Ден: 31.03.2023

Полицията – сладко и горчиво

Полицията – сладко и горчиво
Благодарствено писмо от управителя на фирма „Саламандър“ Лъчезар Пенев получил директорът на ОДМВР – Кюстендил, ст. комисар Тодор Петров. В писмото се казва: От името на ръководството на фирмата благодаря за засвидетелстваната чест и смелост, за съпричастността на Вашите служители към проблемите на сигурността в Кюстендил, за отговорното и доблестно изпълнение на служебния Ви дълг. Поводът за писмото е разкрито престъпление, извършено на територията на подстанция в Кюстендил, откраднато е голямо количество медни кабели. Успешните действия на криминалистите от ОДМВР и РУ Кюстендил са предотвратили и нанасянето на щета на значима стойност.
Това добре .Но ето и друг случай, свързан с родната полиция, която ни пази. Районното управление на полицията в Кюстендил изпрати сигнал до РИК за организиран транспорт в деня на вота за гласоподаватели в Община Невестино. Началникът на РУ–Кюстендил, гл. инспектор Райчо Омерски, моли РИК да излезе със становище относно законосъобразността на заповедта на кмета на Община Невестино Димитър Стаменков в деня на изборите кола на Общината да превозва до секциите гласоподаватели от няколко села и махали. От РИК излязоха със становище, че комисията не е компетентна да се произнесе относно заповедите на кметове на общини, издадени по реда на ЗМСМА, но от същата е видно, че има връзка с изборния процес и съответно с правата на гласоподавателите. От РИК извършили служебна проверка на интернет страниците на няколко общини в България, от която се установило, че това не е изолиран случай, а е практика на кметовете по общини, поради което счита, че ЦИК е компетентна да се произнесе относно поставения въпрос: Законосъобразно ли е кметовете по общини да издават заповеди за извършване на превоз на гласоподаватели от населени места, на които липсват СИК до находящи се в други населени места СИК, където да упражнят правото си на глас? Затова препраща по компетентност на ЦИК сигнала на РУ – Кюстендил. В малката Община Трекляно досега на почти всички избори се осигуряват по поне два автомобила, които по график могат при желание на гласоподавателите да ги придвижват до секцията, където да гласуват, казаха от администрацията. По повдигнатия въпрос ЦИК разясни, че превоз организиран от кмета на община Невестино, на хора от населено място без секции за гласуване, до друго, в което има секции не е нарушение ако това е предварително публично оповестено. Секретарят на Комисията Севинч Солакова разясни: „Задължение е на местната власт да обезпечи упражняването на правото на глас от избирателите, включително и тези, които не могат да се придвижат до секция. Това е уязвима група избиратели и те трябва да получат съдействие от всички държавни органи и институции“. Това становище е било изпратено писмено до МВР-Кюстендил с копие до Районната избирателна комисия.
Е, това си е някаква издънка на кюстендилската полиция. В Трекляно карат избиратели неизменно от поне 20 години .И нямаше това засилено писане до РИК-ве и институции. За да и се отговори на полицията, че всичко е наред.Това е то – и при полицията сладкото върви с горчивото. Не може само да и благодарят и да я хвалят и възпяват /Веско Маринов по времето на Цветан Цветанов /…