Ден: 01.03.2023

Мартеницата се срина

Мартеницата се срина
По-скъпи са мартениците тази година в Кюстендил – причината за поскъпването е драстично вдигнатият наем за площта за разполагането на щандовете, коментират търговци. Миналите години те са плащали на общината 1,50лв на кв. м., а от тази година- 5лв на кв. м. Зам.-квметът по финансите на Общината Надя Каратова каза, че наемите за търговска площ е вдигната в средата на миналаат година и затова сега то е в сила и за сергиите, които са разположени до, а и на самия централен площад „Велбъжд“. Цената на мартениците стига и надвишава 10 лева.Заради по-високите цени търговците отбелязват, че най-купувани са т.нар. „снопове по 10 броя“ , които от 0,10лв на брой, сега се продават по 0,20лв за всяка мартеница в снопа.
Не е бедата в цената. А това, че и мартеницата, като хората, се срина. Стана нещо банално, всеки поднесъл от червено-белите пискюли и дава и раздава. А по електрония обмен само Байдън не е пратен като 1-мартенско послание. Общинската структура на ГЕРБ – Кюстендил пък не пропусна и тази година да подари стотици от традиционните бяло-червени символи по повод Баба Марта. Младежи от структурата раздадоха на своите съграждани от – така казват и пишат, красивите мартенички, пожелавайки им да бъдат здрави, румени и засмени. От структурата подариха мартеници и на жители на по-малки населени места в Кюстендилско. “Нашата, българската, мартеничка е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Нека да ценим, съхраняваме и предаваме този традиционен символ, който имаме”, казват с патос местните гербаджии. То е ясно -мартеницата също влиза в предизоборната кампания.
Та, така – срив и при мартеничката. Да не говорим за кича, за китайския стил и десен, за наивните композиции от шишарки, мъх и разни декорации. Просто – мартеничката не носи жива, естествена радост. А, с малко изключение. Един от радичката търговци с мартеници до площада в един момент скочи и закичи съседа си по сергия. Двамата се прегърнаха!