Ден: 12.05.2023

Пак простотии край Големо село

Пак простотии край Големо село

dav

В Големо село, на чиято територия е ТЕЦ „Бобов дол“, пращат писмо до РИОСВ и други институции с искане за монтиране на станция /или табло/, която постоянно и денонощно да замерва за вредни емисии в района на централата – за запрашеност, дим, мирис на сяра от технологичния процес и сеорочистващите инсталации. Екологични организации искат да се преразглеждане на Компрексното разрешително, по което работи ТЕЦ-ът. Това искане се подкрепя и от други села в района. Допреди няколко дни в центъра на Големо село имало разположена мобилна измервателна станция на РИОСВ, това се прави 4 пъти в година за по 15 дни .Ефектът обаче е почти никакъв, казва кметът на селото Васил Васев. Простотиите не свършват.
Нова подписка срещу замърсяването от Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „Бобов дол“ започнаха граждани, съобщиха от „Грийнпийс“ – България. От организацията посочват, че всеки заинтересован може да подкрепи исканията им до 15 май, като изпрати писмо от специална страница на организацията. Сред оплакванията на местните хора, живеещи в с. Големо село, разположено на 400 метра от площадката на топлоцентралата, е, че ежедневието им е свързано със сажди по прозорците, в дворовете и градините, на детската площадка; честа миризма на сяра; оплаквания от болести на дихателната система и злокачествени заболявания, както и дни, в които е невъзможно да се излиза навън заради запрашаване. „Тази седмица е ключова за тяхната битка за правото да дишат чист въздух. Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) реши по собствена инициатива да преразгледа условията, при които ТЕЦ „Бобов дол“ има разрешително да работи. Безпрецедентното ѝ решение е признание за значителното замърсяване, за което местните сигнализират от години“, заявиха от „Грийнпийс“ – България. Предвижда се и актуализация на редица условия, свързани със съвместното изгаряне на отпадъци, биомаса и въглища. Това повдига въпроси дали централата все пак е ползвала този вид гориво и досега, и дали планира да го използва в бъдеще. В отговор на агенцията жителите на Големо село събират подписи към становище, което ще бъде изпратено до Росалина Инджиева, изпълнителен директор на ИАОС. Исканията на хората са за поставяне на измервателна станция за въздуха в Големо село, публични данни от измерванията в реално време, спиране на работата на централата, когато нарушава нормите за замърсяване и изискванията за работа, и забрана за горенето на отпадъци в инсталацията.
На няколко пъти изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Любомир Спасов коментира, че замърсяване в района на централата има само при силен вятър при разтоварището на въглищата. Около централата е изграден и така нар. зелен пояс, който да спира запрашаването, поне частично. „В момента работим на нормален режим, нямаме нито жалби, нито оплаквания“, казва шефът на ТЕЦ-а инж. Спасов. Той добавя, че няма информация и за инициативата на ИАОС за преразглеждане на условията, по които работи ТЕЦ-ът. Обикновено тези инициативи започват около и преди избори, правилно отбелязва директорът на централата.
Тия, еколозите – така наречени, и съдебни дела водиха срещу ТЕЦ „Бобов дол“.И ги загубиха .Но не спират. Нали трябва и те „леб да ручат“ /хляб да ядат/, казано по Разметанишки. Аман от простии. Преди двадесетина години покойният вече кмет на Сапарева баня инж.Сашо Иванов разказваше що мъка са брали с измислени еколози, докато се направи седалковият лифт от хижа Пиноерска към Седемте езера. То нямало край. Какви ли не тъпотии, идвали с гайдар десетина души да се репчат. Накрая Иванов ги поканил да дойдат да залесяват един от терените наблизо .Никой не дошъл. Един ден ТЕЦ-ът при Големо село или ще спре, или няма да пуши и замърсява. Ще трябва да си търсят ония от „Грийнпийс“ други прашища и комини, та да заработят по нещо, за да безделиничат, но хляб да ядат.