Месец: януари 2023

Мисия Лондон

Мисия Лондон
Невероятно – екипът на Общинския драматичен театър – Кюстендил се завърнал от …Лондон.Където на 28 януари 2023 година представил своя спектакъл „Двама, четирима, секс-има“ от Щефан Фьогел в залата на Доминиън Сентър, Уудгрийн, Лондон. Това е по прессъобщение на Общината. Е, оп заглавието на постановката още има спорове – не е „Двама, четирима, секс- има“, „Двойка, четворка, секстима“. Но карай нататък „Срещата с нашите сънародници придаде на спектакъла допълнителна емоция – както на актьорите, така и на зрителите в пълната театрална зала. След края на спектакъла хората имаха възможност да се снимат за спомен и споделят своите впечатления с актьорите: Асен Блатечки, Николай Урумов, Добриела Попова и Стела Здравкова. За първи път в своята история, Общински театър – Кюстендил имаше удоволствието да гостува със свой спектакъл в Кралство Великобритания. Театърът благодари на публиката за незабравимото изживяване и бурните аплодисменти. Благодарим и на г-н Емил Русанов за добрата организация и топлото посрещане.
„Говори ми думи сладки“- както се казва. Но си е малка сензация. Кюстендилски театър в Лондон. Още повече, че Общината го финансира тоя проект по швейцареца Щефан Фьогел, комедия – при това. И още едно нещо трябва да се споменава, стане ли дума за „Двойка, четворка….“. Първият режисьор на постановката е кюстендилецът Ивайло Драганов-Доки. Който още при първите репетиции се самодекласира, та Блатечки и Урумов довършили нещата. Малко е играна в България. А трябва. Особено сега – след Лондон, може да обиколи де що има театър по Нашенско.Дай, Боже!!

Сълзите на Матей

Сълзите на Матей
Почина д-р Матей Попниколов. Отишъл си е след тежко и мъчително боледуване, на 61 г. Доктор хирург, политик и общественик, правилно написаха местни сайтове – и изявен дупничанин. Един от основателите и лидерите на СДС в Дупница, после преминал в ГЕРБ, ама – какво да се прави! Дългогодишен общински съветник в местния парламент, както и негов председател на един етап. Беше и председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз-Кюстендил, както и директор на РЗОК-Кюстендил.Заместник- областен управител от ГЕРБ. Завърши като хирург. Търсеха го за интервюта и не отказваше. Както и услуга не отказваше. И лекарсик съвет. Помним едно негово, да не се окаже пророчество само – „Аз може да не съм жив, ама – да знаете. И Дупница и Кюстендил след три години ще са без лекари и ще ходят да се лекуват в Благоевград и в София“…
При непрекъснатите му публични изяви са го виждали и да плаче. С истински човешки сълзи. Не от слаби нерви или лабилност. От неговата доброта, състрадателност, „милостивост“, казват за истинските хора в Дупнишко.
Поклон, Матей! Светла да е паметта ти!!

Сценаристите освободители повече да внимават

Сценаристите освободители повече

dav
dav

да внимават
Десетки кюстендилци се включиха в шествието, което тръгна от площад „Велбъжд“ до паметника на Ильо войвода, а стотици гледаха възстановката пред къщата музей на големия българин за 145-годишнината от Освобождението на града. Това, Освобождението, е станало на 29 януари 1878 г., само ден преди сключването на Одринския мир. Въпреки дългите спорове коя точно е освободителната дата. Венци и цветя бяха положени пред монумента на войводата, както и на гроба на генерал Николай Савойски, първият губернатор на града / а и негов зет, жени се за учителката софиянка, която на руски среща „братушките“ при Аджундар/. В шествието-поклонение се включиха и областният управител инж. Александър Пандурски, кметът на Кюстендил Петър Паунов, представители на политически и обществени организации, много граждани. Възстановка на събитията около Освобождението, за особената роля на Ильо войвода, предизвикал сякаш идването на руски отряд в града, се прави за пръв път. И това си личеше във всичко. Видяха я стотици хора от Кюстендил и съседния Дупница, като драматизацията завърши с празнични салюти. Да забравим – както се казва!
А сценаристите на цялата тупурдия, която допадна на хората, обичащи зрелищата, трябва повече да внимават. Имаше откровени нелепи моменти, бедни илюстрации по дикторския текст, разминавки. И мъжете от „Традиция“-та да се замислят за ролите си. Не е достатъчно да нахлузиш ямурлук, да грабнеш пушка, да си гърлест и да викаш, да развяваш някое знаме, а накрая – и да пукаш. Най-добре – и без възстановки. На народа и без това нищо не му е ясно кое как е било…

Ексбанкерът Крум

Ексбанкерът Крум
Покрай данданиите с вече полупровалените протести пред Общината в Кюстендил отново се заговори за личността на ексбанкера Крум Григоров. Който държи абсолютния рекорд шеф на местен банков клон цели 26 годиин непрекъснато. Но и с качества и амбиции и в политиката. За малко не стана номинация на червените за кмет на Общината в предишни местни вотове. Беше в щаба на неспечелилия кандидат-кмет на левицата Здраво Милев през октомври 2019-а. После се появява отвреме навреме по обществени породи и причини. Докато не захапа директно общинската управа – преди, по време, а сигурно и след протестите. Крум настоял кметът да го заведе на сметището в Радловци, за да разбере за какво Общината бе глобена 8 мил. лева, та се наложи да тегли заем и да внася „грешни суми“. Не го завели. Зтова и протестира. Държи кметът да даде отчет какво става с облигационния заем от 6,5 мил. евро за неслучилия се здравен център.И ще продължи да рови, няма отказване… Изяви се и като парламентьор и дори като острие, подкрепян и харесват от своите в левия щаб
На Крум не му трябва елка, комвтютър, усторйство, за да пресмята сложни числа и операции. С милоните е напълон наясно, хеле пък, ако тези милиони са актива пасива на Общината. Има хъс и воля, упорит е. Ще е полезен за протестиращите. Досега беше в раирегарда, вече излиза по-напред.Освен всичко друго – прилича и на бившия квет на Москва Лужков. Давай, Круме – до Радловци и назад!

Власт и срам в Кюстендил

Власт и срам в Кюстендил
При плътна полицейска охрана – над 50 униформени контолираха подстъпите към сградата и с ограждения, заседава Общинският съвет в Кюстендил. Около 100 души наблизо излязоха на мълчалив протест срещу увеличените местни данъци и такси – данък МПС е увеличен с около 50%, таксата смет за града от 1,4 промила стана 3,5 промила, а за селата – 9,5 промила, което е увеличение 7 пъти, данъкът сгради вече е 2,5 промила. И те вече се плащат. Оказа се, че на днешното заседание искането на протестиращите за промяна не е в дневния ред, чака се становището на юридическия отдел и евентуално ще се гледа на следващото заседание, през февруари. Представители на протестиращите бяха приети и изслушани от председателя на ОбС Иван Андонов. Този път тойги изфинтира. Прединя път – секретарят Светослав Василев…
Юристи са категорични, че прегласуване размера на данъка МПС, данък „сгради“ и такса смет не може да стане по Закона за местното самоуправление и местната администрация за текущата година, би било възможно, но догодина. Това го знаят и така нар. протестиращи, и администацията и, най-вече, съветниците. И станаха някои и срамни постановки. Протестът не беше протест, нямаше нищо общо с предишния. Никакъв хъс, лоша организация, без лидерство. Парламентьорите – „гола вода“, и тоя път. Дотам, че председателят Андонов постоянно се усмихваше, докато ги изслуваше и си ги връткаше с кеф. Но и вътре, в залата. При съветниците. Срам, срамни думи, жестове, поведения, кланячки. Стерилничене. Лицемерие и двойни игри. Да се чудиш как са били избрани тия хора преди малко повече от 3 години. Че и немалко от тях ще са в минипарламента и след следващия местен вот през октомври-2023г. И накрая – защо Паунов поведе с 2:0 срещу недоволните и враговете си. И сигурно ще увеличи разликата. И ще изкара пети, шести /пореден мандат/. Както се вижда!

Аршинът

Аршинът

dav

Определена е мярка парична гаранция от 5 хиляди лева за полицая, задържан за наркотици 96 г канабис и 130 г бяло прахообразно вещество/амфетамин. Това беше обявено днес на брифинг, даден от Райноната прокуратура и Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Повдигнато му е обвинение за държане на високорискови наркотици, което според Наказателния кодекс предвижда затвор до 6 години и глоба да 10 хиляди лева. Задържаният е служител на полицейско звено в столицата, но не беше съобщено какво точно и в коя служба работи. В системата е от 2013 год. все пак обяви директорът на Областната дирекция ст. комисар Тодор Петров. Разбира се – име не беше казано, нито инициали. Задържането е станало снощи, извън Кюстендил в близко населено място, където полицаят е спрян за проверка за наркотици. Това все пак репортерите успяха да изкопчат след серия въпроси. Галина Димитрова, говорител на рйпрокуратура, конкретизира за вида на наркотика. А районият прокурор Албена Разсолкова отбеляза, че ако се докаже, че наркотикът е бил с цел разпространение, то нещата отиват към Окръжна прокуратура. Може, ама как така наблюдаващият прокурор реши да му определи едни никави 5 хиляди гаранция и да си излезе навън… Не беше обяснено.
Не за пръв път от прокуратурата представят така пестеливо случай с провинило се ченге, па макар и бившо. В Дупница бивш полицай нападна и обра банка посред бял ден. Дни наред от обвинението не казваха нищо за името му, неща от биографията изобщо не се вадеха. Добре, че Дупница е малък град и половината, докато пиели кафето си наблизо, го разпознали от раз докато тича нанякъде да се крие. И други такива случаи с участието на полицаи има и последвалото разследване и присъда. А преди години хванаха циганка пред Чифте баня да носи у себе си наркотик. 1 грам – хероин, май беше. Изкара месеци в ареста, накрая беше осъдена на първа инстанция на 11 години затвор. Ченгето от Кюстендил, чето име ще се знае още утре в града, но не официално, бие циганката в грамажите категорично. Да видим какво ще стане накрая. Може би , циганката не съдействала на разследването, а ченгето – е. Въпросът обаче е и за аршина /закона/.

Браво, Дупница!

Браво, Дупница!
Добър показател за Дупница вади общинската управа – 15 182 са младите хора в града и 16-те села.Или 31,60% от насалението младо – на възраст от 15 до 29 години. Така е сподед доклад запред предстоящото заседание на Общинския съвет. Само в Дупница младите са 12 874. В селата – разбира се, Япиново, с 602-ма на и над тейнейдръската възраст. Има и още цифри от доклада. 10561 са на възрваст от 20 до 24 години, 2 231 – от 15 до 18 години, 2 284 от 25 до 26 години. И т.н.
Супер! За една година младите в общината са се увеличили от 6 881 /или 14,12%/ на 31,60%. И дано записаното в тоя доклад да е вряно, че знае ли човек.Какво по-прекрасно от това един град, една община, един район, една страна, един континент, една плнета да стават по-млади. Браво, Дупница .И без университети /някога поне имаше Полувисш учителски институт, както и училище за медицинсик сестри/, и без развит спорт,и без кой-знае какъв бизнес, икономика и перспективи. Просто градът и районът са по-млади. Дерзайте!!

Сами с грипа

Сами с грипа
151 на 10 хиляди е заболеваемостта от грип към края на миналата седмица в Кюстендилска област, като за предходната – от 9 до 15 януари, е била 130 на 10 хиляди, казаха от РЗИ. За да бъде обявена грипна епидемия, заболеваемостта трябва да достигне и надмине 190, уточни д-р Илияна Кръстева, завеждащ епидемиологичния отдел в дирекцията. Броят и на потърсилите лекарска помощ при джипитата се увеличава, каза д-р Румен Алексов, председател на регионалната структура на общопрактикуващите лекари. Тестове, както беше при КОВИД-а, не се правят. Така, че не се знае кой каквъв вирус или вируси едновременно е пипнал. Мадите го карат по леко, до 3-4 дни, възрастните – плюс още два-три. Хронично болните стигат до по-сериозин лечение или до болница /не дай,Боже/. За училищата в региона няма сериозно увеличение на заболелите и отъстващите ученици, неофициално се коментира, че заболеваемостта при учениците е около 20%. На грипната ваканция е далеч. Защото и правилаат са се променили. Доскоро при 30% заболели и отсъстваищ в клас, автоматично следваше разпускане. Сега не е така. Може и при 10% заболели да има ваканция, а може и при 50% да няма такава. Преценяват хората в РЗИ. А лекари са убедени, че от грипните ваканции няма ефект – тийнейджърите по се събират, когато са ваканция, и си предават с лекота вирусите….
Така или иначе, но май сме сами с и срещу вируса. И доста се и самолекуват.Споменът за ваксините м.г. не помага много много. 68-годишен кюстендилец е карал тежък КОВИД – стигнал и до Пирогов, има 4 игли ваксина, над 40 хиляди единици имунна защита. През ноември си направил и ваксина срещу грип. Една седмица не излизал от дома, при 37,5 тепмература и отпадналост, симптоми и пр. Е, какво повече да е направил човекът, в бункер ли да са самоицолира, на яхта в морето ли да излезе за месеци. Не става.

Болницата да си стегне и оградите

Болницата да си стегне и оградите

bty

Болницата в Кюстендил трябва да възстанови срутила се от дъждовете част от оградата, както и да почисти от натрупан с години боклук в участъка, коментират минувачи по улицата в съседство. Мястото по тротоара е обезопасено с ленти и трябва да се заобикаля. Част, наистина само метър-два и бетонна колона, от оградата се срутила при дъждовете преди дни. В понеделник строителната група на болницата и с помощта на Общината ще трябва да я възстонови, каза експертът при управлеине при кризи към Кметството Ивайло Чалъков. „Там си имат работна група, защото то се пада в сервитута на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Никола Василев“, те ще си вземат отношение да си възстановят цялата работа. От преовлажняването бетоновата колонка е подбила, паднала е и е повлякла едно железно платно близо до парното, където има един комин, на ъгъла на болницата, края на болницата“. Минувачи, живеещи в квартал „Герена“, коментират, че от десетилетия покрай оградата се натрупва боклук. Вероятно и под тази тежест оградата се е срутила, така, че заедно с възстановяването ѝ болницата трябва да почисти и този участък.
Срутеното ще се оправи лесно, ама Болницата трябва изцяло да подмеин оградата откъм тази част на входа, вляво. Както и накъм кв.Герена и Строителния техникум. Както и вътре по алеите, избуялите и някои излишни дървета, някои порутени сгради, недовършени халета и пр.На никой кюстендилец не му се иска районната болница на един етап да заприлича на … бившите казарми, не дай, Боже!

На народ се не сгажда

На народ се не сгажда
Кметът на Кюстендил Петър Паунов покани на открит разговор недоволните и протестиращи срещу увеличените местни данъци и такси. Така той отговори на излезлите около 500 души пред Общната в понеделник, които викаха „Оставка“ заради драстично скочилите данък „МПС“, с около 50%, таксата смет – над два пъти, а за селата – 7 пъти, данъка „сгради“, който скочи на 2,5 промила. Направи го след 4 дни мълчание. Недоволните от увеличените местни данъци и такси готвят нов протест на 26 януари, за когато е насрочено заседание на ОбС . Според гразоначалника Паунов протестите се организират от политически партии, предизборно, които искат да повишат имиджа си. Кметът покани недоволните на открит разговор по всички въпроси, които касаят и вълнуват кюстендилци. Получи се нещо като поток на съзнанието, ако употребим литературен терми „Отново с голяма болка заставам пред вас, за да напомня че през изтеклите години ние винаги сме били на първа линия като ангажираност и знаем неволите и затрудненията на всеки едни от нас и ги споделяме .В тежките времена, когато започнаха икономическите кризи 2008 г. , общината беше буферът между вас и затрудненията ,за да можем по- леко да минем през икономическата криза .Когато дойдоха по-добрите времена, ние намалихме всички облагателни ставки през годините съразмерно с повече от 50% бяха намалени ставките за данък сгради, такса смет , а данъците да превозните средства през годините са били на минималната възможна цена. Както и таксата за таксиметровите превози.“ Паунов припомни, че от встъпването през 2019 г- в последния мандат само след 3 месеца е бил затворен целият свят от невиждана пандемия, през това време на първа линия са били нашите медици и след тях органите на МВР и общинска администрация-Кюстендил и всички социални услуги. „Недопуснахме никой от вас да бъде изложен на риск, носехме по домоветe лекарства и храна на всеки ,който се нуждаеше от това.Не оставихме неизхърлени контейнери, не допуснахме да се почувствате застрашени, съдействахме , не спряхме осветлението никъде и всичко това беше благодарение на усилията ни , за да можем заедно да минем през тази трагедия , за някои от нас – и семейна /Паунов загуби баща си, бай Георги/.Началото на 2021 г. дойде жестока политическа криза и начело на страната застанаха хора, които ни продадоха на посредници , монополисти.Цената на газа се увеличи с 500%,цената на метана със 700%, цената на горивата със 150% Едно яйце в магазина отсреща е 67 ст…”,обясни още той. Като добави,че през всичкото това време не са спрели с призивите към държавата и политическите партии незабавно да подкрепят гражданите,за да не се стига до напрежение. „Не бяхме чути и за повече от 2 години не е влязла една държавна стотинка в община Кюстендил.Не бяхме подкрепени в нито едно от усилията и спряха всички европейски програми.Въпреки всичко -виждате състоянието на общинските сгради, всичко, което се направи през годините.Средното увеличение на данък МПС в община Кюстендил е със 47% и то е за личните автомобли, за служебните автомобили не е увеличен данъкът.Средното увеличение е между 1 и 10 лв. на месец за всяко едно семейство, при положение, че през този период, за който говоря, сме успели да икономисаме във всяко домакинство между 500 и 3 500 лв и ви напомняхме за това и ви молихме да ги инвестирате в дограма, а не да се заробвате с допълнителни коли, които носят ангажименти, застраховки.Не можахме да спрем „Кюстендилска вода“ да разбиват улиците.. По-добре ли е да давате 5 пъти повече пари за ремонт по улиците и не дай, Боже, да се случват произшествия, вместо да обезопасим пътищата и да се погрижим за безопасността на децата, които трябва да имат нормални тротоари, които изпочупихме с личните си превозни средства и съсипахме част от зелените площи.Нищо от това не се прави , за да облагодетелстваме някого.Единствените облагодетелствани сме ние , кюстендилци и нашият дом и държавата ни принуди да минем на собствена издръжка”, каза още градоначалникът. Той беше категоричен, че не е длъжен да ходи на партийни протести, инициирани от хората, които доведоха страната до тук. В същия ден кметът Паунов е бил на среща в София, касаеща инвестиционни проекти в общината /не се е крил!/. „Дори дървата, които ползвате, общината ги даваше на 10 лв, това го осигуриха пак нашите колеги, осигурено от скромните стотинки, които сме събирали ние.В цялата разходна част, най- символичната част ще бъде за община Кюстендил за поддържането на чистотата в собствения ни дом.„През 2021 г- направихме допитване дали да увеличим ставките, отговорихте отрицателно и ние се съобразихме.През следващата 2022 г. не спяхте да ни призовавате и да се сърдите, и да обиждате за това ,че не сме вдигнали ставките и да ни питате за Радловци , да ни пращате снимки на отпадъците и незаконни сметища…“Няма гражданска инициатива, някой се опитва да употреби енергията и болката на хората.С този протест се опитват да се скрият зад вашата болка,болка от сметките, които донесе тяхното правителство.Ние никога не сме вдигали цените на нищо, това правителство излъга ,че ще ни докарат дървата за 45 лв. до вкъщи, някой получи ли такива дърва?”, отбеляза Паунов. „Ние сме искрени пред Вас, както винаги. Готови сме да отговорим на всеки ваш въпрос – независимо какъв е. Моля всички, които са граждански инициатори определете хората, на които вярвате – най-компетентните и Ви очакваме в посочен от Вас ден, в 17.30 в заседателната сграда на Общината. Моля да ни посочите списък с 15 човека, не повече, като в него да няма партийни функционери или такива, които са били в кандидат-депутатски и съветнически листи, хора, които са свързани с разграбването на Кюстендил. Можем да Ви посочим кой продаде предприятията и къде бяха тези хора, когато ние в понеделник преговаряхме за бъдещето на Кюстендил, а те се опитваха да се скрият за Вашата болка“, обяви още кметът на града Петър Паунов. По думите му партийни лица няма да бъдат допуснати на срещата. „Пред вас ще изнесем данни за това къде отива всяка една стотинка и ще отговорим на всеки един въпрос. Ние не се крием! Молбата ни е да не се поддавайте на гняв! Тези партийни представители ви манипулират, те искат да ни грабят, а ние сме пречката, за това е тази ярост към нас! Споделяме с вас всичко и никога не сме се крили. Чуйте сърцето си и не слушайте тези партийни имитатори. Спокойно анализирайте къде отиват вашите разходи и колко от тях са на общия ни дом“, коментира още кметът.
Паунов не пропусна да каже, че „може да бъде и лош“. Но работи за всички, иска да помага на всеки закъсал и страдащ /тук би се прекръстил!/. Дали си спомня за максимата – „на народ се не сгажда!“. А реакциите не закъсняват. „Движи се по допирателната“. „Маневрира“, „Това е акт на отчаяние и безсилие“, „Пътник е“. И т.н. Какво ще стане – предстои втори рунд, на 26 януари. Пак пред Общината.