Ден: 03.05.2023

Защо така, г-н професоре!

Защо така, г-н професоре!
Бившият ректор на Софийския университет проф.Иван Илчев спира да плаща данъците си за къща, която закупил през 1986 год в кюстндилското с. Долно Уйно. Това става ясно от писмо на известния ни учен до кмета на Община-Кюстендил Петър Паунов. Ето го
ДО Господин Петър Паунов
Кмет на община Кюстендил
Относно: отказ от задължения
Господин Паунов,
През 1986 г. купих селска къща в с. Долно Уйно, махала Корнец, в територията на общината, която ръководите. Ремонтирах я, влагайки немалко средства. Оттогава насам, акуратно и редовно плащам задълженията си – данъчни, сметки за ток, вода и т. нат. През годините, както знаете добре, съм опитвал в рамките на възможностите си да оказвам подкрепа или да организирам събития на територия на община Кюстендил /още през 1986 г. направих първата конференция на дружеството на младите историци с подкрепата на тогавашния директор на РИМ проф. дн Иля Прокопов, която се превърна в ежегодна кюстендилска конференция, провеждана и до ден днешен със съответното издаване на представените материали/, народен университет, изнасял съм лекции, подарявал съм стотици книги за библиотеката на читалището и т. нат.
Няколко пъти отстъпих пред молбите на съмахленците, макар и да бях убеден, че ще е безплодно, разговарях с Вас за окаяното състояние на пътя за махалата /1300 м./, което, на практика, ни лишава от достъп до нея и Вие се ангажирахте да направите, каквото е възможно. Междувременно, поради липсата на път, собствениците на къщите престанаха да прекарват повечето от времето си в махалата, водоснабдяването и подаването на електроенергия спряха. Зачестиха набезите на крадци и тази година всички къщи в махалата, без изключение, бяха разбити от неизвестни лица и окрадени. Това, разбира се, се бе случвало и преди, но за всичките тези години, един единствен път полицията успя да открие едни недотам интелигентни крадци, които бяха продали откраднатия бакър на търговец в Кюстендил. Мислех да изпратя снимки на вандалското разорение на къщите, но реших, че е излишно. Предполагам, че имате достатъчно богата колекция от подобни снимки.
Като имам предвид, че тридесет години ръководството на общината не е направило абсолютно нищо, за да изпълни задълженията си и да осигури елементарни условия на живот на някои от своите уважаващи законите граждани, декларирам, че спирам да плащам данъчните си задължения към нея. По мое скромно мнение, би трябвало да има поне някакво равновесие в отговорностите.
Правя го не, защото ще си спестя излишни разходи, нито пък за да нанеса вреди на бюджета на общината – него бълха го ухапала – а в знак на протест против Вашето и на подчинените Ви бездействие и безхаберие.
Чл. кор. проф. дн Иван Илчев, бивш ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководител на един от четирите в България Центрове за върхови постижения „Наследство БГ“.
Защо така, г-н професоре. Поне на Вас не трябва да се обяснява в каква държава живеете и в каква община и паланка имот купувате. Сега е късно за реакции. И е късно да препрочетете „Андрешко“ на Елин Пелин за данъчно задължените. А и по времето на Иван-Костовото управление непрекъснато ни се натякваше, че данъкът е по-важен и от … смъртта. Пак в Кюстендилско, близо до Долно Уйно, в Драговищица, където ходи подвижна каса да събира налозите, местен беше питал четири-пет пъти кмета на селото /тогава Драголюб Стоянов/ кога ще дойдат тия, данъчните. В ранния следобед дошли и си платил дълживата сума човекът. На стъмване се споминал. Данъкът, данъкът! А и не сте само Вие, професоре с Вашата махала „Корнец“. Навсякъде по села и паланки е така – няма пътища, спират тоците, водата. Крадците безчинстват. А като историк може да го обясните по-добре от всеки друг . Защо е така, г-н професоре?!