Месец: юни 2023

Учи, мами!

Учи, мами!
178 са безработните висшисти, регистрирани в Бюрото по труда в Кюстендил, което е малко над 10% от общата безработица за района. Реално техният брой е по-висок, защото има и дипломирани специалисти, завършили ВУЗ, които не са се регистрирали, но и не работят, коментират специалисти . Особено по-младите от тях – просто заплащането не ги удовлетворява. Причините висшистите да не работят са най-различни, обикновено е недоволскво от заплащането. Или условията за работа не ги устройват, пътуването и прочие, но има и по здравословни причини. Половината от тях са в специалностите общество, икономика и право, уточнява експертът Станислава Поповска. Тя счита, че тенденцията е безработните висшисти в Кюстендил и региона да намаляват. Абе, намаляват те – ама…
То числата от БТ никога не са реални – така, че. Но е показателно. Излиза, че прависти са без работа, инженери, педагози, администратори. Явно не искат да работят. Или са учили нещо, което не се котира вече. По едно време беше луд наплив да се учи право. Сега прависти са на борсата. Но е вярно е другото. При соца родителите насърчаваха рожбите си – „Учи, мама, да не работиш!“. Е, каква стана тя. Търсят са всякакви примамки и бонуси шивачки, заварчици, строители, шофьори. Не и инженери. Юг нюз писа преди месеци, че жена с висше образование стана метачка на ГКПП-Гюешево. Мъж с две висшета – стана призовкар. „Учи, мама!“

Клас, стани!

Клас, стани!
Тежка ситуация се създаде в ПГ „Христо Ботев“ в Дупница и то не отсега, а след като и.д. директор Мария Гиздова и екипът и подадоха колективна оставка още преди матурите в средата на май. И не последваха никакви реакции от инстанциите,отговарящи за родното образование в местни условия. Оставката трябва да влезе в сила от 18 юли. От Регионалното управление по образованието в Кюстендил отказват коментари на този етап. Проблемът със случващото се в считаната за елитното средно училище в Дупница се обсъжда и в комисията по образованието към Общинския съвет. Според коментари конфликтите са на личностна снова – вътре в колектива. Появиха се и информации, че при ревизия в училището са установени финансови несъответствия. Местни медии написаха, че междувременно никой от учителите не желае да заеме ръководните позиции в училището – дори и временно. Учебната година свършва в петък. Но училището се нуждае от стабилно ръководство по започващия прием на нови ученици, за евентуални ремонти по комплекса .И т.н. Очаква се още тези дни официалното становище на МОН и на РУО по ситуацията в дупнишката гимназия „Христо Ботев“, това неофициално казват от Областната администрация в Кюстендил. Правят се допитвания до МОН, каза и началникът на РУО Мая Стойчева.
Въпросната гимназия сакаш е под карантина .Или- по-лошо, мъртва е. За нея не се говори, не бива да е чумава. Два месеца не се казва кое как е. Ако има дрязги, конфликти, скандали, финансови несъответствия и пр., да се казва истината.эДа се накажат виновните, ако ги има .И да се върви напред .Кой родител ще си прати сега детето точно в ПГ „Христо Ботев“,елитната дупнишка. А, ако всичко е наред – „Клас, стани!“. Влиза директорът!

Що за знак – щъркел на Езерата

Що за знак – щъркел на Езерата
Рядко срещаният като вид черен щъркел е видян от туристи на Седемте рилски езера на 2300 м. Което си е сензация, казва природолюбителят от Кюстендил и запален турист инж. Севделин Атанасов. Той бил само преди ден по циркуса. Имал и друга емоция – засякъл наблизо и змия – усойница. Щъркелът се разхождал по брега на езерото Бъбрека, на 2 282 метра. „От 27 години ходя на планина и на езерата съм бил сигурно 120-130 пъти. За пръв път виждам змия, и то на пътеката, която я правиха лани. Между новата хижа и Бъбрека – на тази пътека“, уточнява планинарят. Сега остава да види и да снима и таралеж – така, де, щом и змия пълзи по пътеките…
Що за знак е тоя щъркел на Езерата. Има поверие, щом самотен щъркел са появи някъде, това е на лошо! Дано не е така за Езерата. Където се качват и туристи и по токчека и джапанки .И тъпчат ли тъпчат. И все повече чужденци. Сега и щъркел – какво ли прави там. На знак е, казват по Дупнишко.

Въпросите – наистина пряко!

Въпросите – наистина пряко!
Кюстендилци ще могат отново да питат за всичко градоначалника Петър Паунов, като ще могат да отправят въпросите си до 24 часа във вторник, обявиха от администрацията .Това, откритата форма за диалог с кмета, се прави за трети път от февруари т.г., когато над 500 протестиращи пред Общината на митинг поискаха оставката на Паунов заради драстично увеличените местни данъци и такси и за нерегламентирано сметище край близкото с.Радловци. Протестите спряха – наистина, къде отидоха толкова разгневените през февруари протестиращи!, а десетки взеха да задават въпроси чрез официалния имейл или на официалната страница на Общината или чрез медиите. Кметът ще отговори на всички въпроси в 12 часа в сряда и ще разясни алгоритъма за всяко едно взето решение. Отговорите ще се излъчват онлайн. Все по-упорито се коментира и това, че Паунов ще се кандидатира за пети пореден кметски мандат. На което той отговаря – неговата дясна коалиция „Кюстендил“ ще реши. Да гадаем ли какво ще е решението.
Хубаво – въпроси и отговори в онлайн-а. Само това – защо тези въпроси не са директно, пряко. И Паунов да отговаря „тед а тед“, очи в очи. Нещо, което и Путин прави веднаж в годината – отговаря на журналисти, събрани в една зала и те питат. Тук няма как да стане толкова директно, но чрез телетехнологииге и дигитализацията може да се направи по-непосредствено. А не на Паунов секетарките да му носят само удобните въпроси. Останаите – не и не отговяря. Това би му спечелило още повече гласове и проценти за петия му мандат…

Светият асфалт

Светият асфалт
Завършва ремонтирането на улиците в родното село на св.Иван Рилски – кюстендилското Скрино. Наесен ремонтите ще продължат и 2/3 от тях ще са с асфалт, каза председателят на Обшинския съвет в Бобошево Георги Мичов. Ремонти ще се правят и в останалите 10 села на общината с пари по капиталовите разходи – за около 800 хил. лева. Но се почва от Скрино, наричано българския Йерусалим. И което е доста посещавано от туристи – и заради разположения на 2 километра над селото Руенски манастир „Св.Иван Рилски“. В селото са открити две къщи за гости, има и частен хотел. Улиците досега не са в добро състояние. Вече се ремонтира основният път през селото, каза председателят на ОбС в Бобошево Георги Мичов, който живее със семейството си в Скрино. Има идея да се коригира и пътят към Руенсикя манастир над селото. Да се асфалтира да се минава по старо трасе и така да се избегне стръмнината, наклон от 80-90 градуса, който зимата няма как да бъде преодолян с кола. Дай, боже!
Хората в Скрино им идвало да целуват асфалта – така се радвали, казва Мичов. Надеждите са всичко да се преобрази в инфраструктурата му. И защо не. Родното на най-почитания български светец. И асфалтът там трябва да е осветен. Умно и пестеливо, цивилизовано. Спретнато и уютно. Не може по кал по баира. Скрино е посочено от Бога. И така трябва.

Браво на черешата!

Браво на черешата!
Хиляди от цялата страна, а и от чужбина, бяха в Кюстендил за Празника на черещата, организиран от Общината и Инситута по земеделие. Участваха 37 производители на плодове, над 200 бяха щандовете и сергиите с експонирани череши, а в изложбата си Институтът по земеделие в града показва над 100 сорта. Конкурси за кулинарни изделия с „участието“ на черешите като съставка, конкурс за най-добре аранжиран щанд с череши, приз за най-едра череша и изпълнения на местни и гостуващи групи и състави са в програмата. Череши могат да се закупят по аранжираните 35 щанда до пл. „Велбъжд“ на цени около 5 лева за килограм. Мноог на място дойде благословът към участниците и гостите отправи Белоградчишкият епископ Поликарп, родом от Кюстендил. „България, благодарение на този район се нарежда на трето място в ЕС по производство и износ на череши. Нека този плод бъде един посланик навсякъде по света, защото, ако не чрез друго, то чрез това, тази сладост, тази красота е добрата и истинска реклама за Кюстендил и за България, и за всички вас, за вашия труд и за вашата любов към черешата. Бъдете живи и здрави, и благословени! Бог да ви благослови и да ви дарува дълъг живот в здраве и в преуспяване във всяко дело добро, амин!“. Прав е дядо Поликарп, то в тоя град освен да празнуват черешага – какво друго.
Череша с диаметър 38 милиметра беше обявена за най-едър плод на завършващия днес следобед Празник на черешата в Кюстендил, обявиха организаторите и оторизираното жури. Черешата рекордьор беше експонирана на щанда на НЧ „Просвета 1920“, с. Граница. Едрата череша от с. Граница учуди и аграрните специалисти, но е възможно и напълно нормално да се роди в овощната градина, казва дългогодишният директор на Института по земеделие в Кюстендил, сега земеделски производител проф. Димитър Домозетов Иначе наградата за най-оригинално пано спечели НЧ „Славчо Темкин 1911“, с. Драговищица, а за най-атрактивно вешало, пръчка с аранжирани по нея двойка с дръжки череши – за НЧ „Отец Паисий 1928“ от село Багренци. Третият ден на празника беше посветен на най- малките. Те ще имаха възможност да посетят образователните ателиета на Клуб „Малки откриватели“ на National Geographic Kids, заедно с техните партньори от „Музейко“, занимателни игри с череши и детска анимация. За любителите на кюстендилските череши ще се демонстрира, на живо как се приготвя сладко от череши, което някои можаха да опитат на място.
Браво на черешага, щом заради нея и тоя град живна за ден-два.Срвитьор се похвали, че за двата дена изкарал от бакшиши толкова, че сега може два месеца да ен работи нищо. Реставратор зограф също е доволен – с над 500 лева постъпления от иконки и суверени от Празника. Браво на черешата!

Каракачановисти

Каракачановисти

dav
dav
dav

Около сто протестиращи членове и симпатизанти на ВМРО, водени от бившия военен министър в кабинета „Борисов-3“ и почетен председател на организацията Красимир Каракачанов затвориха за повече от половин час пътя Кюстендил-ГКПП-Гюешево и за Северна Македония. Това създаде напрежение с полицията, която дори и не била информирана за подобна акция – така поне казват ченгетата. Редица пътуващи в двете посоки, сред които и семейство с двегодишно дете, се изнервиха докрай, разменаха си оп някоя комшийска благословия, едва не се стигна до физическа разправа между северномакедонци и участници в протеста от отсамнаат страна. От товарен бус някой пусна сирена, което стресна още повече чакащите да преминат. „Тревога!“ или „Линейка!“… Каракачанов беше неумолим да вдигне блокадата, каза, че е готов да плати всякаква глоба и познава добре правилника и закона, след като е бил 4 години началник е на полоцаите, като бивш вицепремиер следял и МВР. „Защо да не незаконно това, което правим. А в Македония, като бият наши сънародници и палят клубовете ни, това законно ли е!“, изявяваше се бившият шеф на военнаат ни ведомство. По-късно се разбра, че полицията съставила 8 акта по Закона за движение по пътищата и за азминистративни нарушения – пречели са на преминаващите да реализират пътуването си.
Предшестнащият митинг и последвалата блокада да пътя при с-Жиленци са по повод една година, откакто българският парламент свали ветото за даване старт за преговори по присъединяване на Северна Македния в ЕС. Изцяло недоволството беше насочено към новата сега управляваща страната коалиция ПП-ДБ-ГЕРБ-СДС -защо ли. Обвинени са от ВМРО в национално предателство. Отявлени ВМРО-исти и Каракачановисти се бяха събрали на м.Сенокос при Жиленци.Някои бяха готови да стигнат до Скопие – дали им стискаше и дали македонската полиция щеше да им прости само с един мижав акт за глоба, щяфа да търкат арестантските нарове по Крива паланка и глобите щяха за да зверски. Кое е патриотизъм у тия хора, докъде им стига тоя патриотизъм.Дали всичко не е заради предсотящите местни избори. ѝДоста имършавяло изглежда ВМРО-то. Как ще се съвземат и дали … те си знаят. Но и така не става като при Жиленци. Сигурно си го знаят и те, каракачановистите!

Близо под слънцето

Близо под слънцето
Открита е най-гоямата фотоволтаична централа в България „Верила“ с мощност 123 мегавата над дупнишкото с.Крайници. Инвестицията е за малко над 200 млн. лв., осигурена със собствени средства на Електрохолд, електраапрделителното дружество за Западна България. Паркът ще бъде разширен с около 500 декара площ и с допълнителна мощност, стана ясно при откриването. ФЕЦ „Верила“ е разположена на южния склон на Верила планина до с. Крайници върху терен от над 1300 дка. Местоположението й на 700-1000 м. надморска височина на неравен терен със стръмни склонове. В този и дял планината просто е покрита, напенелена. Централата съдържа над 220 хил. соларни панела и повече от 4 240 т стоманени конструкции. Изградена е за по-малко от 9 месеца, на обекта са работилш денонощно над 220 души.На официалното събитие по случай откриването присъства и евродепутатът Цветелина Пенкова, член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика, която обяви, че подобни проекти трябва да се насърчат, стимулират, те са стратегически и това е бъдещето на евроенергетиката. Електрохолд има екип от професионалисти с опит в енергийния мениджмънт и необходимата инфраструктура, за да разшири присъствието си във ВЕИ сектора в близкото бъдеще“, това пък заяви Карел Крал, главен изпълнителен директор на Електрохолд.
Та така. Близо до слънцето, комуто се удаде, си е добре и печелившо. Честито!

Тия Гольовци

Тия Гольовци

dav
dav


Група кюстендилци – близки и приятели, на убития преди 4 години Валери Дъбов, се събраха тази сутрин на централния бул. „Цар Освободител“ в Кюстендил, на мястото, където стана фаталният случай, за да протестират срещу драстично според тях намалената присъда на извършителя Алекс Анков. От 19 години затвор на първа инстанция – Окръжен съд-Кюстендил, Апелативният съд-София я намалява на 5 + 1. Не е уважен и искът на майката на Дъбов за 130 000 лева обезщетение. Осъденият Алекс Анков, тогава на 18 години, е от известния ромски клан „Гольовците“. И това май обяснява досат от нещата.От Прокуратурата се заримаха, че ще ог вкарат до живот, а то какво става. Убийството стана на 14 февруари 2019 г. Тогава имаше и ранени, а Валери Дъбов, който бил наблизо и отишъл да помага, загуби живота си. Тогава кюстендилци организираха бдения и протести срещу извършителите и ромската бруталност в града. На пл. Велбъжд. И нищо – всичко и не трая и три дни. „Гавра с паметта на детето ми. На кой ли не е помагал- Кръв даряваше – постоянно, когато се наложеше „, ридае и сега съсипаната му майка Надежда Дъбова.

Един от потърпевшите при нощното меле още носи шинираната си дясна ръка, контузен при същия кървав сблъсък, предизвикан от друг Гольовец, бработвеч на Анков. Според него, намаляването на присъдада е несправедливо, защото младият мъж „е с богато криминално досие“, а нощта на инцидента е „направил опит да убие още двама“. На протеста тази сутрин дойде и общинският съветник инж. Огнян Атанасов. Той подозира, че намалената присъде няма как да не е свързана с някакво обезвъзмездяване, т.е. играли са пари.
Не се знае какво ще стане на последна инстанция. Ама е крайно време криминалисти, психолози, експерти да пишат трудове за тия, Гольовците. Как излизат винаги над нещата. Трима брата още при соца са съдени за убийство, после офейкали зад граница. Износ на бяла плът през граница. Побоища, рекет, лихварство. Политическ заигравки, купен вот. Какво ли не.Техни хора убиха пазача в черешоваат градина в Шишковци, раниха тежко друг мъж и жена. Е, проливат кръв и те. Един от Гольвците беше тежко ранен и при свадите, при които беше съсемен Дъбов .Докторите от кюстендилската болниза му даваха минути живот.Траспротираха го до София и оцеля. И все излизат отгоре.Как става. Законът ли. Кой закон?!

 

Пълна скръб

Пълна скръб
767 зрелостници са се явили на матура, а средният резултат за областта – Добър 3,58. Това обявиха от Регионалноот управление по образованието /РУО/- Отново се потвърди правилото че регинът, във всичко, ама във всичко, има среден за странта показател. Нещо като средно сечение. С най-висок резултат за обласття е ПМГ „Проф. Ем. Иванов“-Кюстендил -4,71, втори са ЕГ „Д-р Петър Берон“-Кюстендил с успех 4,42, трети са учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“-Дупница с резултат 4,35 и четвърти-ПГ „Христо Ботев“-Дупница резултат 4,33. Три училища са с резултат слаб 2,00 са всички ученици:эСУ „Д-р Петър Берон“- Бобов дол, ПГСС „Св. Климент Охридски“- Кюстендил, ПГЛП „Вл. Димитров-Майстора“- Кюстендил. 17 юнака /зрелостници – бъдещи шлосери и автомонтьори/ от Технкума по транспорт /гимназия – де!/ има успех Слаб-2,11, т.е. само двама са изкарали нещо различно от 2-ка. С най-голям дял са добрите оценки – 255 на брой, с най-малък брой са отличните оценки – 12. С най-висок резултата по БЕЛ от 90 точки е ученичка от ЕГ „Д-р Петър Берон“-Кюстендил. А ето нещата по предмети:
Математика – Добър /4,06/;
История и цивилизации – Добър /4,01/;
География и икономика – Среден /3,40/;
Философия – Добър /3,79/;
Биология и здравно образование – Добър /3,61/;
Информатика – Отличен /5,82/
Информационни технологии – Добър /3,74/
Предприемачество – Слаб /2,89/;
Английски език (В1.1) – Отличен /5,59/;
Английски език (В2) – Мн. добър /4,80/;
Испански език (В1.1) – Мн. добър /5,08/
Испански език (В2) – Мн. добър /5,15/
тори задължителен ДЗИ/ЗДИППК – защита на дипломен проект, положен от 238 ученици, постигнат среден резултат добър /4,49/.
Втори задължителен ДЗИ/ЗДИППК – писмена работа по теория на професията плюс практика е положен от 103 ученици със среден резултат добър /3,77/.
Значи по английски и испански – отличен или близо до отричен. По нашите дисиплини – пълна скръб. „Ще се явят наесен втори път и ще изкарат“, утешава се шефката на РУО Мая Стойчева. Какво да изкарат, бе, г-жо Стойчева. Това е трагедия. Какво да искаш от възптаниците на Селскостопанското или Промишленото /Лека промишленост/ в областния град. Едните са роми, другите – ромки. Да хванат да съберат двете гимназии /то и кметът е радетел на сливанията по училища/ и – каквото стане. Ранни бракове, ранни раждания, купони. Какви ти матури. Но и останалата част от учащите се. Да няма и трима отличници. Един поет, един писател, от 767 явили се /нали исаха за Петя Дубарова – тема „Пътят на посвещаването в любовта“ по стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова, /. Срам!!