Месец: декември 2022

Краят на елхите

Краят на елхите
Под 50 елхи са продадени тази година за празниците в Кюстендилска област, обявиха от Регионалната дирекиця по горите. Интересът към живите елхи нараства, а повече се купуват изкуствени елхи, казва директорът на агенцията инж.Здравчо Тодоров. На територята на целия регион е била токрита само една борса за коледни елхи, отбеляза той. Съветник от Кюстендил закупил 5 елхи, които подарил на читалища и детски градини. А един от малкото, които си купили елха от дирекцията по горите, е инженер лесничей и предприемач в търговията с дървесина, чиято съпруга е зам.-директор на Горското стопанство „Кюстендил“.
Навсякъде по градове и села се появиха елхи .На доста места – това са си растящи в центъра, в градинка или в парка, борове, които „плачат“ за коледен символ. И до пл. Велбъжд в областния град се извисява такова дърво. Но от отдел „Култура“ всяка година преди декември докарват прясно отразян бор /или смърч/, за да украсят площада за радост на кюстендилци. Но – факт е, че търсенето на живи елхи расте. А много домакинства и учреждения прибягват до изкуствена елха, която посъбира прах седмица-две и след това се разглабя обратно в кашона. Живите елхи пък трудно се доставят по малките градове, а са и скъпи. А и ако няма къде да я засадиш напролет – абе, разправия си е. Въпрос на вкус и домашен интелект е каква елха ще избереш за Коледа. Но – друго си е в дома ти да замирише на чист бор и смола. А, ей това вече като че ли го няма. След като в цяло Кюстендилско са продадени под 50 дръвчета.

То бива пиар, ама

То бива пиар, ама
Челвените – народният представител от 10 МИР Кюстендил от БСП за България Бойко Клечков, председателят на БСП -Кюстендил и общинският съветник адвокат Йордан Тодоров, симпатизанти на левицата в общината залесиха 50 фиданки бял бор на територията на област Кюстендил, съобщиха от централата на местните социалисти. Залесяването е съобразено с фиданки характерни за района , утомняват оттам. С инициативата представителите на левицата от областният град се надяват да насърчат все повече хора да бъдат отговорни към природата която ни заобикаля и е част от нас. Залесяването е алтернатива на климатичните промени. Фиданките са осигурени от симпатизант на БСП -не се сочи име. „Нека оползотворим въглеродният диоксид чрез залесяване, вместо да го заравяме в Земята, последиците от което биха били непредскадуеми за бъдещето! Едно време неистовият родолюбец Хайтов, по образование лесничей, предупреждаваше на висок глас да си пазим горите, да не ги изсичаме или поне веднага след това да залесяваме. Коледната елха е красива, не само в домовете ни, а и в естествената си“, бодърстват словесно от БСП-централата. Само, дето не коментират дали боднати на 30 декември фиданки ще се хванат, в позамръзналата почва и заскрежени терени. Но давай. По камофлаж е така.
И още. На пресконференция народният представител Клечков коментира и язовир „Кюстендил“ и неговата изключителна важност за региона както и довършването му. „Той е започнат преди повече от 30 години, в момента той реално е изоставен. Поставих въпросът и към Министерство на регионалното развитие. Към момента няма никакво движение на финансови средства, не са предвидени такива и в бюджета. Стигнахме до споразумение да се направи обследване на язовира. С областния управител имаме договорка, той е съставил комисия, която ще обследва състоянието на язовира. Това е важно за финансирането, тъй като е свързано с технически параметри, очакваме до края на януари да бъде завършено обследването. След това с този протокол ще посетим Регионалното министерство, за да стане ясно какво е необходимата сума за довършването му. „ обясни Бойко Клечков. То с тоя язовир поминаха три-четири поколения местни политици .И с коридор-8 /за Северна Македония-Албания-Италия/. Обещават, обещават. Нека, ама защо си мислят, че обикновеният кюстендилец, избирателят, де – нищо не разбира. Така е с фиданките, с язовира, със заплатите, с пенсиите, с вирусите, с оръжието за Украйна /за което Клечков изигра един подвиг в пленарната зала/. С всичко. То бива пиар, ама…

Кой да ги пази

Кой да ги пази

dav

Мигрант е прострелян от ловци на границата със Сърбия. Инцидентът е станал в местността „Славчето“, където всяка година се организират съборите на българо-сръбската дружба, коментират сънародници от Босилеград. Официално съобщение по случая няма. От години в Босилеград има изграден бежански център, където има настанени цели семейства бежанци, а децата им с записват да учат в местното училище.  Те се движат свободно из града, пазаруват, може и бизнес д подхващат. Виждали ги цели групи да вървят пеша по пътя за Сурдулица. Полоцията рядко да „закача“ нящого от тях… Ежедневно по границата със Сърбия в района на Треклянско са забелязвани мигранти, които често са и задържани. Последните дни в този район станал инцидент, разказва мъж от Босилеград:“Някакъв ловец е стрелял по случайност по някакъв мигрант. Мигрантът се е криел в гората и по случайност е бил прострелян в крака. Няма опасност за живота му“. От наша страна няма потвърждение за инцидента. Затова пък преди десетина дни намериха при с.Горни кортен вкочинен 32-годишен, измръзнал – или пил нещо да се сгрее, от което „дал фира“. Така и няма да се разбере.
И е време да се отговори на въпрос – „кай да ги пази тия хора, мигрантите“ по западната граница. Като разграден двор е там, коментират местни. Единствено овчари ги фиксират, „посрещат“, заговарят. И … предават на „Гранична“. Но това е за малка част от тях. Повечето – за 15 минути са оттатък. Пък министри като вътрешния Демерджиев нека си се хвалят, че нещата са под контрол. Как не.

Инфраструктура за 2 лева

Инфраструктура за 2 лева
Ремонтирани са за Коледата пътищата до най-отдалечените махали в граничните селца Горно и Долно Уйно, каза кметът Огнян Янев. Средствата са от Общината в Кюстендил – такива ремонти са направени в още няколко отдалечени села в общината, а местните го приемат като Коледен подарък, отбеляза той. Ремонти по черните или само чакълирани пътища до десетките махали в Горно и Долно Уйно не са правени с десетилетия. По тях обаче в отделни случаи се налага да се придвижват линейки, пожарна, екипите на Енергото, близки или собственици на имоти. Местните хора, предимно възрастни, са признателни за извършените до навръх Коледата подобрения на пътищата, казва кметът на двете села Огнян Янев. Сред пришълците са хора от калибъра на проф. Иван Илчев с имот в махалата Корнец, бившият депутат /и писател/ Юри Юнишев, шоуменът Драго Драганов-Чая, чиито родители за постоянно са в Горно уйно. „Подравняват коловозите, неравности, дупки и се насипват с чакъл. Дерета се оправят. По планинските села това е, няма как асфалт“, обобщи той. И разказа забавен случай. Една бабка, като гледала багера, булдозера, фадромата, извадила 2 железни лева и настоятелно ги подала на булдозериста. „Ама на нас ни плащат, бабо!“, усмихнал се бачкаторът. „Не, не – че ме обидите, ако не вземете тия два лева. Нали за нас го правите“, заинатила се старата жена. Е, това не е ли подкуп, преследван от закона. А-де! Не е – инфраструктура за 2 лева! АПИ и Общината да се засрамят.

Не може – празник без сакатлъци

Не може – празник без сакатлъци
Дерайлиралите снощи край Пирот цистерни с амоняк са били предназначени за фабриката за изкуствени торове в гр.Шабац, Сърбия. Това съобщиха днес по обяд сръбски медии, позовавайки се на изявления на пристигналия на мястото министър на бедствята и авариите на Сърбия Горан Весич и на кмета на Пирот Лазар Васич. Амонякът е произведен в България, а превозвачът – фирма от Пловдив, го е транспортирала до границата с наети по договор с БДЖ вагони цистерни. Влаковата композиция е била от 21 вагона, три цистерни са дерайлирали и са се обърнали в дере край река Нишава /която пък извира от връх Ком/. По информация от местни медии едната цистерна е била празна. Коментира се за две жертви – мъж от Пирот, роден 1984 год., и турски гражданин, тираджия, който е катастрофирал при намалената видимост от облака амоняк. След катастрофата са засегнати 51 души, повечето са постъпили в болницата в Пирот, има и закарани в Ниш. Медицинска помощ са потърсили и шестима българи. Част от населението в близкото с.Сопотски хан се е самоевакуирало, останалите са по къщите си при затворени прозорци и врати и без да излизат навън. Влаковата композиция все още е на на релсовия път, районът е оцепен.
Уж става дума за Сърбия, пък колко мощно е българското участие. А рано тази сутрин и на наша територия – на самата централна гара-София, стана жп сакатлък. Вагон премаза стълб, токът на целия комплекс спря. По чудо няма жертви и пострадали. Изобщо за пореден път се потвърди правилото, че за всеки голям празник наш се случват лоши, кървави инциденти. На Великден, за Коледа. По Нова година. Да си припомним само салометната катастрофа през далечната 1971 год /на 21 декември/., когато загинаха известни наши естрадни изпълнители и популярни хора. Та досега. Няма ден, в който да не стават пътни инциденти, катастрофи със сериозни последствия. На какво се дължи това. На психиката на българина. На постоянния ни стрес, с който жвеем. На лошата инфрустуктура. На безбожието ни и занемарената ни вяра /как се молим/. Май на всичкото това. Но нса напразниците ни – все и сакатлъци.

Разнебитената гилдия

Разнебитената гилдия
Както си му редът – областният управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски покани медиите на предколедна среща. На чаша вино и на раздумка „сладка“. Преди това го направи и кметът Петър Паунов, а преди него – областното и общинско роководство на ГЕРБ. Хубаво. Само дето при областния на някой му се прищя да се направи обща снимка на медийните черноработници ежедневно на терен. И – щрак, два-три пъти! Ми, то тъжна работа. И не е виновен контражурът, светлосенките, аранжировката. Самите медийни хора изгреждат леко сдали, няма порив, ентусиазъм. Снимка – като на среща на випуск, каквито се правят поголовно около 24 май. Един с един…
Местната медийна гилдия изглежда разнебитена, пооредяла. Закрити офиси, съкратени или преназначени на неизгодни договори колеги. За заплащането – никой не отваря и дума.А в града вирееха 5-6 радия – и едно по Интернета, две-три кабеларки, че и частни сайт-два-три. Имаше и вестници – дори ежедневник/!/. Счита се, че в града вирее и има „дейност“ и дружество на СБЖ.Дано да е така. Но защо ли хората от снимките са без самочувствие, без порив, без професионален хъс. И добре, че бяха бутилките бяло и червено вино. И богатата аранжировка по блюдата на масата в стил кетъринг.Наздраве!

Война с жертви

Война с жертви

bty

Тяло на млад мъж, най-вероятно мигрант, е намерено до границата край кюстендилското с. Горни Кортен, община Трекляно, съобщиха от полицията. Сигналът чрез спешния телефон 112 е подаден от местен овчар, който бил на мястото с животните си.  От полицията уточниха, че тялото е на възраст на около 30 години и с неустановена самоличност. Предстои да се извърши аутопсия. Една от версиите за причината за смъртта му са ниските температури през последните нощи – мъжът най-вероятно е починал от студ. От Окръжна прокуратура в Кюстендил не дадоха допълнителна информация по случая. Затова пък местните знаят доста неща.У починалия са намерени два или три мобилни телефона, бил е част от група, която е минала в Сръбско, бил употребил някакъв апарат и може и от това да му е дошла смъттта – бил добре облечен като за зимно време. И пр.
То нямаше как да не даде жертва тоя трафик през Треклянско. Всеки ден, всеки ден минавали по маршрт, известен на всеки от 19-те селца по границата.Само полицията – Гранична, а и „редовната“ – в Трекляно има участък, сякаш няма нищо. И, че нещата стават при Горни кортен се знаят. Ако имаше постоянна охрана, могло е да открият по-навреме издъхващия мигрант, а не овчарите да попадат на такава находка. Местни разказват, че намират вещи, даже портмоне с турски лири, спални чували по гората. И не знаят как да действат, къде да ги предават и кого да търсят. Пък вътрешният минитър Иван Демерджиев нека се хвали, че мигрантският поток намалява – и при турската граница, следователно и на западната – при Сърбия. Утре!

Срещу боклука

Срещу боклука
Започна доставянето на нова сметосъбирачна и сметопочистваща техника за община Кюстендил, каза градоначалникът Петър Паунов. Финансирането по подмяната на автопарка на ОП „Чистота“ е за около 5 млн. лева, които са осигурени чрез МОСВ след платена от Общината санкция за предишни години по Закона за управлението на отпадъците /около 8 мил. лева общо/. Вече е доставена част от новата техника, каза директорът на ОП „Чистота“ инж. Валентин Смоков: два кейса, многофункционални колесни багери, товарачи се водят, и една фадрома. В списъка са 12 позиции по няколко бройки. Примерно сметосъбрачките са 4. Лошото е, че въпреки приключена процедура, наличие на средства, спечелена процедура, ясен доставчик и пр. самата реална доставка ще стане април, май, юни месец. Ще се чака – ясно е това. От пролетта цялата система по сметосъбирането в града и близо 50 села, където се извършва тази дейност, ще бъде променена, обяви го го обешава самият градоначалник. Средствата ще са от повишените постъпления от таксата смет, която от 1 януари 2023 г. за града става от 1,4 на 3,5 промила, а за селата от 1,4 на 9,5 промила.
Нещата изглеждат и позакъснели – доста. Автопаркът на „Чистота“-та е отпраеди 40 години. Контейнерите също са демоде. А графикът за събирането и извозването е непосилен в повечето квартали. И трябва да се бърза с новата техника и с новата система. Но дали кюстендилци ще имат търпението. Едва ли. Новите високи такси ще се плащат през април, техниката ще дойде май-юни, че и по-късно. И ще стане една, пак „гужва“, както казват съседите сърби. В борбата срещу боклука Кюстендил и без това е закъсвация отвсякъде /виж ситуацията в близкото с.Радловци/ В някои градове процесът вече е автоматизиран, циганите вече не се весят на степенките по събирачната машина …