Месец: август 2023

Ще се дрогираме и ще караме!

Ще се дрогираме и ще караме!
Водачка на такси е задържана от кюстендилски криминалисти при проверка, докато обслужвала клиенти.Автомобилът и е иззет с протокол за доброволно предаване, уведомен е дежурен прокурор. Таксито е проверено на ул. «Шести септември» в града, направен е тест за употреба на алкохол и наркотични вещества ан водачката. Техническото средство е реагирало на 2 вида наркотици. Последвали са процесуални действия в жилището й, където са открити и иззети опаковка марихуана и 2 ловни патрона – незаконно притежавани. По случая е образувано бързо полицейско производство, автомобилът е иззет с протокол за доброволно предаване, уведомен е дежурен прокурор. На 10 явгуст. в с. Мламолово, община Бобов дол, 32-годишният Г.Г. управлявал собствения си лек автомобил, м. „Фолксваген Пасат“, когато бил спрян за проверка от служители на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Кюстендил. При тестването на водача с техническо средство за употреба на наркотични вещества било установено наличието на амфетамин и канабис. Той се съгласил с показанията на техническото средство и отказал да даде кръв за лабораторен анализ. Материалите по делото са били внесени в Районен съд – Дупница с обвинителен акт. В съдебно заседание между защитника и прокурора е сключено споразумение, което съдът одобри. На Г.Г. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 месеца с 3-годишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца. На основание чл. 343б, ал. 5 от НК съдът отне в полза на държавата автомобила, послужил за извършване на престъплението. Само две МПС са на паркинги на полицията – 1 у в Кюстендил, 1 – в Дупница. те са иззети след шофиране след употреба на алкохол или наркотици, казаха за БНР от Областната дирекция на полиицята. Иззетите общо коли в региона след влизанeто в сила законови промени са над , уточниха от дирекцията. Останалите са върнати на собствениците им след като е направена оценка от вещо лице
Лошите прогнози се оказаха верни. Никакъв страх у драгираните /и попийващите си/ шофьори .Какво като му вземат колата, книжката и пр.“Това не плаши душите наши“, имаше един лайтмотив по соц казармите. Така, че и ния поправки в закона не сработват. Сега, още този месец септември, ще започнат и първите съдебни дела за такива случаи. Адвокатите потриват ръце. Кой ще плаща обезщетенията. Разбиар се – ние. А трявба ония клепавци в НС.

Тоците

Тоците

dav
dav


Петдесетина кюстендилци дойдоха тази вечер на обявения като протест срещу законопроекта за либерализацията на пазара на електроенергията, като трябва да започне от 1 януари догодина. Прогнозите и опасенията им са, че цените на тока ще скочат. В групата бяха и областният шеф инж.Александър Пандурски, заместникът му Кристиян Иванчов, както и …кандидатът за кмет на Кюстендил от Възраждане Мира Миркова. Въпреки успокоенията, които направиха днес и премиерът академик Николай Денков, и енергийният министър Румен Радев, че поскъпване няма да има до средата на 2024 г., битовите потребители считат, че законопроектът трябва да претърпи промени. „Държаваат иска да сме по-бедни отколкото сме. Не се издържа вече ан скъпотията“, почти изохка възрасте участник, коъто дойде пръв. Протестът беше предизвикан и организиран от съветника от Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който прочете декларация с 5 искания за корекции в изготвения законопроект. Участниците се подписаха под декларацията, която беше връчена на областния управител инж. Александър Пандурски и, както увери той, в петък ще бъде изпратена до Министерството на енергетика и КЕВР. Инж.Атанасов също ще се бори за градоначалничесикя пост в Кюстендил – чест му прави, че – въпреки, че е в кампания,влага много хъс поне да разяснява – а колко ще помогне, не се знае…
Тоците ще са следващият спеч и мъка за народа. Но има и нещо добро – да се надяваме. Всеки абонат, ползвател, ще има договор. И циганите – и те, уверява областният Пандурски. И бат Сали от Самоков и бивш кюстендилсик депутат. Де, да видим. Тоците са много съществена работа, и това ще се усеща все повече.

По тиха Струма

По тиха Струма
Нивото на Струма в участъка Кюстендил-Невестино-Бобошево, около 30 километра, е спаднало драстично – на места по реката са се образували пясъчни острови, казаха въдичари. И сешегуват – „При Коняво можаш да минеш по обувки и няма и да се намокриш…“ Ако и септември се окаже сух, риболовът по реката може да бъде и забранен, опасяват се от местната гилдия, която набровала около 5 хиляди запалени по такъмите. Нивото на реката се замерва редовно при Бобошево. Там фиксирали 68-69-70 но не сантиметри, а воден обем, който с равнявал на 4,5 куб.м, само теоролозите си знаят какво означава. Въдичарите са притеснени и, че при ниското ниво на водата може да започне бракониерски улов на риба или риболовът да бъде забранен изобщо. Май е по-добре да има забрана. Да ходят по платените водоеми /язовири/ да замятат.
Струма рядко е била толкова малка и тиха. То се вижда. И няма нужда някой да обяснява по селата по поречието й какво е глобално затопляне, климатични аномалии и пр. „Щом не можеш да загребеш вода в шепи очите да си омиеш, ясна е работата. Суша. Та то Тунджа била пресъхнала, безводие си е“, подмятат по Невестинско. Абе, нали ги има Басейнова дирекция, Напоителни системи, Агенция по рибарство и аквакултури, общините. Да радпоредат да се пусне язовирска вода, не може реката да е помежду камъните. И най-накрая – да го построят тоя азовир „Кюстендил“, почнат е в една от най-вододайните зони покрай Новоселска река. Тогава няма да има река под минимума, едва да крета. За радост на бракониерите. Ама то, язовирите /построените, де!/ са дадени на мутри и мафиоти, на сенчести хора. Които и капка не пускат на друг. Ега, ти и държавата, ще си кажат отново нашенци.И толкос.

Стихията Бобов дол

Стихията Бобов дол

dav
dav
dav
dav

Стотици работещи в ТЕЦ „Бобов дол“ на обедната си почивка, като към тях се присъедениха и миньори от рудник „Открит въгледобив“, излязоха на протест срещу предвиденото в Плана за справедлив преход закриване на централата до 2026 година. Те обвиниха управляващите и политиците в преднамерени и прибързани действия и настояха ТЕЦ „Бобов дол“ да работи поне до 2038 година. Затварянето на ТЕЦ „Бобов дол“ ще означава около 2-3 хиляди, че и още толкова, работници, специалисти, ангажирани в енергийния отрасъл от Югозапада да са без работа и препитание, а Кюстендилска област ще стане номер 1 по безработица. Изготвеният регионален план за справедлив преход не предлага алтернатива, никаква устойчива ангажираност на тези хора. „В този план това, което предлагат нашите политици и са загрижени за нашата съдба. Предлагат за миньорите да бъдат шивачи и обущари, за енергетиците – да бъдат овощари, да бъдат санитари на ранените войници на украинския фронт. Това господа управляващите предлагат на вас – на всички нас, които сме енергетици. Смях, позор и унижение за енергетиката като цяло и в частност за хората, които работят в нея“, коментира синдикалистът Иво Димитров. Енергетиците от Бобов дол, колегите им от Перник и мини „Марица“ – Стара Загора, са единни и са готови и на протестен поход до София и до по зависещите съдбата на въглищните централи министерства и ведомства. „Съвместно с колегите от Стара Загора, с колегите от Перник, да бъдем заедно, да сме като юмрук и да покажем, че всяка една политическа класа може да бъде пометена от нашите задружни усилия“, каза още Димитров.
Разпроетстират ли се по Бобов дол, не са лесни. Така и при тецаджиите. Като подзечва река, усеща се някакъв приглушев тътен. Ще се борят да я има централата и тях и семействата им. Макар, че ТЕЦ-ът е пълна

dav

архаика, на 50 години. Друго не признават – това ЕС, Правителство, комисии,еколози. „Всички са боклукчета. Да се омитат!“ Стихия – Бобов дол!

Закани и команди от Жабокрек

Закани и команди от Жабокрек

Жабокрек-2023 отново се случи. Червена фиеста и бруталност. Пък и лидерката Корна дойде – как иначе. За да ги изговори как дойде едно друго и да надъха местните червенюги .Изборите са само след 2 месеца.И ефектът се получава. „В процес на активна работа сме по отношение кандидатурите на кметове на общини, засега със сигурност издигаме досегашните кметове на общините Трекляно -Радко Петрунов, на Невестино Димитър Стаменков и на Бобошево Крум Маринов. Предвижданията ни са от деветте общини в пет да има наши кметове, вероятността общините да са шест не се изключва. В Община Бобов дол подкрепяме сега изпълняващия длъжността кмет Елза Величкова което сме правили и на предишни местни избори.“ обясни областният координатор Бойко Клечков. За община Дупница от БСП ще бъде издигната отново кандидатурата на Първан Дангов, очакванията там са за първото място в предвид сегашните неразбирателства там. „Като областен председател на БСП целта ми е да спечелим и две от по-малките общини Кочериново и Сапарева баня.“ категоричен е областният председател на БСП Кюстендил Бойко Клечков. За отбелязването на 79 години от акцията на партизаните от Рило-Пиринския отряд, воден от командира Васил Демиревски-Жельо в местността Жаббокрек, от Област Кюстендил са се включили много членове и симпатизанти, от Кюстендил са тръгнали четири автобуса, от Невестино-два, от Дупница и Сапарева баня по един автобус. А ето и Корна Нинова:
„Предстоят местни избори. Моделът не беше сменен на върха, отгоре. Вие можете да го смените в основата. Да разградим феодалните имения на модела Борисов в общините. Мислете и заложете на тези, които не ви предадоха, на тези които пазят миналото и българщината и ви дават визия за бъдещето“. „След официалната част бяхме на Кирилова поляна, където всеки можеше да хапне и да отвори. Организирането на отбелязването на Жабокрек тази година беше от Благоевград, миналата година организатори бяхме ние, отбеляза Клечков.
И още прогнози, закани и команди. Депутатите на БСП няма да подкрепят подготвените от управляващите промени в Конституцията, потвърди лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че БСП се противопоставя както на идеята 3-ти март повече да не бъде националният празник на България, така и на планраното преместване на Паметника на Съветската армия. Пред сизпатизанти на БСП Нинова нарече сегашното правителство „антинародно“: „Към корупцията се прибави и предателство на национални български интереси. Искам днес да ви дам гаранции, че когато се опре в парламента до гласовете на БСП, защото без тях бързата процедура за смяна на Конституцията не може да се случи, те няма да получат нито един глас на социалист-депутат“.
Ни дума за вина, за извинение някакво .Те са още като в партизанското време. То пък една акция! Нападнат немски лазарет, че и храната на ранените войници е прибрана преди 79 годи от командира Желю /така го изписват червените/ и хората му. И всеки път пред тоя паметник има червена истерия – дали и него, след този на Съветската армия, да не го вдигнат нанякъде в задния двор на някой изоставен цех. Там, на Жабокрек, хората освирепяват. Когато лидер на БСП за Кюстендилско беше Мая Манолова /сега там се опявил баща и -Божидар Иванов, наричан чичо Боби/ тя ораторстваше в картечарски стил: „Ще позволим ли ГЕРБ да продължи да управлява!“, „Ще допуснем ли …. еди-какво си!“ „Тепанье, тепанье!“ акомпанираха от по-задните редици. Та това – тепанье!

 

 

Повелителят на пл.Велбъжд

Повелителят на пл.Велбъжд
След три години и половина укриване от правосъдието днес Васил Божков се върна в България. Бизнесменът съобщи тази сутрин от профила си във Фейсбук, че пътува от Дубай към София. И удържа на думата си. Кацна. Два часа след като пристигна на летище София, беше отведен от служители на Съдебна охрана с белезници, а от прокуратурата съобщиха, че е задържан за 72 часа. Смееше се като че на всичко и докараната линейна наблизо бе съвсем протоколна, отбеляза адвокатът му. Божко си знае защо си дойде, и още неколцина – и те знаят. Всичко е постановка, пазарлък някакъв. Това близките година-две ще стане ясно. Може би.
А в Кюстендил го знаят като ровелителя на пл.Велбъжд. Негов огромен транспарант по фасадата на изтърбушения хотел „Пауталия“ беше като знак и емблема и съпътстваше и ежедневието и празниците и церемониите на града. Хеле, пък за изборите. Българско лято на Васил Божков първи аранжираха предизборния си щаб в Кюстендил за един от вотовете – ъгловото помещение, което е най-пъп за града, на иначе покрития с дрипави маскировъчни покривала хотел „Пауталия“. Фотопортрет на създателя на „Лято“-то бе лявофлангови на емблемата на платформата, под него беше мотото – „Ние Сме Силата“. Това място не носи късмет. Не донесе успех и на Божков и на Лято-то му. Може пък Лято-2023 да е по-различно за него. Важното е, че художникът Павел Митков ситуира своя артгалерия в ъгловото помещение, та изми срама до площада. А преди това да стане, в публикация в социалните мрежи Теодор Ушев написа: „Кюстендил, площада. Този славен някога град, един от 4те най-големи града през римско време, с почивна резиденция на Марк Аврелий, важна военна база през Първата и Втората световна война, посрещал Австрийския император… Родно място на една дузина знаменити български художници, поети… С какво заслужи този град това падение, ликът на един престъпник, комарджия, наказан по закона „Магнитски“, да „краси“ центъра на града? Колко месеца, години този „череп“ ще стои така? Това е метафора на падението на държавата. Без закони, държава, в която всеки, който си плати, може да прави, каквото си поиска.„ Справедлив гняв, ама по-полека!Без да е плащал нищо Божков или от щаба му, в близкото с.Скриняно нашенец беше опънал на цяла стена на къщата си лика на Черепа…Така, че – Божков си е Божков.Много хора си падат по него. Та нали търкаха с години лотариите му. И май пак спретна някаква гигантска далавера. Защо иначе ще се смее, стъпвайки отново в България.

Почтеното „Почетен“

Почтеното „Почетен“
Удостояване със званието „Почетен гражданин на град Кюстендил“ на Димитър Боянов Цветков-диригент на „Осоговско ехо“ и удостояване със званието- „Почетен гражданин на град Кюстендил“ на Симеон Методиев Васев, ръководител ФА „Родолюбие“, ще гласуват на предстоящото си заседание общинските съветници. Вносител на предложенията е кмета на Община Кюстендил Петър Паунов. Заседанието е насрочено за 31 август. Тогава ес чоаква званоето да бъде връчено подобаващо тържествено на йогата Веселин Лучански /82г/. Това ще стане с известно закъснение, след като Лучански живее в Канада и заради пандемията не бе идвал в Кюстендил.
Да им е честито и на тримата. То и Патриарх Неофит попадна в книгата „Почетни на Кюстендил“. Ако изобщо я има тая книга. Впрочем някой знае ли колко са почетните граждани на тоя град. Сигурно и Ильо войвода, спасителят на българските евреи Димитър Пешев /със снигурност/ и четиримата му сподвижници. Но един Биньо Иванов /поетът/ – не. Какви са критериите, кой може да стане и кой не засужава. Не на кило. При КОВИД пандемията имаше и ускорено удостояване. Няма смисъл да се водят такива спорове. Но „почетен“ трябва наистина да се определя и връчва почтено, да не поражда съмнения и открити неодобрения. И – най-накрая, книгата-книгата с почетните! Да се види и знае. Архивът ли, музеят ли – да я съставят. И това е почтено да стане!

Едно и също

Едно и също
Партиите и коалициите в Кюстендил се разбраха лесно за състава на Общинската избирателна комисия на консултации при кмета Петър Паунов. Почти не е имало разногласия по направените квоти и предложения, казаха участници, но офиицално съобщение до тази вечер не последва. Постигнато е споразумение за председател на ОИК Кюстендил да е Венцеслав Механджийски, номиниран от ГЕРБ, който оглявяваше на няколок пъти РИК-те на честите парламентарни вотове последните години. Не съм получил официално още никакво уведомление, каза той за БНР по-късно. Секретар е Илиян Хаджийски, зам. председателите са трима – от БСП, ДПС и Възраждане. Комисията е от 11 членове като ГЕРБ СДС-са с трима представители, ПП “Продължаваме промяната“-3-ма, „Взраждане“ е с двама, по един представител от БСП за България, и ИТН, ДПС. Oт ИТН не са предявили искане за ръководни длъжности в комисията. Спор е имало за секретарското място между ПП “Продължаваме промяната“ и ДПС, длъжността е за ПП “Продължаваме промяната“.
Досега съставът на ОИК са одобрени за Кюстендил, Бобов дол и Сапарева баня. Избирателнаат комисия в най-малката община Трекляно вероятно – както беше досега, ще е от пътуващи от Кюстендил, местните организации нямат достатъчно активисти
Едно и също, едни и същи. Така ще е и по секционните комисии, по селата – са си и рода, комшии, партньори по чашка. Какъв ти плурализъм,различни мнения, динамика. Монотонно. И кметовете феодали се презибират, съветниците – и те. После и администрацията си остава по местата, бюджетите, евпрограмите, проектите, бонусите. Всичко е ясно. Какви ти избори. „Нема такова нещо“

Жажда

Жажда
Над 10 акта състави ВиК-Дупница за кражба на питейна вода в близкото село Самораново. Всеки от актовете е за над 1000 лева, каза кметът Райко Цветков. На нарушителите е даден 15-дневен срок да платят глобите си. Не го ли направят, ще бъдат изключени от ВиК мрежата. Хора от сеото изграждат нерегламентирано отклонение от ВиК мрежата и ползват вода, без да я плащат. Това е и причината в селото водата да не достига. „Установено е, че почти през две къщи има незаконни отклонения. Някои имоти имат по две и повече отклонения. Имат големи градини, полива се непрекъснато, пък после имaт претенции, че няма вода“, казва управителят на ВиК-Дупница Красимира Иванова. А от Самораново, където се изгражда модерен затвор за 400 осъдени, са поставили ултиматум пред Правосъдното министерство и МРРБ, пред Общината и Областната администрация в Кюстендил, да бъде сменена цялата ВиК мрежа в селото, за което ще са необходими 5-6 мил. лева. Отделно на обсъждането на общинския бюджет вчера група от Самораново влезе в залата с настояване за спешно отпускане на 650 хил. лева за неотложни ремонти по водоподаването, докато бъдат отпуснати поисканите суми за цялостната подмяна на ВиК мрежата. Барем да има с какво да поливат догодина…
То навсякъде е така, по цяло Българско. В Крайнидол, в Катрище, в Баланово, в Соволяно. Навсякъде. Българинът ще умре при доматите и пипера, но ще ги полива – ако трябва, и със сълзите си. Затова никакви ВиК-та и глоби не мож го стреснат. Решението е общините и държавата да изграждат нови ВиК мрежи, нови водоизточници да търсят и хващаг и да зареждат домакинствата. Но през водомера. Безплатната вода свършва, впрочем – свърши!

Пресен асфалт

Пресен асфалт

dav

Започна ремонт на възлова и от най-натоварените улици в Кюстендил – „Гороцветна“. Рехабилитацията се финансира от Общината, след като от „Кюстндилска вода“ не са я извършили след прокопавания и отстранени аварии. Същевременно и от „Кюстендилска вода“ обявиха, че също са наели фирма да ремонтира по трасето. И става една… Ще се ремонтира участъкът от централния бул. „Цар Освободител“ до паркинга при общинския тетатър, малко под 1 километър. Работата ще се затрудни от това, че улицата се пресича от ВиК връзки, както и комуникационни подземни съоржения. Експерти казаха, че отдолу трасето е било по павета, което означава полагането на по-дебело асфалтово покритие и оскъпяване. Ремонтните работи ще продължат седмица, казаха от екипа на фирмата изпълнител. Минувачи коментират и гадаят по това, че и Общината, и „Кюстендилска вода“ обявиха участие в рехабилитациятаза един същи обект.
Дано всичко да е качествено и законно. Не е било две фирми да ес застъпят на една отсечка по ремонти. Пък може да се сещнат някъде по трасето, като при прокопаването на тунела под Ламанша между французи и англичани. То е ясно. Пак заядни и предизборно репежене. А пресният асфалт носи гласове,проценти. Не е за изпускане