Ден: 06.04.2023

Монашеският вот

Монашеският вот
ГЕРБ-СДС печели убедително в секцията „Рилски манастир“. Иначе резултатът в секцията, където гласуват и монасите, е доста интересен. От 19 гласували ГЕРБ взема 8 от гласовете, 3 са за ПП-ДБ, по два имат БСП, Възраждане и ДПС, ИТН има един глас, а един е гласувал и за „Вън от ЕС и НАТО“ /кой ли е тоя антинатовец сред братята или от персонала, дано да се разбере/. Това, че партията на Бойко Борисов е първа в секцията „Рилски манастир“, не учудва никого. При управлението на кабинета „Борисов-3“ беше рехабилитиран пътят до Рилския манастир за 16 мил. лева, укрепи се свлачището над с.Пастра, като се изгради и полутунел в този участък, манастирът получи солидна финансова подкрепа и при КОВИД пандемията – пари за харчене. При едно от посещенията си в Светата обител тагавашният премиер Борисов, като целуна ръка на игумена Адрианополския епископ Евлогий, му каза: „Това идване при вас ми струва 10 мил. лева!“. Сякяш ги извади от левия си джоб, обикновено в десния държи бръкнал ръката си…
Разбра се, че тримата монаси в Руенския манастир „Св.Иван Рилски“ пък категорично са подкрепили Продължаваме промяната-Демократична България.Те гласуват в секцията в Скрино. И са стриктни. Гласуват по съвест.В Скрино ПП-ДП вземат 16 гласа, ГЕРБ-10, БСП-6, Възраждане-5, ДПС-1,останалите са с 0 гласа.
Затова пък досега не са гласували никога досега братята от манастира „Благовещение“ при кюстендилското с.Копиловци .Няма ги и в избирателните списъци – никъде. „Ние не сме на заплата“, обясни този факт един от монасите там. Това май казва всичко – и за изборите.