Ден: 16.04.2023

Затворените храмове по Възкресението 


Стотици кюстендилци влязоха в иначе новоремонтирани и обновени храмове в града снощи за литургията, възвестяваща Възресението.И да посрещнат благодатният огън,което стана около 22 ч. В неделната утрин обаче десетки чакаха централният храм „Успение Богородично“ и Св.Мина да отворят и да запалят свещ. Мнозина се изнервиха и си тръгнаха. Никъде не беше оповестено кога ще отворят черквите, а Пасхалната служба започва в 11 ч. Пред входа се събраха десетки миряни, някои държеха в ръце боядисани яйца, за да ги сложат при иконите. Силвия, майката на Даная, момичето е на инвалидна количка, също беше сред чакащит. Бързаха да запялят свещ и да пътуват до София, където Даная ходи на лечебни процедури. Мъж недоволстваше наблизо. „От 65 гдини живея близо до черквата – такова нещо не е било, храмът да е затворен до 10 ч. Поповете и кметът да кажат защо стана така, нямам представа…
Същевременно камбаната над храма „Рождество Богородично“ в дупнишкото с.Дяково, макар и изгнила и с отпран обков, удари отново за Възкресението Христово, каза з клисарят Ивайло Попов, дипломиран с пълен отличен в Семинарията, преди това завършил института по международен туризъм. Той чете и молитви за миряните, дошли в черквата – нищо, че не е рекоположен за свещеник. Достатъчна му е дипломата от Семинарията. Ще го прави и през цялата Светла седмица – до умни петък. Състоянието на храма „Рождество Богородично“ в с.Дяково е трагично, особено тежко е състоянието на камбанарията. Въпреки мвогократните обещания от Архиерейското наместничество в Дупница, от Дирекцията по вероизповеданията и Св.Синод, че ще бъдат отпуснати средства за ремонти, това така и не става. М.г. местните събраха около 5 хил. лева, беше подменена част от дограмата. За покрива и за каманарията обаче пари няма. Всеки ден клисарят Ивайло Попов изкачва на риск изгнилите стълби, за да удари камбаната. Те са и без парапет и скърцат, като стъпиш. Направи го и сега – за Възкресението. „Ламарината за ремонта на камбанарията в Дяково е тука, при мене – в кабинета ми. Ще стане“,обещава повече от година архиерейският наместник на Дупница отец Георги Паликарски.
Ей, това са поповете. Дай им да се хвалят, че това направили, друго направили, благодатният огън срещали. А храмовете – заключени, камбанариите ще паднат всеки момент. Христос воскресе!!