Ден: 16.12.2022

Не референдумувайте!

Не референдумувайте!
Делото за поискания от местното население през 2017 г. референдум за отделяне на Големо село от обищина Бобов дол и за преминаване към община Дупница е върнато от ВАС и ще се гледа отново в Административиня съд в Кюстендил на 22 февруари догодина. Делото е по жалба на кмета на Бобов дол Елза Величкова срещу заповед на областния управител на Кюстендил за насрочване на дата за допитването за отделяне на Големо село и за преминаването му към Дупница. Предисторията по така и не прведения референдум за отделяне на Големо село и преминаването му към Дупница е дълга и драматична – от 2017 г..  Със свое решение съветниците в Бобов дол се обявиха категорично „против“ искането на иницициативен комитет, докато в Дупница съветниците решиха обратното – твърдо „за“.  Областният управител на Кюстендил тогава Виктор Янев дори издаде заповед за насрочване на дата за допитването, която беше обжалвана от кмета на Бобов дол Елза Величкова. Спорът стигна до ВАС, който върна разглеждането му повторно. Това ще стане февруари догодина.
Мотивите на инициаторите за референдума са, че Големо село е само на 7 километра от Дупница и на 13 километра от Бобов дол, както и че благоустрояването на селото е занемарено.  Същественият мотив е, че на територията на селото е ТЕЦ „Бобов дол“ и отчисленията и данъците, които плаща енергйното дружество, ще отидат в хазната на друга община, коментират местните хора. „Реално референдум не е правен“, отбелязва кметът на патещото си от пушеците на ТЕЦ-а Големо село Васил Васев.
Ама и защо да се прави такъв референдум. От тоя така нар. „граждански комитет“ в Големо село едва ли е останало нещо. След 5 години процедури, хватки и съдебни решения. Но по-важното – нима на големоселци вече не им е ясно, че „все тая“. Дали към Бобов дол, дали към Дупница, към Кюстендил – нивото е едно. А и ма ли успял референдум в България /Белене, Обзор и др./, този на Славе Трефонов и пр. Просто – Не референдумувайте!!