Месец: март 2023

Полицията – сладко и горчиво

Полицията – сладко и горчиво
Благодарствено писмо от управителя на фирма „Саламандър“ Лъчезар Пенев получил директорът на ОДМВР – Кюстендил, ст. комисар Тодор Петров. В писмото се казва: От името на ръководството на фирмата благодаря за засвидетелстваната чест и смелост, за съпричастността на Вашите служители към проблемите на сигурността в Кюстендил, за отговорното и доблестно изпълнение на служебния Ви дълг. Поводът за писмото е разкрито престъпление, извършено на територията на подстанция в Кюстендил, откраднато е голямо количество медни кабели. Успешните действия на криминалистите от ОДМВР и РУ Кюстендил са предотвратили и нанасянето на щета на значима стойност.
Това добре .Но ето и друг случай, свързан с родната полиция, която ни пази. Районното управление на полицията в Кюстендил изпрати сигнал до РИК за организиран транспорт в деня на вота за гласоподаватели в Община Невестино. Началникът на РУ–Кюстендил, гл. инспектор Райчо Омерски, моли РИК да излезе със становище относно законосъобразността на заповедта на кмета на Община Невестино Димитър Стаменков в деня на изборите кола на Общината да превозва до секциите гласоподаватели от няколко села и махали. От РИК излязоха със становище, че комисията не е компетентна да се произнесе относно заповедите на кметове на общини, издадени по реда на ЗМСМА, но от същата е видно, че има връзка с изборния процес и съответно с правата на гласоподавателите. От РИК извършили служебна проверка на интернет страниците на няколко общини в България, от която се установило, че това не е изолиран случай, а е практика на кметовете по общини, поради което счита, че ЦИК е компетентна да се произнесе относно поставения въпрос: Законосъобразно ли е кметовете по общини да издават заповеди за извършване на превоз на гласоподаватели от населени места, на които липсват СИК до находящи се в други населени места СИК, където да упражнят правото си на глас? Затова препраща по компетентност на ЦИК сигнала на РУ – Кюстендил. В малката Община Трекляно досега на почти всички избори се осигуряват по поне два автомобила, които по график могат при желание на гласоподавателите да ги придвижват до секцията, където да гласуват, казаха от администрацията. По повдигнатия въпрос ЦИК разясни, че превоз организиран от кмета на община Невестино, на хора от населено място без секции за гласуване, до друго, в което има секции не е нарушение ако това е предварително публично оповестено. Секретарят на Комисията Севинч Солакова разясни: „Задължение е на местната власт да обезпечи упражняването на правото на глас от избирателите, включително и тези, които не могат да се придвижат до секция. Това е уязвима група избиратели и те трябва да получат съдействие от всички държавни органи и институции“. Това становище е било изпратено писмено до МВР-Кюстендил с копие до Районната избирателна комисия.
Е, това си е някаква издънка на кюстендилската полиция. В Трекляно карат избиратели неизменно от поне 20 години .И нямаше това засилено писане до РИК-ве и институции. За да и се отговори на полицията, че всичко е наред.Това е то – и при полицията сладкото върви с горчивото. Не може само да и благодарят и да я хвалят и възпяват /Веско Маринов по времето на Цветан Цветанов /…

Откровението на дупничани

Откровението на дупничани

dav
dav
dav
dav
dav
dav

С тържествен водосвет, отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, както и свещениците от град беше направено първа копка и положен основния камък на строежа на най-новия храм в Дупнишка духовна околия- „Свети Мина“. И в присъствието на служебния здравен министър Асен Меджиидев. Стекоха се и десетки жители на най-големия квартал жк „Бистрица“, истинсик развълнувани. „Как, бе тука беше краварник, а е ей тоя шадраван животниет пиеха вода. После стана кръчма, що бира се е изпило тука“, откровеничеха кварталин капацитети. Имотът, върху който започва строежа е общински, той бе преотстъпен с решение на Общинския съвет с докладна, внесена от кмета на Дупница инж. Методи Чимев. Храмът ще е с 60-70 кв. метра площ. Кокетен. Инициативата за изграждането му на този храм е от 15-20 години, но тя така и не се реализира. Докато собственикът на фитнес зала в жилищния комплекс Юли Кишкин не я поде отново през 2019-а година след сън, в който глас Свише му казва, че тук този храм трябва да бъде построен, разсястяваха кое как е посветени. Окъде пари аз строежа? „Народът нсреща – дарения, дарения и пак дарения“, вълнува се архирейският наместник отец Георги Паликарски. „Аз в сърцето си съм дупничанин.Моят дядо е написал историята на тоя град“, откровеничеше и министър Асен Меджиидев – дядо му също е Асен…
А кандидат-депутатката Радослава Чеканска откровеничеше от предизборен билборд в непосредствено близост. И на живо – сред свещениците, гостите, миряните…На първа линия. Да дава бог!

Да купиш вот в Гюргево – II

Да купиш вот в Гюргево – II
33-г. мъж от Сапарева баня бе задържан за 24 часа при специализирана полицейска операция.Задържаният е попадал в полезрението на полицията и с други противозаконни деяния, казаха от Областната дирекция в Кюстендил.Уведомеан е прокуратурата. По-късно стана ясно, че задържаният е Кирил Милошов. В дома му в кв. „Гюргево” в Сапарева баня е извършен обиск, при който е открит списък с лица от Сапарева баня. Любопитното е, че в открития списък от полицаите са записани само прякорите на лицата. Причината за обиска в дома на К. Милошов е бил донос, че се занимава с разпространение на наркотични вещества. Такива не са открити в дома му, но в едно чекмедже е открит списъкът, като се предполага, че става въпрос за купуване на гласове за изборите. Всички, чиито прякори са в открития при обиска списък, са викани на разговор в РУ на МВР – Дупница. Кирил Милошов е безработен, живее сам, коментират местни.
А, сега де! На село прякорът е всичко за даден човек.Интересно как разследващите ги откриват кой зад кой прякор се крие. И дали това ще има доказателствена стойност при едно бъдещо съдебно дело. Вече има един осъден за купуване на гласове в дупнишкия кв.Ценеви – и тй с прякор, Кльофи /Методи Коцев/. Не се знае дали тоя от кв.Гюргево няма да е вторият за района. Че законът се прилага предимно срещу кокошкари като него. Големите ни ги закачат.

Селска мъка

Селска мъка
Над 200 лични карти на жители в дупнишкото с.Баланово са сменени спешно и безплатно, за да могат желаещите да могат да гласуват на 2 април, каза за БНР кметът на селото Явор Митов. В Баланово всички трябва да сменят личната си карта, след като по решение на ОбС-Дупница получиха имена на улиците, каквито досега нямаха, и номер на домовете си и личен адрес. В селото дни наред беше изпращан мобилен екип от Областната дирекция на полицията-Кюстендил, за да направи снимки на място и да подготвят документите на всеки един от пожелалите. Към 40-50 от жителите на Баланово още не са сменили личната си карта и те няма да могат да гласуват в неделя, на 2 април. А личната карта им трябва и при смяна на шофьорската книжка например, за при лекар или в болница, за административни услуги в Общината, както и пред други ведомства. Така, че трябва да си сменят личната карта, но вече ще трябва да си заплащат за услугата, срокът за подаване за безплатна смяна е изтекъл на 17 март, каза кметът Явор Митов. Който личон занесъл с издадено пълномощно новите „паспорти“ на 40 инвалиди, трудноподвижни и такива с увреждания. Но по-младите били „тегави“ и отказват, признава кметът.
Какво излиза .Първо, преди 5 години, балановци правиха подписки с искане да именуват улиците им. Именуваха им ги. Сега не искат да си сменят картите – въпреки, че е безплатно. Селски мъки – без край. Няма угодия по селата. Сега па дали, и с нови лични карти, ще отидат да гласуват. И за кого – кметът ли ще ги насочва .Преди гэдини правиха подписка да го спасяват от закона – беше подсъдим за шофипане след алкохол. Вече всичко е наред – и с алкохола. А мъките нямат край. „Ще си ги сменят личнити карти – до следващит избори. И както е тръгнало – не до местните, щото до местните може да има пак парламентарни“, разяснява нещата кметът Митов.

Да купиш вот в Ценеви

Да купиш вот в Ценеви
12 преписки са били образувани през 2022 год. в Кюстендилския регион за сигнали, нарушения и престъпления, свързани с изборите, обявиха от прокуратурата. Вече има и осъден за купуване на гласове, похвалиха се оттам. Преписките водят в графата „престъпления против политическите права на гражданите“. Става въпрос за търговия с вот и купуване на гласове, повреждане на агитационни материали при предизборни кампании, нерегламентирана агитация и други. 9 от преписките са били прекратени, по 3 са образувани досъдебни производства, като две от тях впоследствие са били прекратени, без да бъде повдигано обвинение. Направо скромен актив – при това прокуратурата обяви, че има спад в броя на такива престъпления в сравнение с предходната 2021 г.хвалят се от Обвинението. В един от случаите обаче има и обвинителен акто осъдителна присъда. Нарушението е от септември м.г., присъдата обаче е от средата на март т.г. Състав на районния съд в Дупница постанови 7 месеца затвор при първоначален строг режим на изтърпяване за дупничанина Методи К., известен спрякора Кльофи. за купуване на гласове. Той, заедно с още едно лице, бяха задържани през септември 2022 г. при полицейска операция срещу търговия с вот в дупнишкия кв. „Ценеви“. При полицейската операция на адреса на задържаните бяха открити списъци с имена и номера на избирателни секции. При разследваното се установи, че Кльофи е предлагал между 30 и 100 лева за глас. Той е признал за извършеното престъпление. Мъжът вече изтърпява присъдата си.
Кльофи ще го има по отчети и сводки, като илюстрация. Интересно, как си е признал, че е купувал вот. А ако отричаше… Мизата за глас вече е 150 лева, обявиха МВР шефовете. Значи Кльофи е бил слаб купувач, само по 30 лева. Да хванат тия, които дават вече по 200 лева за глас. И тия, които купуват и подчиняват цели квартали, секции. Цели избори! Ама никога!!

За малко чисто

За малко чисто
Община-Кюстендил ще закупи нова сметосъбирачна техника, една част от която вече е доставена, и ще увеличи работниците по чистотата. Това става ясно от внесена докладна за разглеждане в ОбС за оптимизиране работата на предприятието. А и с говори от месеци. Предвидената приходно-разходна част е за 8 700 000 лева. Близо 1,5 мил. лева са заложениза почистване на уличните платна, площади, алеи и паркове, около 6, 7 мил.за събиране на битовите отпадъци и транспортиране до депата. А около 5 мил. лева ще са закупуването на нова техника, със цел подобряване качеството по сметосъбирането и сметоизвозването.Тези средства обаче не са по бюджета /а са от санкцията която бе платена по МОСВ и от която може да се харчи само за екология и повече чистота!/. Направено е предложение за увеличаване щатната численост на персонала с 36 човека в т. ч. един организатор по чистотата, шофьори на специални товарни автомобили-5 , машинисти на пътно-строителни машини 5, събирачи на смет-8 и метачи на улици-15. Увеличената щатна численост ще бъде финансово осигурена със средства от бюджета на Общината. Разчита се и на по-сериозните постъпления от увеличените данък сгради и такса смет, която за селата скочи 7 пъти, за града – 2,5 пъти. Кметът на Петър Паунов обяви още в края на миналата година и рволюция по почистването. Новата техника обаче ще бъде доставена в периода май-юни, такава е процедурата с фирмите доставчици, коментират от ОП „Чистота“.
Както и да е – излиза, че ще се похарчат до 15 мил. лева. А и сепариращата и компостиращата инсталации при Радловци /общината е отнесла досега 26 глоби за казуса Радловци/ ще влязат в действие до есента – да кажем тогава. За около 10 милиона лева. Значи – към 25 мил. общо. Е, как да не светне Кюстендил при тия пари. И в тая година на избори след избори .От които /избори/ – никаква полза .Ама поне малко чисто да има, малко

Бюлетинно

Бюлетинно
129 хиляди бюлетини пристигнаха за 10 МИР-Кюстендил, съобщиха от Областната администрация, където изборните книжа ще се съхраняват до доставянето им по общините и 286-те избирателин секции. Първоначално одобреният тираж на бюлетината в изборите за народни представители на 2 април за региона беше 141 800 броя. От ЦИК е направена корекция. Избирателите в региона са намалели на 127 968 към днешна дата, което е с около 700 по-малко, в сравнение с изборите на 2 октомври м.г., обяви зам.-областният управител на Кюстендил Валентина Караганова. В избирателните списъци са и над 15 хиляди с двойно гражданство, предимно от Северна Македония. С много малки изключения те не идват да упражнят правото си на глас по постоянен адрес в някоя от общините. 2 187 лица са подали заявление за гласуване по настоящ адрес. Техният брой за предходния вот е бил 2 110. На територията на областта към настоящия момент има 286 секции, като в 266 от тях ще има видеонаблюдение. В 170 секции избирателите ще имат възможност да гласуват както с хартиена бюлетина, така и с електронно устройство – в зависимост от желанието им. В 110 секции ще се гласува само с хартиена бюлетини. Ще бъдат разкрити 6 подвижни секционни комисии в общините: Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила и за първи път и в община Невестино.
Тъжна работа е покрай бюлетините. Избирателите намаляват, ама тия по настоящ адрес се увеличават – кметовете да обяснят как става това. Повече са и подвижните секции – вече и в Невестино. В някои региони това се счита за опит за манипулиран на вот. Вижте как я карат в Трекляно – там не урна да карат по адреси, а кола кара избирателите до урните. Ефектът е поразителен – от 1944 год. друга партия освен БКП там не е печелила избори. Доста са и хартиените секции в региона – 110. Изобщо – да променят закона и в Кюстендилско да избират само трима депутати, четирима са много…

Алилуя

Алилуя
Група общинари, водена от кмета Петър Паунов, връчи на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит званието „Почетен гражданин на Кюстендил“. Негово Светейшество стана носител на най-високото общинско отличие на заседание на местния парламент на 23 февруари т.г. Почетният плакет и грамота му бяха връчени на церемония в Софийската света митрополия. Срещата премина в празнична атмосфера, с искрено вълнение от всички присъстващи. Кметът Паунов представи на патриарх Неофит делегацията от Кюстендил и му благодари от името на всички, за подкрепата и благословението му за развитието на духовния живот в околията, както и за благоустрояването на храмовете и за различни духовни мероприятия, които са в полза на народа, живеещ на територията на общината. Като председател г-н Иван Андонов прочете решението на Общинския съвет за удостояването на патриарх Неофит за почетен гражданин и му поднесе отличителния плакет и поздравителен адрес. Негово Светейшество получи от общинските съветници още книга за историята на Кюстендил и традиционно производство от местни овошки.Архиерейският наместник архимандрит Исаак поздрави патриарх Неофит с почетното звание и изрази благодарността на духовенството при Кюстендилска духовна околия, на благочестивия народ и на духовните му чеда, живеещи на територията на духовната околия. Той изказа благодарност за отческата любов и молитва, с която винаги се ползват вярващите в Кюстендил. Духовникът благодари за материалната и финансовата подкрепа, която получава околията, тъй като регулярно се отпускат средства за обновяването, доизграждането и изграждането на нови храмове в общината. Всички общински съветници споделиха радостта си от това, че Църквата и местната управа са в единомислие и работят за благото на общината. По време на събитието бе споменато, че в утрешния ден, 24 март, е годишнина от кончината на един заслужил духовник в Кюстендилска духовна околия, който по времето на последния Кюстендилски митрополит Иларион е бил и негов протосингел – архимандрит Зиновий. Той е един от духовниците, който взема участие при освобождението на Кюстендил и като преподавател усърдно е работил за духовната просвета и възрастване на населението във вярата. Вече трета година, с благословението на Негово Светейшество, паметта му тържествено се почита като през миналата е подготвена и изложба, която говори за неговия живот и дело.
Архимандрит Исаак пожела на патриарх Неофит здраве и сили в нелекото му първосветителско служение, и многолетие, за да чувстват всички както и досега неговите молитви, подкрепа и помощ. Като архиерейски наместник на Негово Светейшество в духовната околия, отец Исаак изказа в присъствието на патриарха благодарност към ръководството на община Кюстендил, на кмета г-н Петър Паунов и на общинските съветници за подкрепата на Общината при организирането на църковни инициативи. В последните години те са помогнали с финансови средства за ремонтирането, благоустрояването и благоукрасяването на много храмове на територията на общината и чрез програма за местни инициативи са спомогнали да се изградят детски площадки, устроят и озеленят околохрамови пространства. Отбелязано бе, че няма друга община, където да се изучава Религия-Православие в детските градини и училища, да се организират регулярно църковни мероприятия и винаги те да са с подкрепата на Общината и местните институции. Архимандрит Исаак разказа на Негово Светейшество за предстоящите инициативи, свързани с празника Възкресение Христово, и затова че и в трите основно действащи храма в града през цялата Страстна седмица ще има занимания с деца, с което те да се приучават постепенно на любов към църковните богослужби.С още благопожелания, подаръци и паметна снимка се разделиха ръководството на Софийска митрополия и ръководството на община Кюстендил. От страна на Софийска митрополия на срещата присъстваха: Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.
Спри сърце! Какво друго .И супер пиар за кмета – какво друго!!

 

 

 

Поповете са при силните

Поповете са при силните
Постъпила е жалба, заведена с вх. № 1/16.03.2023 г. от 13:30 ч. в Регистъра на жалбите и сигналите на РИК – Кюстендил, подписан от Любомир Евгениев Иванов. В жалбата се съдържат твърдения, че са нарушени правилата за предизборна кампания, като е водена предизборна агитация от местен представител на Българската Православна Църква, което от своя страна нарушавало чл. 13, ал.4 от КРБ /Конституцията на Република България/. Твърди се, че БПЦ в лицето на архиерейския наместник Исак /правилното е – Исаак/ е извършил агитационна дейност, която попада под забраната за използването на религиозни общности, институции, както и верски убеждения за политически цели. Посочва линк към публикация на местна медия, от която РИК 10 да се запознае, твърдейки, че същата е в подкрепа на твърденията му. В жалбата са съдържат искания за налагане на санкции по чл. 7, ал. 1 и ал. 2 от Закона за вероизповеданията.
След, като комисията по жалбите се запозна в детайли с наведените твърдения в жалбата на г-н Иванов, както и публикацията на посочената медия. Комисията по разглеждане на жалбите и сигналите докладва, че в жалбата се съдържат твърдения за нарушения на чл.13, ал. 4 от КРБ, Чл. 182, ал. 5 от ИК „Не се допуска извършването на предизборна агитация от служители на вероизповеданията. Не са предизборна агитация извършването на религиозни обреди“. т.15.6. от Решение 1695 от 22.02.2023 г. на ЦИК „използването на агитационни материали, съдържащи герба и/или знамето на Република България и/или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения; и т.15.11. от Решение 1695 от 22.02.2023 г. на ЦИК предизборна агитация от служители на вероизповеданията. Не се счита за агитация извършването на религиозни обреди; По допустимостта, жалбата съдържа лични данни на лицето, която я подава, три имена, ЕГН, адрес за кореспонденция, тел. Номер, както и електронен адрес, в същата обаче не е посочено в какво качество е подадена от- където следва да се прецени дали същата е подадена от надлежна страна с правен интерес. На РИК – 10 Кюстендил не е известно г-н Иванов да има качество на кандидат, представител на ПП или КП и пр. нито г-н Иванов твърди да има такова. Поради горното считаме, че жалбата е подадена от лице без правен интерес, поради което следва да се остави без разглеждане.За пълнота направените искания от г-н Иванов за налагане на санкция по Закона за вероизповеданията не е в компетенциите на РИК 10 – Кюстендил, поради, което предлагаме С оглед изложеното и от извършената проверка комисията предлага,На основание чл.70, ал.1, ал.4, ал.6, чл.72, ал.1, т.1, т.20 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия в Десети изборен район – Кюстендилски
РЕШИ
ОСТАВЯ без разглеждане, жалба от Любомир Иванов, като подадена от лице без правен интерес.
Решението подлежи на обжалване пред ЦИК чрез Районна избирателна комисия в Десети изборен район – Кюстендилски в 3-дневен срок от обявяването му.
Председател: Венцеслав Благоев Механджийски
Секретар: Добри Пламенов Божков
* Публикувано на 16.03.2023 в 18:05 часа
Ето така! Значи и поповете се изкушават да агитират и да нарушават правилата при предизборна кампания, според сигнала е така. А РИК лесно елиминира подобни реакции и сигнали. Напълно очаквано от тяхна страна. А, че поповете от месеци и години хвалят предишните дълго управлявали, че били дали за храмовете /сякаш техни лимин пари!/ и че и досега се целуват с техните представители и хора, и през кампанията – го виждаме постоянно. Поповете са при силните. Това е.

Щрихи по празника

Щрихи по празника

Стотици жители и гости от цялата страна бяха на празника „Кюстендилска пролет-2023г“, който продължи целия ден – или, докато не завяла. На централния площад „Велбъжд“ беше отслужен молебен за здраве. Концертни програми, освен на площада, вървеха и на хълма „Хисарлъка“ над града – при запретено с полицейски коли минаване. Денят бе почивен и неучебен за училищата. Молебенът отслужи Белаградчишкият епископ Поликарп и свещеници. Редовно на празника е и игуменът на Рилския манастир Адранополският епископ Евлогий. Дядо Поликарп предаде благослова на Патриарх Неофит, който отскоро е почетен гражданин на Кюстендил и този знак ще му бъде връчен в четвъртък. Значи всичко е както трябва – партриархът е знаел закви ги вършат управниците в Кюстендил и е одобрил всичко.Сред официалните гости беше и Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Сдружението на общините в България. Девойката „Кюстендилска пролет“ Моника Йорданова поздрави съгражданите си. Тя символично разля и делвичка с вода пред кюстендилци за здраве и благополучие. Кметът на града Петър Паунов отправи прочуствено празнично слово. Прозвуча „На многая лета!“…
Какво повече да искаш от една „Кюстендилска пролет“. Пълен град, накуп изсипали се заради изборите лидери и важни фигури /Корнелия Нинова, Мая Манолова, ген. Стефан Янев, Асен Василев, разноцветни водачи на листи. Дълги опашни пред скарите с кюфтета и кебапчета на открито, никакъв шанс да седнеш по бистрата по Алеята. Или да паркираш някъде по центъра. Абе, празнуване му е решението. И все пак спечът си личи – хората са припряни, дори миските попретупаха на естрадата репликите, жестовете. Ветеран от полицията се беше закичил с някаква ама съвсем неясна като послание лентичка. И и не радваше. Дошлите от друг град пак питаха за градската тоалетна къде е. И много роми този път, неудържимо. Добре дошла, Пролет!!!