Месец: ноември 2022

Промилите скачат

Промилите скачат

dav

2023 година за Кюстендил ставката за битовите отпадъци се вдига от1,4 на 3,5 промила, а за малките населени места от 1,4 на 9,5 промила /около 20 от тях са освоодени от налога/. Имаше дебати, идеи увелечинето да не е толкова драстично, но не би. Нещата бяха предрешени – щом кметът го беше решил още преди двадесетина дни. Още един случай в доказателство, че градоначалникът може да прокара всимко в тоя минипарламент с цели 37 съветника.
През април всеки в Кюстендил и в около 50 села ще усети това качване. Повечето ог приемат за неизбежно. Дори и за закъсняло и май резултатът няма да е това, което кметът очаква. Ще се плаща повече / а някои просто ще продължат да не си плащат/, но да има защо. Нова техника, нова организация на сметосъберането. Не с висящите на степенката на камиона отзад цигани, които и мелодия ще изкарат от контейнер до контейнер. Модерно, по-често и по- чисто.! И навсякъде да е чисто. Не като сега – по селата, по някои от кварталите на областиня град е отврат. И 90 промила да се плаща,ама да има защо. Не циганките с метлата самоделка и срязаната тенекия ът сирене за лопатка, не раздрънкатата сметосъбирачка, която се тресе отвсякъде и след която може са събираш боклук обратно в кофата. Да видим какво ще се промени. Май нищо.

Има ли граница

Има ли граница

Êí – çà ÄÒ „Àç ñúì ïîñëåäíèÿò, êîéòî íàïèñà ïàðòèçàíñêè ñïîìåíè, è ïîñëåíèÿò, êîéòî îïèñà ñîöèàëèçìà â êíèãà“, ñïîäåëÿ êîðàâèÿò àíòèôàøèñò îò ñ.Áðåñò Ðàé÷î Ñòîåâ /81/. Ôàêñèìèëå – Êèðèë ÔÀËÈÍ

136 са наказателните дела и толкова са осъдените за незаконно преминаване на западната граница бежанци в Кюстендилкия съд, съобщават от правораздавателното ведомство. 11 от постановените присъди са за непълнолетни, за които постановено „обществено порицание“. Трима са с ефективна присъда, след като са задържани втори път, при рецидив. Последната присъда е срещу 25-годишен афганистанец, задържан в събота, на 26 ноември, в района на село Уши, община Трекляно. Съдът одобри споразумението, постигнато между Районна прокуратура–Кюстендил и защитата на обвиняемия А. Халил, като му наложи наказания „лишаване от свобода“ за срок от по 6 месеца, условно, и „глоба“ в размер на 100 лв. Група от десетина афганистанци беше забелязана от местните хора в село Сушица, до пристигането на екип на „Гранична полиция“ обаче повечето успели да се укрият, задържан е само един. Вчера между селата Горни Кортен и Злогош са намерени 6 спални чувала, очевидно бежанци са преспивали на открито, коментират местните хора. И кметът на Община Трекляно Радко Петрунов коментира, че в района прбивават бежанци при опити за преминат към Сърбия – почти всеки ден. „Много ли са, малко ли са – не мога да кажа. Аз самият също съм подавал сигнал за група бежанци до Гранична палация“, добавя треклянският кмет.
А местни, и не само те, се питат има ли граница и как се охранява тя. Бежанците минавали като на парад – е, през цепнатини при скалите,по дерета, като дерето ги извежда със сигурност оттатък. Спомената се известната Деянова махала. Бежанците били ползвали и партизански пътеки от съпротивителното движение през 40-те години. На Босилеградския и на Кюстендилския партизански отряди. Какво пък – конспирация винага е имало, и в Треклянско също. Но въпросът е как се охранява западната граница? Колко излишно те спират патрули на „Гранична“ дълбоко във вътреността, искат ти лична карта, записват те, лигават се. А бежанците и преспиват на границата, а като се събудат, поемат към Босилеград. Без проблем.

„Снажна“ елха на Велбъжд

„Снажна“ елха на Велбъжд
Коледната елха на Кюстендил е висока 12 метра, предоставена е от ДЛС„Осогово“ от района на местността „Двете реки“, обявиха от Общината. Фейсаджии веднага отбелязаха, че тази в София е висока … само 10 м. Така, че самочувствието е налице. А от Общината си го знаят – украсата по традиция се изготвя от художествения екип на отдел „Култура и духовно развитие“. Наистина са едни и същи – двама мъже, от време на време помага и трети. И няма начин нещата да не се повтарят. Осветлението на кюстендилската елха ще бъде изцяло светодиодно, енергоспестяващо и икономично и ще пременя дръвчето с различни светлинни режими. Рождествени светлини ще заблестят не само на централния площад, а и по централната градска алея. Тържественото запалване ще се проведе на 5 декември от 17:30 часа на площад „Велбъжд“. С програма. Участие ще вземат музикантите от Професионалния духов оркестър на Общината, деца от Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ и ВГ „Калпазани“. Организаторите обещават запалването на светлините да бъде емоционално, вълнуващо и споделено, защото най-хубавото, е че тази година ограниченията са отменени и всички кюстендилци и гости на града са добре дошли на събитието.  Няколко дни по-късно ще бъде осветена и алеята по новореновираното „Колушко дере“, предлагащо чудесни условия за зимна разходка и през най-студените дни на декември. В коледна украса ще се премени и още едно любимо място на кюстендилци – парка пред ХГ „Вл. Димитров – Майстора“.
Докато е още в първичния си вид, елхата изглежда леко рехава .Дори тъжна. Но и тоав ще понесеме. Ще трябва много усет, усърдие, труд, за да светне празнично и да носи настроение. За пари не става дума, а си трябват и пари. Беднотията ще личи и по елхата, няма как. Нали общината е в ужасно финансово състояние, обяви го самият градоначалник Паунов. Та затова. И още нещо. Май е време отново наблизо да задими и сгъваемата кръчма „Сам дойдох“.Време е.- една чудесна добавка. Та нали с нея в Кюстендил дойде и Миленуимът. Елхата – нека си я!

 

Хора и улици

Хора и улици
След няколко години подписки, общи събрания, разправии и дори и съдебни дела срещу Общината в дупнишкото с.Баланово ще имат имена на улиците и конкретен адрес на имотите си, решиха общинските съветници. Досега Общината отказвала да се именуват улиците в селото – главно по юридически причини и заради нечии лични амбиции на собственици на имоти. Въпросът за имена на улиците в Баланово е поставян преди 5-6 години, последно – на общо събрание на жителите през септември т.г. На Общината са налагани и санкции – например от Комисията за защита от дискриминации. Липсата на име и номер и на домашен адрес създава проблеми с комуникацията на всякакво ниво – от пощенско писмо до идването на Спешна помощ или пожарна, на такситата, Полицията и др. служби и звена, оплакват се жителите на селото, които са над 400.  Съветниците гласуваха на поседното си заседание в полза на местните хора. Те вече знаят имената на улиците си, а кръстник е кметът Явор Митов. Избрани са предимно имена на цветя, както и на известни исторически личности, царе, революционери, поети. Сега от Общината ще трябва да отпуснат пари за табели с имената. А жителите ще трябва да променят личните си карти с конкрените адреси по местоживеене. По същите процедури мина и кюстендилското с.Жиленци, което с години води безуспешна борба с институциите да именоват улиците и така да излязат от анононимност. Общината отказваше финансиране за това, накрая кметът Камен Златков събра средства от административните услуги и вече в Жиленци всеки знае домашния си и личен адрес. Не всеки – в една част от селото им отказали да им признаят статута на улица. И там нямат адрес, няма асфалтиране и пр.
Коя инстанция може да се произнесе – по какив причини на села се отказва именуване на … улиците. Наистина „улица“ е силно казано за село. Но пък и защо да не е. Да не тая анонимност да обслужва някого. Мафиот, човек, който се крие от издирване и закона. Н село също имат право на такоав самочувствие – „живея на улица….“. И още нещо. Нека вече да няма убици „Георги Димитров /главната в Бобов дол, в Кочериново/, както и да няма жилищен блок „X конгрес“ / в областния град/. Внимателно с улиците. Но където трябва – трябва.

Животът малък

Животът малък
Ремантират се пътища, които са извън републиканската пътна мрежа, до най-отдалечените селца и махали в Кюстендилско – това се прави, за да има достъп и през зимата дотам , казаха кметове. Техниката ще остане на място и при валеж ще се използва и за почистване, казаха от аварийната група на Общината. Добре измислено – ако не вали – ще подравняват и утъпкват, ако оснежи – ще почистват. С едни и същи пари се работи. Чакълираните или постлани с фракция пътищавече се ремонтират в селата Горно и Долно Уйно, в Гюешево, Раненци, предстои и в Жиленци, Ломница, Чуденци. Така ще се гарантира достъп на линейки, пожарните екипи, Електрохолд при необходимост до махалите, каза инж.Кирил Арнаудов, експерт по пътни ремонти към Общината. В една от ланките подравняват и пътя до… гробищата. Възрастни хора се радвали на тези ремонти, каквито не са правени от десетилетия. 90-годишна не повярвала на очите си, като видяла булдозерите и фадромите. Жената се разплакала от учудване, каза кметът на Горно и Долно Уйно Огнян Янев.
Далечно село – животът малък/ цял ден да гониш без път калта … в стихотворението на Борис Христов.Толкова е малък животът по паланките. Към 180-200 са в списъка на общината, които трябва да бъдат обгрижвани всякак зимата. Отказват да слизат „при децата“ в града, остават си „дома“. Сега да не вземат да ги стресират с тия предзимни ремонти с булдозерите. Те са мохикани. Справят се всякак. В с.Савойски пушач беше прегазил 10 километра през 2-метрови преспи до съседната махала една зима. Да поиска от комшията /непушач/ тютюн. Имало защо. Дъщерята на комшията била идвала преди Коледата и снеговете. И забравила половин кутия с папироси. Това е положението.

Кучета в командировка

Кучета в командировка
Общината в Сапарева баня e пред подписване на дотовор с Община.Кюстендил за транспортиране на бездомните кучета до приюта в областния град – на около 80 километра в едната посока, каза кметът на курорта Калин Гелев. Досега Общината имала договор с частна фирма, като услугите били много скъпи. Затова – към Кюстендил. Приютът в Кюстендил е единствената възможност за Община-Сапарева баня за решаване на проблема с бездомните кучета, каза кметът на курорта Калин Гелев. Така командировката на един четириног ще излиза на сапаревобанци минимум 200 лева, калкулира Гелев. Същевремнно Община-Дупница призова за набиране на доброволци, които да се включат в преброяването на бездомните кучета в града и 16-те села. Това се прави за по-добра координация и по контрола и въдворяването на бездомните кучета, които са си проблем, а в кв.Байкал живеещите изиптват страх от питбули, които се оказаха безстопанствени, а прокуратурата нареди проверка на Общината и Агенцията по контрол на храните.
Нито едно от кучетата, напуснали Сапарейро, и отзовали се в Кюстендил, няма да с похвали и ще търси обратния път. Да попаднеш в Радловци /там е кюстендилският приют/ е съдба незавидна. То – навсякъде е така. В Дупница доскоро беше трагедия .Кучкарници има и в Невестинско, пишман работа и там. Изобщо няма решение за бездомните песове /псета/. А пари се харчат и трошат, процедури се изписват, а ефекти няма. Покойноят кмет на Кюстендил инж.Кирил Алексов остави една максима по повод кучетата – „по един билет за Виетнам и са готови“…

Пуц-ът

Пуц-ът
Шестима младежи, трима от които са 18-годишни – на ученическа възраст, от Кюстендил са задърани за притежание – близо 23 кг, и разпросранение на канабис, съобщават от Окръжна прокуратура. Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа. Предстои в четвъртък да бъдат внесени в съда искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. При претърсване в изоставена постройка, собственост на Общината, в махала „Марена“ в района на близкото с. Соволяное било открито с цел разпространение наркотично вещество – канабис, информират о тобвинението. Общото количество на предмета на престъпното деяние е 22,157 килограма. Задържани са 6 лица и те са привлечени в качеството на обвиняеми по досъдебното производство – С.Й. (на 18 години), Л.Д. (на 18 години), Д.Д /на 18г/ , С.Й. (на 22 години), Д.Б. (на 22 години), Н.К. (на 22 години) . Трима от тях са държали канабис с цел разпространение и на други места – в жилища на ул. „Цариградска“ и ул. „Антим I“ в Кюстендил и в необитавано помещение в с. Соволяно. Разследването продължава. И шстимата не са от Соволяно, каза кметът на селото Пламен Илиев.
Браво на тия момчета! Как се изучиха, може и матури да са държали, а паралелно и да опознаят канабисовия занаят. Разбира се – не е прецедент, няма сензация в случая. Има ученици от Кюстендил и от Дупница вече с ефективна присъда за дрога, даже и ученичка е сред тях. Тия тримата /шестимата/ ще си признаят, ще сключат споразумение с Прокуратурата и ще минат с условна присъда. После ще продължат – е, може да не е в общинска база и точно в Соволяно. Но ще продължат. При соца имаше и такава форма на обучение – Професионално учебен център /ПУЦ/. Учиш и усвояваш и професия. Тия момчета са я минали тая форма и степен. Да им сложат портретите на входа на училищата им, заслужено …

Мъка

Мъка
Драстично увеличение на таксата смет за домакинствата в Кюстендил и селата на общината обяви за 2023 г., обяви кметът Петър Паунов. Налогът за битовите отпадъци не е променян от 15 години и е от най-ниските в страната – 1,4 промила. За бизнеса и предприятията остава същият размер. Предстои новите такси да се гласуват на заседание на Общинския съвет на 30 ноември. Но нещата са ясни. За домакинствата в Кюстендил таксата смет от 1,4 промила досега става 3,5 промила, а за селата – от 1,4 на 9,5 промила. Драстичното увеличение е заради нарастващите разходи по сметосъбирането, които за тази година надвишават 3 млн. лева, докато събраното от такса смет е едва 1,4 млн. лева. Кметът поясни защо увеличението на таксата за битови отпадъци за селата скача реално 6-7 пъти. „Повече съдове за смет, повече имоти се обслужват в малките населени места – отдалечени. Затова ще коригираме, за да опитаме поне частично да наваксаме. Три села взех произволно… 1198 лв. сме събрали в село Враца, само осветлението на село миналата година е било 3790 лв., а сега е 8000 лв. За Стенско – там сме събрали 815 лв. при 2015 лв. за осветление. Багренци е идентична ситуацията /става дума за 2014 год./. И продължи. Дойде време за вдигане на данъците и таксите в община Кюстендил. Знаете, за тежкото положение на общинска администрация и състоянието на бюджета, до което се стигна благодарение на двегодишната държавна политика, ощетяваща местните администрации.През последните 15 години, заедно с моите колеги, сме полагали всички усилия да работим с ресурса, така че да не се налагат тези увеличения. Помните, че дори ставките бяха намалявани, с цел този финансов ресурс – да остане в семействата и домакинствата.Миналата година проведохме и допитване до нашите съграждани и както знаете – се вслушахме във вашите препоръки, за разлика от хората, които са начело на държавата и я доведоха до колабс.“ През тези 15 години положихме всички усилия, за да работим така с ресурса, че да не се налага- знаете, че ставките бяха намалявани през годините – от 2,2 на 1,8 , след това на 1,5 и 1,4..При 1 400 000 лв събрани от такса битови отпадъци в община Кюстендил ние сме похарчили над 3 000 000 лв. за сметосъбиране и сметоизвозване, което показва каква драматична е вече разликата и какви бързи компесационни стъпки трябва да бъдат направени защото в противен случай системата няма да може да функционира”, поясни още той.
А като утеха – ще бъдат закупени нови сметоизвозващи машини и техника, предстои почистване на незаконни сметища и стартирането на работата на нова претоварна инсталация, както и на нови съдове.По-друг подход обаче възприе Общината в Дупница – там обявиха, че няма да вдигат нито една от таксите и местните данъци, а ще компенсират от капиталовите разходи, като някои от предвидените обекти и проекти просто ще отпаднат. При Паунов това не сработва. Мъка, та мъка. Кметът изглежда тоста унил при такъв развой на нещата с боклуците. Дали си дава светка, че резултатът няма да е сполучлив. Селата не плащат и няма да плащат. То философията за местните данъци по правило е обратната – да са по-ниски, та повече хора да си ги плащат. Но не би! И не закъсня ли много това вдигане. Пак за Дупница – там го направиха преди две години и имаше ефект. Изобщо – кои са финансовите стратези на Кюстендил, май не е ясно.

Държачи

Държачи
34 дупнишки двойки, с над 50 години брак, празнуваха 29 „златни“ и 5 „димантени“ сватби, в Деня на християнсокото семейство в Дупница, а организатор на събирането за 10-и път е Общината. Семействата са сключили брак през 1972 и 1962 година. Тържеството по утвърдения вече сценарий е за подновяване на брачните клетви на семействата, като традиционно това се прави в Деня на християнското семейство. Подготовката започва поне месец преди 21 ноември. Всички гости бяха посрещани по стар обичай с питка, мед и китка здравец. Двойките вписаха обетите си за вярност в нарочна книга, която беше въведена още при първия ритуал преди 10 години. Символичен кум на двойките отново стана кметът на общината инж.Методи Чимев „Българското семейство е стожерът на нашето общество. Вие сте онази семка, от която пониква онова дърво, което изгражда семейството, градът, държавата. Поклон пред това, което сте“, обърна се към празнуващите инж Чимев. Най-младото семейство, сключило брак в общината, Ивайло и Елизабет Терзиеви пък по традиция получиха питката и тайната на мъдростта, за дългия съвместен живот, от най-старото семейство Александър и Мария Спатовалийски. По традиция официалната част от церемонията приключи с разрязване на торта от най-старата семейна двойка и от градоначалника. За празничното настроение на юбилярите се погрижиха танцьорите от ФТА „Дупница“.
Живи и здрави! Тия хора не могат ли да се примирят, че бракът е анахронизъм. И най-уязвимото и неоцеляващо при днешните нрави, порядки и динамика е семейството. Живи и здрави!!

Сакатлъци

bty

Сакатлъци 
Води се разследване за пътнотранспортното произшествие в района на с. Пастра на пътя за Рилския манасткир, съобщиха от Прокуратурата.  Катастрофата стана между лек автомобил /джип/ „Ленд Ровър“, и автобус, м. „Ивеко“. В автобуса пътували на организирана екскурзия 13 чуждестранни граждани от Испания, Италия, САЩ, Полша, Великобритания и Германия. Те били придружавани от екскурзовод, съобщават от прокуратурата.  Пострадалите – водачът на лекия автомобил и гражданката на САЩ, са транспортирани за оказване на медицинска помощ в болнично заведение в гр. Благоевград. Останалите пътници са с леки наранявания. Водачите на двете превозни средства са тествани за употреба на алкохол, като пробите са отрицателни. Това е според официалните съобщения. В добавка – при сухо, топло и приятно време, послед бял ден. Първоначално се каза,че е било на заледен участък, след това – на мокър. И т.н. Горките чужденци, едва ли някога повторно ще тръгнат към Рилската обител след такъв кошмар. И какво изобщо ще си представят за България, по къква пътища се минава…
А тоя път се счита за „златния“ в Кюстендилско. Ремонтиран за 22 мил. лева, с постоянни текущи ремонти и пр. И стават постоянно сакатлъци. Преди трдесетина години рейс изкочи на един от завоите и падна върху къща в с.Пастра – по чудо нямаше жертви.На разклона за с.Стоб, на Голяма Богородица, през 2003 год. се обърна москвич, натъпкан да невъзможност с деца /22 пътуващи общо/, имаше загинали от малчуганите. През два-три от каваците в отсечката Кочериново-Рила могат да се видят паметни плочи за загинали при ПТП. На разклона за Смочево близките издигнаха кръст за загинало с АТВ момиче, ударено от рейс. Преди години момчета от Рила загинаха с мотор при водопада „Бохемия“ на изхода на града. Черната статистика може да се разшири. При положение, че крайпътна икона, изографисана от гонения монах Павел на изхода на Кочериново и няколтко параклиса, пазят пътуващите и шофиращите към Светата обител. Но сакатлъците си продължават. Пътното да каже – докога. И да оправят пътя. А монасите да редят по-често молитви за безопасно пътуване.