Ден: 16.11.2022

Сбогом, докторе!

Сбогом, докторе!
На 95 години почина зъболекарят от Дупница д-р Кирил Петков, съобщават от семейството. Превърнал се в легенда, след като до последно и приемаше и лекуваше пациенти. Практикува от 1952 год. Зад гърба си има повeчe от 5 000 хирургични интeрвeнции, някои от които рисковани и не имал право на грешка. Особено в Бобов дол, където завеждаше стоматологичното отделение на местната болница години наред. Стана твърде известен и с краеведските си проучвания, издаде книги за родното Дяково, а неговото Ръководство за решаване на кръстословици стана бестселър и докторът готвеше неговото преиздаване.
Беше и колорит, вярващ и следваше черковния канон дори и при соц времената, когато това нещо се е преследваше. В цяло Дупнишко го знаят като „доктора“ и „нана Кире“.Спортувал /волейбол/ като младеж, обичаше футбола, често излизаше по екип по мачове и стадионите, на игрището в родното Дяково. Знаеше стотици забавни и показателни истории. Като тази в Сапарева баня през 60-те години, когато в курорта вървял фестивал на художестмвената самодейност. А в журито имал и засукана софиянка, композиторка. От Дяково се явил известният по това време гайдар дядо Руйчо Кацарски. Истински бабаит, с мустаци като на Панайот Хитов. Докато свирел с инструмента си от сцената, дядо Руйчо намигнал на софиянката. Тя веднага спряла програмата и поискала „тоя да бъде изгонен и декласиран“. Добре, че медицинско лице за форума бил д-р Петков. Той отишъл при композиторката и й обяснил – дядо Руйчо сутринта имал болки в едното око и трябвало да му сложат капки.Та затова намигнал. Програмата продължила, а гайдарят взел и медал. Мъжете по Дяково разказват как са карали запас, военни занятия, по Дупнишко, Самоковско.В медицинската служба на подразделението служел и капитан д-р Кирил Петков. Намирал начин да помага, да отървава съселяните си от тежки бойни задачи, абе ад се скатават…
Признаван от всички, които е лекувал и на които е помагал със съвети и напътствия. Не скъса докрай с хората от Дяково, едва ли има жител на селото, който да не го е търсил в кабинета му. До последно!
Поклон! Светъл път, докторе!!!