. Трябва да се има предвид, че с проекта на насоки се появиха и непредвидени за сдруженията разходи от оповестяваните до момента в медийното пространство, а именно набавянето на идеен проект, техничски/работен проект или поне обща ситуация на проекта (схема, чертеж) и обобщена КСС по окрупнени показатели. Изключително важно за реализацията на проекта, а и за защита на интересите на Община Кюстендил като водещ партньор е тази проектна документация да бъде пълна и точна, защото допустимата разлика между заложените в нея и изпълнени работи да бъде до 10%, а финансовите корекции и санкциите ще бъдат за сметка на Общината. Тук изниква въпросът има ли възможността Община Кюстендил да съдейства за възлагането и изготвянето им. Като добър пример в тази посока ще дам, че Община Дупница организира подобна среща /петък 21.10.2022г. от 11,00ч.“/ се сочи в прес съобщението, подписано от Огнян Атанасов общински съветник от ПП „Партия на зелените“ – Гражданска листа.
За санирането – забравете! Какво било, било.Но стотици домакинства и живеещите по кооперациите и панелките /предимно/ не губят надежда. Затова – нека има подобни анонси фойерверки. Замириса и на местни избори /стига с тия парламентарни вотове!/ А точно за Огнян Атанасов-Оги кюстендилската клюка е, че ще се изправи за градоначалническия пост през октомври 2023г, за да не се стигне до пети пореден мандат за Петър Паунов…

Без бат Бойко инспектират пътя за Рилския манастир

Без бат Бойко инспектират пътя за Рилския манастир
Представители на Областното пътно управление-Кюстендил, полицията, пожарната и областната администрация ще инспектират състоянието на пътя за Рилския манастир в петък, казал областният управител на Кюстендилска област Александър Пандурски пред репортери. От Рилската света обител многократно предупреждават, че пътят до най-големия манастир в България – Рилския, е опасен за участниците в движението, заради неподдържането му. Според игумена – Адрианополския епископ Евлогий, проблемът с поддръжката на пътя е от години. От Светата обител сигнализират постоянно институциите за непочистените канали, пълни с паднали камъни и скални късове, чието предназначение е да отвеждат дъждовната вода от склоновете на планината. В началото на лятото беше извършено частично почистване на пътя, от град Рила до манастира. Въпреки това обаче пътуващи в района постоянно се оплакват, че отворените пътя. От управата на манастира твърдят, че пътният банкет от едната страна въобще не е почистен. Не се извършва и кастрене на клоните в по-високата част, което принуждава по-високите превозни средства да се движат в средата на пътя. Все още не е завършено напълно и полутунелното съоръжение за укрепване и обезопасяване на срутището при 27-ми км на пътя. Предстои полагане на износващия пласт плътен асфалтобетон в участъка на срутището, хоризонталната маркировка и монтирането на новите пътни знаци. Там беше предвидено, след завършване на асфалтовите работи в отсечката, да бъде изградена контролно-измервателна система за проследяване на състоянието на съоръжението в процеса на експлоатацията му и монтирането на стълбове (репери), с помощта на които ще се наблюдават евентуални деформации. Към момента строителството е спряно, а движението в участъка се осъществява в условията на въведена временна организация.
Тая тактика на игумена е втръснала на всички – до болка. Да се вдига шум, да се „плаче“ пред удобни и послушни медии и току-виж, се отзоват с финанси някои от институциите и държавните фактори. Правено е десетки пъти. Само, че бат Бойко вече го няма, има го, но не е премиер. Именно той извади общо 10 мил. лева – за полутунела над Пастра, за пречиствателна станция до манастира, която ама никога няма да стане /нали и собствена ВЕЦ щеше да прави игуменът/, а и за текуши харчове на светата обител – „да си имат“. Все едно от джоба ги извади Борисов. Това сега няма как да стане. А за утрешнното инспектиране експерт от Областното Пътно управление-Кюстендил каза: „отиваме на обяд при игумена!“