Месец: юли 2023

Да се внимава с протестите

Да се внимава с протестите

dav
dav

Към 300 кюстендилци, сред тях и кметът на Общината Петър Паунов, председателят на Общинския съвет Иван Андонов, съветници, бизнесмени, граждани излязоха до централния площад „Велбъжд“ тази вечер, за да изразят съчувстиве и подкрепа на пострадалата от насилник 18-годишна ученичка. Участниците настовят за по-строго и ефективно законодателство при такива случаи. ОКметът на града Петър Паунов е категоричен: Мъжът и жената са едно тяло, и в Евангилието е записано това. Никакво насилие!“.Кюстедилка, доскорошна учигелка, вече пенсионер, разказа за подобна трагедия с дъщеря и. „Той е лекар в Дупница. Смля я от бой, счупи и ръката, направи опит да я удуши.Когато бебето им беше на 20 дни. Дадоха му само пробация, втора пробация. Няма правосъдие, никой не защитава жените“, отчаяна е госпожата. Някои си спимнят, че известен кюстенилски бицнесмен също би тиейнеджърка в тоалетната на заведение в областиня град.Беше я окървавил. Полицията позатули случая, а и бащата на пострадалата нямаше претенции по това какво е станало с щерка му“.
Но за протеста. Всеки е срещу насалието, само говедо или кретен може да е за да се бият жените. Но и без наивности при протестите. Не се знаят доста неща около случая в Стара Загора. Оня изрод е задържан ан 28 юни и е обвинен, че е нападнал и нанесъл 21 порезни рани с макетен нож на 18-годишната ученичка. И тогава първоначално Районният съд оставил мъжа в ареста. На 5 юли обаче Окръжният съд го освободил с мотиви, че експертизата показва нанасяне на „леки телесни повреди“. Днес съдът го остави за постоянно в ареста. Заслужено – но за друго обвинение. От 28 юни досега са манили над 30 дни. Защо майката, а и момичето, мълчаха толкова време – от страх, вероятно, ама то и сега е страшно. Известен кюстенидлски лекар, позапрял се при протестиращите тази вечер, неволно изкоментира – „не мога да си представя по едно тяло 400 шева, няма как да е вярно това, нещо има нереално“. Ами – сигурно има, надувки от медиите, по мрежите и т.н. Пък и как протестира българинът – някои и не знаят защо е това „събиране“. Други си водят кучето, трети гаджето – от скука, да се позабавляват. Преди да седнат в някоя кръчма. Режисираните протести /и тези по мрежата/ не са осъзнати, не водят до резултат. Нали и прокурорите навсякъде изпротестираха, кога стана атентатът срещу техния шеф Иван Гешев по Гергьовден. Два дни по-късно нещата се обърнаха, а Гешев вече е не и обвинител. Защо сега тия същите негови колеги не излязат пак да протестират – да се върне! Абе, изобщо – всякакви манипулации, наивности, неразбиране, български работи. Затова – до следващото насилие над някоя ученичка, която може и да си го търсела. Ами и това го има при ученичките, а и на над ученичките…И пак протести и пак нищо!

Нещо ново

Нещо ново
Мира Маркова, на 36 години, завършила криминалистика в Испания,занимавала се с частни разследвания в областта на данъчните измами и корупцията, е номинацията за кмет на Кюстендил от „Възраждане“. „За някои може да е изненада кандидата ни, но за тези , които следят по- отблизо политиката ни и по- специално на структурата в Кюстендил, това не е изненада. Нашият кандидат е бил дълго време извън пределите на Родината, в Испания. Криминолог по образование. Там тя е започнала своята професионална кариера в промишления и политически шпионаж. Два от основните фактора, които надделяха и натежаха в избора ни за кандидат , бяха това, че тя е устоявала на изкушенията и на натиск. Казвам го неслучайно, защото всички знаем, че малките и средни градове в България са все още феодални крепости, които тепърва предстои да бъдат превземани.В този ред на мисли, вярваме и сме уверени, че тя ще устои не само на изкушенията, но и ще пребори всички предизвикателства“. Така напълно непознатият дипетат от 10 МИР от „Възраждане“ Димчо Димчев представи кандидатката за кмет в събота.
„Благодаря за представянето и за гласуваното доверие, най- вече .Казвам се Мира Миркова, родена съм в град Кюстендил 1987 г. Живяла съм първите си години в град Кюстендил. Занимавала съм се с много по-различни неща от това, в което се превърнах впоследствие. По стечение на обстоятелствата заминах за Испания, където завърших образованието си и живях доста години. Любовта към Родината ,колкото и да звучи клиширано, ме върна тук преди 5 години. През това време не съм престанала да анализирам, тъй като това е част от моята същност заради професията ми. Аз съм криминолог по професия, завършила съм Криминология и социални науки в Университета в Хирона, Испания.След това специализирах в експерт по интегрална сигурност, имам и други специализации като Криминална психология, Профайлинг и Невербална комуникация. Занимавах се с частно разследване във фирма в Барселона / дали не знае нещо и за „Барселона гейт“!/, с индустриален и политически шпионаж, което прави много интересна моята професионална практика. Занимавала съм се тясно с данъчни измами и корупционни практики и мисля, че в България като цяло и в моят град има една изключително закоравяла апатия у хората, която ще се опитаме с всички сили да преборим. Желанието на всички нас е да живеем в едно по- хубаво и добро място, това е работа на всички не само на един човек. Виждам, че са направени неща, но има много къде да надградим .Не виждам в нашия град нищо, което да бъде завършено по начин , по който да бъде заявено като проект, изградено и работещо. Виждам много започнати неща и нищо довършено.Трябва да направим сериозен анализ и да видим как градът може да тръгне напред, защото имаме изключителни природни дадености, които ние можем да използваме , но виждам че към момента те не се използват правилно. Смея да твърдя ,че изграждам една много всеобхватна и динамична програма за Кюстендил, която обхваща всички аспекти на нашия живот, за това как да превърнем Кюстендил в това , което заслужава да бъде“, уверено подчерта кандидатът за кмет на Община Кюстендил Мира Маркова.
Общинският председател на ПП Възраждане Кюстендил Валери Стоилов представи част от листата за общински съветници на ПП Възраждане, тя ще бъде утвърдена и подредена в понеделник на Общо събрание, като там ще бъдат имената на и на част от кандидатите за кметове по села. В големите села в кюстендилско се водят разговори за кандидат-кметове на кметства, листата ще от 20 човека. „Надявам се това да бъдат едни хора, които наистина да работят за интересите на жителите на Кюстендил, защото до сега се обещаваше , че нещо ще се случи, а след това виждаме , че като че ли се набляга повече на личните и корпоративни интереси, това ще се промени. В листата са включени Валери Стоилов, директор на училището в село Невестино и общински председател на партията, Владислав Лехчански, Невяна Павлова, Росица Борисова, Мартин Маринков, най -младият Денис Росенов, роден през 1993 година и кандидатът за кмет Мира Миркова.“ обобщи общинския председател на Възраждане в Кюстендил Валери Стоилов.
Нещо ново с този Мира. Лошото е, че идва от „Възраждане“-то на Костя Копейкин!

Откъде се вземат…


Кристиян Иванчов е новият заместник областен управител на Кюстендил- Това стана със заповед на министър-председателя акад. Николай Денков . Новият заместник встъпи в длъжност веднааг – на 27 юли. Той дори взе участие в днешното заседание на Епизоотичната комисия, по време на което бе представен пред институциите от областния управител инж. Александър Пандурски. “Успешна и ползотворна работа желая! Нека винаги в работата ви бъдат водещи просперитетът и интересите на областта и нейните жители”, пожела инж. Пандурски. Кристиян Иванчов е от Кюстендил, юрист и предприемач. След Професионалната гимназия по туризъм в града, завършва и магистратура ‘’Право’’. Започва професионалния си път като служител в Агенцията по заетостта. От 2004 до 2015 г. заема различни длъжности, включително и ръководни, в сферата на събирането на необслужвани кредити в една от водещите финансови институции в страната. От 2015 г. развива собствен бизнес в областта на туризма. Той е на 42 г., семеен, с две деца.
Не се казва, че Иванчов /син на митничар/ а-ха да стане и областен шеф. До последно се борели от ПП-ДП да е гуернатор. А, ако не стане – да е номинация на Киро-Петковите хора за кмет на Кюстендил. Което и сега е в валидно като вариант. Абе, откъде се вземат тия хора, бе!

А за досегашната зам. Валентина Караганова – благодарности и да се оправя как знае!!

След дъжд похвали

След дъжд похвали
Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски изказа специални благодарности към всички пожарникари, доброволци, ръководители на институции и техните екипи, на всички, включили се в борбата с огнената стихия, която се разрази във вторник следобед в горския район над сапаревобанските села Ресилово и Овчарци. Пожарът беше угасен напълно тази сутрин, когато в планината заваля и дъжд. Но това не омаловажава стореното. Часове след възникването на пожара над 120 души са се организирали бързо и са стигнали навреме до труднодостъпния терен в гората, на около 1700 м надморска височина, за да потушават огъня веднага.. Десетки доброволци от общините Сапарева баня и Дупница също се организираха светкавично и се отзоваха да помагат в потушаването на огъня. Ръководството и служителите на Пожарна безопасност и защита на населението, на Югозападно държавно предприятие – Благоевград, градоначалниците на Сапарева баня и Дупница, кметовете на селата Ресилово, Бистрица, Самораново, Овчарци и Сапарево /изреждат се поименно/, ръководството и служители на Държавните горски стопанства в Дупница, Невестино и Самоков, на дърводобивните фирми „Валявица ВВМ“ и „Паничище лес“ – всички те действаха адекватно, смело и реагираха своевременно. Решаващо беше включването на екипите на петте горски стопанства – от Сапарева баня, Дупница, Самоков, Кюстендил и Невестино, с чиято високопроходима техника се качваше непрекъснато вода за гасенето. „Това е добър пример как трябва да работят институциите при една кризисна ситуация. Отново: големи благодарности към всички и поздрави за смелостта на доброволческите групи. Да си пожелаем да няма повече такива бедствия и Бог да ни закриля!“, обръща се в писмото си инж. Александър Пандурски, който от вчера е преназначен за областен управител. Сменена е обаче неговата заместничка Валентина Караганова о БСП, а нов областен е Славомир Иванчов, предложен от ПП-ДБ .
Добре, и тоя пожар отмина, в Сапаревобанско скочиха като един да гасят. Но и цъфнаха редица въпроси. Излезе, че горските угасиха пожара. А от Общината пръв огнеборец се оказа кметът Калин Гелев. И нормативно не са избистрени нещата. Сега на горските стопанства кой ще им плати сериозните разходи – никой. Не им е работата на тях да гасят пожари. Последните час-два под дъжда отново са били горските на терена. Нито един от Общината. А има щатни специалисти, които точно за това отговярат. По-добре да не пламва нищо, или да завалява дъжд по-навреме

Както го написа Юг нюз

Както го написа Юг нюз
Александър Пандурски остава областен управител на Кюстендил, стана ясно след провелото се днес заседание на Министерския съвет. А Юг нюз го написа още на 19-и юли /виж публикацията „Областният“, качена в 20.59 ч/. Ето и цитат: „досегашният областен шеф на Кюстендил при три служебни правителства инж.Александър Пандурски има големи шансове да остане и при редовното правитество. Защо не. Първо – зад оставането му стоели ГЕРБ, което е малка сензация. Пандурски е 200 % червен, даже 250 процента /а тия в ГЕРБ какви са!/. И кметовете по обшините го подкрепят и са „за“.Бил оправен, консенсунсен, даже и с Петър Паунов вече се разбирали и са засичани на черковни служби и разни събирания. Единствено от ПП-ДП на регионално ниво били против и „ръчкат“ за свой кандидат /нека си ръчкат!/. Не се знае какви пазарлъци вървят горе, но нов областен шеф в Кюстендил едва ли ще има“. Така и стана. След всички метаморфози негови Пандурски /68г/ остава на поста..
Притежава магистърска степен по специалността „Радиотехника“ от Техническия университет – София. От 2013 до март 2021 година заема длъжността ръководител на Областна пощенска станция – Кюстендил /махнаха го, защото конферирал среща с Корнелия Нинова м залата на читалище „Братство“/. В периода май 2021 година – януари 2022 година е бил областен управител на Област Кюстендил. Назначен за Областен управител на Област Кюстендил с Решение №581 на Министерски съвет от 4 август 2022 година. Официално не се казва, ама се знае, че е завършил „далекосъобщителна техника“ в … Ленинград. Честито, г-н Пандурски. Все така!!

 

Циганите са хора

Циганите са хора
Повече от 17 хиляди лева са събрани в помощ на семейството, чието 11-гдишно дете и домът им изгоряха при пожар в квартал „Изток“. Семейството живеело в бедност и мизерия. Целият квартал се отзовал да помага. Даренията са от жителите на махалата, църквите, сдружения, гастарбайтери. Пари бяха изпратени и от махалата в Петрич, Самоков. Отделно са дарени за семейството легла, завивки, кухня, гардероби и други материали. 2 000 лева са отделени за погребението на загиналия при пожара 11-годешен Йосиф. Инициативният комитет е взел решение, че с останалата сума ще се търси нов дом за семейството, защото старата къща няма възможност да се възстанови. „Показахме, че когато сме единни – може да победим. Приятелят е приятел, когато помага в нужда. Благодаря на всички, да бъдат живи и здрави“, споделя бившият кмет на кв.Изток и лидер на ЛАРГО Стефан Лазаров.
Циганите са хора, показват го не за пръв път. Преди години събраха пари за сърдечната операция на акордеониста Асен. По-преди и за мизерстващия по града българин Живко. И сега – за изгорелия Йосиф. И в гетото се питат – „къде са институциите, кметът, БЧК и пр“. Искали да даряват политици – отказали им. Чак от Северна Македония били готови да се отзовават. Не и институциите в родния Кюстендил. „Да не стъпят за изорите при нас!“, заканват се в кв.Изток.

Феодализъм

Феодализъм
Досегашните кметове на Дупница инж. Методи Чимев, който заедно с екипа си има три мандата, както и Калин Гелев, който два поредин мандата е кмет на курорта Сапарева баня, отново са номинирани от партия ГЕРБ. Това стана на номинационно събрание на общинските структури в двата града. Никаква изненада. Прави впечатление, че номинация получават и кметове на редица села в двете общини, където е кметувал кандидат от ГЕРБ. Кметът на Дупница получава подкрепата и на “Движение Георгьовден” за общината /тия кои бяха, май Дилов-син/. “Мога да кажа едно – гарантирам за себе си и за екипа ми. Ние се опитваме да правим това, което е необходимо, борим се. Опитът и експертността са нещото, на което трябва да се опираме”, каза след номинацията инж. Чимев. Предстои такава процедура да стане в Рила, Кочериново, вече мина в Бобов дол. И там няма изненади.
Въ обще – и в 9-те общини в Кюстендилско кметовете се преизбират. В Невестино инж.Димитър Стаменков кметува от 1 март 2003 год. В Кюстендил Паунов е с четири пълни мандата, в Бобошево Крум Маринов е по петите му, в Сапарева баня Калин Гелев стои добре преди третия си мандат, в Кочериново Иван Минков – също, в Трекляно Радко Петрунов е пред трети мандат, както и Елза Величкова в Бобов дол. Еднолична власт, феодализъм, местен абсолютизъм дори. Какви избори, какви листи, какви простотии. Щом си кмет, имаш печеливш вариант – пак и пак. Докогато не каже „Стига!“. Той или някоя свръхсила. Никой не сее отказал сам. Такива са много малко – Драголюб Стоянов в Драговищица, покойният вече Климент Терзийски в Шишковци, като наместник – Лозан Тасков в Долно село, но вече на сериозна възраст. .. Кмет да си, Средновековие някакво.

Джилито пропя и по фестивалите

Джилито пропя и по фестивалите

bty

Непоправимият ентусиаст, самоук музикант, а се оказа и изпълнител – Кирил Борисов Колчаков-Джилито, от с.Дяково, пропя и по фестивалите .Изяви се на едва отшумелия фестивал „Рила ни гледа“ в Дупница. Пя ала Павел Сираков, с характерното тресене. „С коле баба врата запиняла“ и „Баба и дедо се облагали“ /обзаложили се – какво друго!/. Сега – журито от професори, доценти и фолк капацитети, не са останали впечатлени и възхитени от „вокала“ на Джилито, но, че се е справил, справил се е, няма как и кой да го отрече. Получи и аплодисменти.
Тоя човек свири с уста, с инструменти всякакви – има пет акордеона, три тъпана, йоника, свирки, тарамбуки и пр. Сам организира събори, срещи, чествания, където свири от душа, макар и слухар. Постоянно купува уредби, усилватели, сгоди. Влезе и в мъжка певческа група към читалището в Големо село /пя с групата и на „Рила ни гледа“/. Раздава се, без да се щади в нищо. Ако трябва, ще вдигне и сцената на ръце и да я премести на по-добро като акустика и за зрителите място.Редовно в Дяково го слушаха на Спосевден, където държи микрофоните /негови, закупени лично/ с часове. Вече – и по фестивалите. Давай, Джи!

Що е безработица


С 58 са се увеличили безработните в Бюрото по труда в Дупница, към което са и общините Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила и Кочериново през юни. Общо безработицата за региона е около 6%. Няма закрити предприятия или проводствени мощности в региона, пък им ръст. Повечето безработни се дължи на приключили национални програми за заетост, каза експертът Станислава Поповска.Прави впечатление, че фармацевтичната компания „Тева“ в Дупница организара наскоро отворени врати за кандидати да работа във фармацевтичното производство. Компани Но ситуацията ще се подобри. Има и сезонно приключила работа, но ще се товори нова .И т.н.Прави впечатление, че фармацевтичната компания „Тева“ в Дупница организара наскоро отворени врати за кандидати да работа във фармацевтичното производство. Компанията е готова да превозва работници и от Благоевградско заради разширяване на производството. Очевидно няма много желаещи на този етап. При доста доро заплащане и куп добавки и бонуси. В малката Община Рила пък безработицата е най-висока за района – 10%. Въпреки, че наскоро Рилският манастир обяви около 10 работни места за камериерки, сервитьори и др. за заведение, собственост на Светата обител. Вероятно повечето от безработните предпочитат да ги наемат на Черноморието, не при дядо игумен.
Заигравките с безработицата са постоянни. По едно време, преди двадесетина години, надскочи 20 %. Голяма мъка беше тогава. И големи манипулации. Сега не е така – и слава, Богу. Работа има колкото щеш, ама – колкото щеш. Само дето малко са мераклиите да се захванат. Хеле, пък младите – току-що излязло от училището, и иска 2 500 лева заплата, минимум, и нищо да не работи. Ей, това е базработицата – да не ти се работи. В Бюрото по труда да открият и такъв раздел. Процентът ще е двуцифрен.

Областният

Областният
И Благоевград се сдоби с нов областен управител – юристът Мария Димова от Банско. Както и Монтана, Видин и Враца с днешна дата. Миналата сряда – в 6, включително София и Пловдив. За Кюстендил нищо не се знае. Някаква патова ситуация се получи, „закучи се“, както се изразяват по селата и по кръчмите. Упорито се коментира, че досегашният областен шеф при три служебни правителства инж.Александър Пандурски има големи шансове да остане и при редовното правитество. Защо не. Първо – зад оставането му стоели ГЕРБ, което е малка сензация. Пандурски е 200 % червен, даже 250 процента /а тия в ГЕРБ какви са!/. И кметовете по обшините го подкрепят и са „за“.Бил оправен, консенсунсен, даже и с Петър Паунов вече се разбирали и са засичани на черковни служби и разни събирания. Единствено от ПП-ДП на регионално ниво били против и „ръчкат“ за свой кандидат. Не се знае какви пазарлъци вървят горе, но нов областен шеф в Кюстендил едва ли ще има до седмица. Пък и за след това. А пък и защо да се бърза -Кюстендил е такава периферия, че защо му е нов областе. Да си я кара така, както е…