Месец: април 2023

Гената – неуморен

Гената – неуморен
Станалият доста популярен с мегапроектите си и с режисьорските си и постановъчни умения художник /преподавател/ Евгени Серафимов спретна и авторска изложба. Избра Пространството в незавършената част на галерията, където аранжират сови неща академици от ранга на покойния Светлин Русев. Серафимов нагази и по черните угари. Дали не е далечен отглас от художнициет и поети от 20-те годиин на миналия век по повика -„Назад към родното!“. Едва ли е това. Евгени, нуморният откъм изяви и идеи, има други търсения и усещания по мотива „родно“. Ето го и откровението. „УГАР от една година нахлува в сърцето ми ,която признавам си много ми хареса -че носи аромат на древност и важност. Само я усещах ,реших да я разчопля, да я разуча и разбрах, че УГАР е много повече от хубав звук .Разбрах, че УГАР е философия на живота, УГАР е да се трудиш и да не държиш да береш -защото ония пред нас, на които дължим тази земя, този живот и тази държава са се прекланяли пред земята. Когато са се връщали от дълъг път първо са целували земята, защото са я усещали. Усещали са че тя уморена от човека разоравали са я и са я оставяли да почине. УГАР е да се трудиш и да не искаш да береш. Разбрах, че УГАР е някаква философия, която трябва да въплътя в моя живот и да я покажа на възможно повече приятели. Като разорах първата картина на УГАР, ми се обади приятел, с който почти 30 години не се бяхме чували и виждали. Той ми каза: УГАР ме вдъхновя, може ли да напиша музика за УГАР и тогава разбрах, че чудото е станало, защото това беше първото цвете, поникнало в нивата, която разорах“ , каза по време на откриването на авторската си изложба Евгени Серафимов. По време на изложбата бяха представени изпълнения на група „ХърсЪ“ – гайда и барабани, музиката е написана след вдъхновение от УГАР, пред публиката в розово дефилираха момичета от студио „Дебют“.
Така, така! Дерзай, Гена! Угарът е повече от философия. Дано си го разбрал.

 

Червените смъкват гарда

Червените смъкват гарда

dav


Кюстендилските червени вес по-смъкват гарда, коментират започнати с щабните реалности на над столетната партия хора. Наскоро имало заседание /пленум/ на изпълнителното бюро на Общинския партен съвет. Което минало доста бурно .Присъствал и доскорошният депутат Бойко Клечков, чиято оставка така и още не е разглеждана и гласувана, както гласи уставът. Участниците едва не се изпокарали. Чуват се коментари, че БСП изобщо няма да номинира кандидат за кмет, даже и листа за съветници нямало да прави. Може и дотам да се стигне. Това би улеснило максимално тръгналият с висок старт към петия си мандат Петър Паунов от коалицията „Кюстендил“. При положение, че едва ли и Продължаваме промяната-Демократична България ще издигат кандидат. Какво ще го спре.
Но червените, червените! Къде отиде бойният им дух, революционнят им устрем. Няма ли кой да запее „Нас червеното знаме родини ни/ нас не ще ни уплаши смъртта..“Сега, за 1 май да стегнат редиците – пред паметната плоча на композирота на „Дружна песен“ Георги Горанов да дадат обет, че ще се изправят. И „смело напред!“ И т.н. Не по-розово е положението сред редиците на социалистите и по Дупница и Дупнишко. И там се карат и си търсят кусури.И там са смъкнали гарда. Ще остане едно Трекляно да държи фронта и да се държи като на „Бой псоледен е този!“

То са целувания


С библия на банките, подарена им от патриарх Неофит, и благослов, отправен от Негово светейшество, заседаваха днес 37-та общински съветници в Кюстендил. Този жест дядо Неофит връща на общинарите, които преди дни го посетиха в Софийска митрополия, за да му връчат решението на минипарламента, с което го удостояват за почетен гражданин на Кюстендил. Съветниците станаха прави и в продължение на 5-6 минути слушаха посланието на Патриарха, поднесено им от архирейския наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак. Разбира се – най-щастлив от всичко беше градоначалникът Петър Паунов, който само три часа преди това де факто обяви кандидатурата си за пети пореден мандат, както Юг нюз писа преди дни. Решението на ОбС за удостояване на българския Патриарх Неофит е от февруари т.г. Беше отправена и покана към Негово светейшество да посети града за Кюстендилска пролет -21 март. Заради многото ангажименти на дядо Неофит това не стана. След това група от представители на всяка от съветническите груп, го посети в Софийска митрополия, за да му засвидетелства безкрайното си уважение към него. Сега Патриархът връща жеста с подарък библия и благословия за съветниците
Цялата тая вълнуваща процедура беше предшествана с целувания пред залата на дядо Исаак с ръководителите и ръководителките /зам.-кмет/ на града. Оставаше да зацелува и всеки от съветниците. Вероятно е по канона. Но има и подмятания, че Петър Паунов вече държи не само кметската власт, а и черковната власт и храмовете в тоя град. Комуто хвала и чест – до вековете, Амин!

Чикаго добре, ама назад!

Чикаго добре, ама назад!
140 години от рождението на лекаря, публициста, общественика и бивш кмет на града, участвал и в акциата по спасяването на българските евреи през 1943 год. д-р Георги Ефремов беше отбелязано в Кюстендил. Честването събра доста хора в залата на Възрожденското училище. Но защо ли организираторите от Общината и Регионалния исторически музей се бяха престарали и имаше докарани организирано клас /или класове/ ученици? Личността му не предполага подобна масовка, ама. Пък и техниката за юлистрация на живота и фигурата на д-р Ефремов не сработи в залата, та остана само словоописанието на искорика доц. д-р АнгелДжонев. Георги Ефремов е роден в Кюстендил на 30 март 1883 г. През 1910 г. завършва медицина в Чикаго и след практикуването на хирургическата си специалност в Кюстендилската болница става управител и завеждащ хирургическото отделение в нея. Редактира и издава в. „Добро здраве“, притурка към „Нов живот“. Автор е на 9 брошури на здравна тематика. Превежда специализирана литература от английски и руски език. Като кмет на града за периода от 15 ноември 1942 г. до 9 септември 1944 г. извършва редица благоустройствени действия по подобряване на хигиената в него, водоснабдяването и уличната радиофикация. През март 1943 г. се включва в събитията по спасяването на българските евреи. Заедно с околийския управител Любен Милтенов информира представители на местната еврейска общност за готвената депортация, за чието организиране от Комисарството по еврейските въпроси в Кюстендил е изпратен Борислав Тасев. Последният недоволства за своевременно издадената тайна и полага усилия, но среща съпротивата на местната околийска и общинска власт.
Из писмо на кмета на Кюстендил д-р Георги Ефремов до председателя на Читалище „Братство” от 24 юни 1943 г се чете.: „Общината ремонтира джамията „Ахмед бей” и я подготвя за музей. Понеже общината няма отделен материал за музей, молим Ви да наредите, дето съхраняваните материали в читалищния музей да бъдат пренесени и подредени в новия музей, под ръководството на ръководителя на Вашия музей. Така градът ни ще се сдобие с едно културно богатство.“ На 10 февруари 1944 г. последният уредник на Читалищния музей Георги Сотиров предава колекцията на Археологически музей „Пауталия” при Читалище „Братство” на Община Кюстендил. На 6 август 1944 г., по един изключително тържествен начин е открит Градският археологически музей с художествен отдел /картинна галерия/, в който са експонирани сбирките на Читалищния музей и близо 60 картини на Владимир Димитров –Майстора и на други кюстендилски художници. На 9 септември 1944 г. д-р Георги Ефремов е уволнен от новата отечественофронтовска власт и се отдава на публицистика. Умира на 24 октомври 1964 г. Същата година е удостоен със званието „заслужил лекар“, а през 1997 г. със званието „Почетен гражданин на Кюстендил”.
Голяма фигура, Кюстендил едва лои ще има скоро такова съчетаное за градоначалник. Да се дипломираш в Чикаго, и да се върнеш. Защо! Ей, го сега – и едно честване не могат да му направят на д-р Ефремов. И точно него ли завари 9 септември на градоначалническия пост. Да беше останал в Чикаго, да беше…И кога тоя град отново ще има кмет с диплома от Чикаго, кога!

 

 

Петият мандат

Петият мандат
Кметът на Кюстендил Петър Паунов ще отговаря на въпроси на жителите на общината, като всеки може да ползва откритата линия „Кметът ви чува“, да пише на електронната поща на Общината или на социалната страница на кметството. Отговори ще получи в сряда, като те ще бъдат излъчвани пряко по електронната система. Кметът влезе в открит диалог със съгражданите си след първия протестен митинг през февруари, когато около 500 недоволни от драстично вдигнатите местни данъци и такси кюстендилци поискаха оставката му. Изискването, което постави градоначалникът, е в контактните групи да няма политически ангажирани лица, настоящи или бивши депутати, партийни активисти. Така нещата няма да се политизират. Протестите спряха, активността се пренесе в социалните мрежи. Сега се дава нова възможност на недоволни по различен повод хора или такива, които имат някакво питане, да го направят. „Всеки за каквото се сети – и да пита“.
Така все по е ясно, че Паунов отива към петия си пореден мандат. Какви протести, какви оставки, какъв Фейс.Във всяко нещо прави добрия пиар.Ей, го и Празника на черешата насрочи за 5 юни.А дърветата още цъфтят. Няма спиране.

Предъвквания

Предъвквания
Работна среща с новоизбраните народни представители от 10 МИР направи областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, който заема поста през всичките служебин правителства, назчаваин от президента Румен Радев. Пандурски традицонно кани след всеки вот новоизбраните депутати от областта, за да се обединят около общите каузи в региона и да търсят заедно решаване на належащите проблеми. В срещата се включиха Георги Стамов от ПП-ДБ, Радослава Чеканска и Христо Терзийски от ГЕРБ. Заради служебни ангажименти не можаха да присъстват народните представители Димчо Димчев от Възраждане и Даниел Александров, борецът Александров е избран от 23-и МИР-София от ГЕРБ-СДС, но е дупничанин и е изцяло свързан с проблемите на областта. “Искам да ви уверя, че в лицето на Областна администрация имате един надежден и коректен партньор, винаги готов да ви помогне в полезните начинания”, заяви инж. Пандурски. Темата “Образование” обедини присъстващите на работната среща. Народните представители и областният управител се разбраха заедно да търсят решение на дългогодишния проблем с разкриването на втора паралелка за 5 клас в ПМГ в град Кюстендил. “Това е спешен въпрос. Има ученици, осигурено е всичко и откриването на втора паралелка не създава проблем на другите училища. Има възможност проблемът да бъде решен още следващите дни, когато се създават комисиите в НС”, заяви инж. Пандурски. Бяха поставени и разисквани темите и дългогодишните проббеми за ВиК сектора, ВиК Асоциацията и незавършеното строителство на язовир “Кюстендил”,започнат 1973 год.. Той обясни, че от миналата година се търсят варианти за решаване на проблема със замърсяването на река Банщица, която минава през Кюстендил, и останалите реки, както и за събирането и преработката на битовите отпадъци. Сдружението “Рила еко” буксува. Двете сепариращи и компостиращи инсталации са пред пускане, но първата клетка на регионалното депо не е започната да се строи, заради липса на финансиране.
Предъвквания, предъвквания. Всеки път след всеки вот. Като че ли са се наговорили – едни и същи хора, едни и същи лакардии, едни и същи срещи, едно и също нищо накрая. И пред предишните депутати /Снежана Траянска от ИТН, Николай Табаков – от Демократична България/ например бяха поставени същите „теми“ – водният сектор, ВиК асоцацията, депото при Джерман и пр.И язовир „Кюстендил“… Как не им омръзна на тия хора. Обикновените хора се хващат за жив огън, а те….

 

 

По Кремъл

По Кремъл

dav
dav
dav

Стотина, при пълното доминиране на хора активисти и сипматизанти на левицата, излязоха на кюстендилския пл. „Велбъжд“ в подкрепа на „Общобългарския поход за мир и неутралитет“. На митинг на площада те изразиха категоричното си искане България да е извън всякакво участие във военни конфликти, да спазва последователен неутралитет. „Не желаем България да бъде включвана във военни конфликти по какъвто и да е начин – било то с жива сила, или с оръжие, което преминавайки от нашата държава към друга, ние ставаме съучастници в тази война, братоубийствена война. Ние искаме мир. Заедно с днешния Поход за мир се инициира и референдум – за провеждане на национален референдум за мир и суверенитет“, каза една от участничките в демонстрацията. Не бяха пожали и децата: „Да възпитаме в децата си гражданско самосъзнание, да разберат, че тяхната съдба зависи изцяло от тях, да разберат, че ние не сме малка държава, че ние не сме бедни, че ние не сме беззащитни и че не е задължително да зависим от някой голям. България е най-старата държава в Европа, мястото ни винаги е било и ще бъде в Европа. България не е бедна държава, тя е ограбена държава! „, пламтеше една от ораторките.
Да ти стане криво. Толкова проруско и пропутиновско поведение. Аман от комунизъм, аман. Кога ще свърши. Сега идва 1 май, 9 май – мале-е-е, то ще са излияния, безсмъртни полкове, заклинания и какви ли не червени издевателства. Аман!

По паваж

По паваж
Административният съд в Кюстендил отмени със свое реиение отказа на министъра на културата за съгласуване на екзекутивна документация и искането за въвеждане в експлоатация на реновирания и реставриран Кадин мост от 15 в. на река Струма. Спорът на Община Невестино и министерството е за паважа по платното на моста, по който минават МПС, докато експертите и проектантите считат, че Кадин мост трябва да остане по каменните плочи отпреди 6 века и да е само за пешеходци и туристическа атракция .Съдът е приел аргументите на Община-Невестино, че паважът е положен временно за срок от 5 години, за да се предпази каменната основа на моста от дъждовете и атмосферните условия. И изпраща преписката на административния орган за ново произнасяне, съобразно указанията по тълкуването и прилагането на Закона за опазване на културното наследство. Кадин мост, строен през 15 в. според надпис на едно от перилата му, е паметник на културата от 1932 год.. ,Дълъг е около 100-120 м, широк 5 м. с 5 свода над река Струма, е пуснат е 1470 година. До започването на рехабилитацията по него минаваха дори и камиони и тежка селскостопанска техника. Сега ограничението е за МПС до 3,5 тона, Реставраторите от Института за паметниците на културата поискаха движението на МПС да бъде спряно, мостът да остане туристическа атракция и само за пешеходци. Общината и жителите на над 10 села с подписка поискаха да е и за преминаване на коли и бусове. Нещата стигнаха до съда. Съдебното решение може да се обжалва пред ВАС. Министерството на културата трябва да плати 500 лева за разноски по делото…
Ясно е, че кметът на Невестино о.р. Димитър Стаменков хитрува с паважите. Избърза да го полоиж и постави разните експертни комисии пред свършен факт. А за местното население всичко е „мир и любов“. Но и проектантите имат право. Мостът не е на 100% инфраструктурен. За по-ниските автомобили е и рисковано – никаква видимост на най-високата му част, ударът в насрещна кола е напълно възможен. Но не само това. Колко хора и сега се качват за да гледат от билоот на Кадин мост реката. Чудесно ще е, ако мостът стане само туристическа атракция. Нещата изглеждат 50:50. При такова съотношение ще спечели о.р. полковникът. Бивш ковандир на Строетелни войски-Кюстендил. Той разбира от паважи, панели, греди и пр. Реставраторите да си гледат албумите и проспектите. И да минат и те по паважа – с кола!

Обратно в храма


Стотици миряни влязоха в новореставрирания най-стар храм в Дупница – „Св.Никола“, чието освещеване стана днес с тържествена служба, оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп. Храмът,изграден през 1609 год., престроен през 1844г., но е изоставен и окончателно затворен през 80-те години на миналия век. От повторното му освещаване ще е действащ и в него ще се служи, ще могат да влизат миряни. Службата по освещаването продължи близо два часа. И това стана събитие за града и района. Реставрирането на храма започна през 2020 год. – изключително с дарения, като Софийска митрополия и Дирекцията по вероизповеданията отпуснаха някасви 10 хил. лева. Само възстановяването на ръкопосите струва около 120-130 хил. лева, разказва църковинят настоятел отец Иван Айдаров.
Хайде, сега да се установят тия, които затвориха, по-точно оставиха отворен за разграбване, тоя храм. Те се сред живите, бивша местна соцноменклатура. Или пък попското безхаберие. Та всичко да се открадне от тоя достолепен християнски храм от 17 в. За такави престъпления няма прощаване. Или пък за тия, които събориха черквата в Мало село /Бобовдолско/ през 70-те години на миналя век. Те се знаят. Защо не им се търси морална отговорност с коя съвест и християнска вяра тръгнаха да го правят. Сега самите те, и на преклонна възраст, наследниците им, потомците им са първи, които се върнаха в черквите. Още вечерта на 10 ноември 1989-а. И на са първия ред със свещ в ръка. Това, ако не е лицемерие и маскировка човешка – какво е. Но, добре дошли в „Св.Никола“-Дупница. Там вече е друго. И бог да съди неверниците!

Мили ж.п. картинки


Мотриса „Дезиро“ блъсна лек автомобил на неохраняван прелез по ЖП линията Кюстендил-Гюешево малко след 9,30 ч., казаха от полицията в областния град. В колата са пътували трима души, но няма сериозно пострадали, съобщи по-кък.сно говорителят на Областната дирекция в Кюстендил Катя Табачка. Влакът е изпълнявал редовна линия от Кюстендил до Гюешево. Блъснатият автомобил е „Опел“. Тримата пътуващи в него са без наранявания. Причините за произшествието все още се изясняват. Поради лошото състояние на релсовия път, правен преди повече от век, влакът от години се движи с 20 км. в час. Ниската скорост на мотрисата е шансът и причината да няма сериозни наранявания на пътуващите, коментират експерти. По тази линия траверсите все още са дървени, поизгнили и вибрират под тежестта на композицията. Има и парадокси. На един от ЖП прелезите – при с. Котугерци, например, има случай, при който влакът спря, за да пропусне преминаващ по това време през линията лек автомобил – вместо да стане обратното, коментираха работещи по направлението. Прелезът е съоръжен само с пътни и железопътни знаци, съобщиха от БДЖ за „Хоризонт“. Във влака са пътували само 6 човека, които са намерили собствен начин за придвижване по направлението. Движението в участъка е било възстановено в 12:40 ч. По този маршрут влакове минават само в три дни от седмицата, уточниха още от БДЖ.
И три са много за седмица. Един добре нахранен и гледан цигански кон ще го надтича тоя влак за Гюешево. Негови пасажери разказват, че веднъж спрял при Кършалево, за да пусне да премине през линията сърна. Така, де – защо ще гази животното. И при днешния сакатлък при Радловци е могъл да спре машинистът. Не е трудно, не го гони разписание, не очаква насрещна композиция. Допотопна история. Вървят коментари, че циганите ше почнат да къртят от релсите за Гюешево, кой ще ги спре. БДЖ да каже защо трасето е в това състояние – мили ж.п.картинки!