Ден: 20.08.2023

Всички сме дъновисти

Всички сме дъновисти
Близо час и половина продължи танцът Паневритмия, който Бялото братство организира на Седемте рилски езера, на 19 август, неизменно от 1929 г. Включиха се стотици последователи и привърженици на Петър Дънов. Туристи, наблюдавали ритуала, казаха, че участниците са били по-малко от очакваното – предвид това, че се оказа в почивен съботен ден. Прогнозите бяха за около 5 хиляди посетители, качили са около 3 хиляди. Няма как да се преброят. Паневритмията се изпълнява по утвърдени с годините и по канона на Братството правила. Облечени в бяло, под звуците на цигулки, които са в центъра, дъновистите обикалят в кръг. Така – близо час и половина. Накрая заяват и ди честитята Божествената Нова година Планинарят от Кюстендил инж. Севделин Атанасов от ранната утрин беше на Езерата и засне от близкия хълм ритуала: „По-малко хора от миналата година има. Даже и палатките не са много“, казва той. Следдвадесетина година отливът щял да е още хо-осезателен. Младите не си падат по Петър Дънов. Чалка поколението превземало и планините.
Опашки се образуваха от дъновисти, които се качваха, а вече слизат от Седемтe езера след танца Паневритмия на Бялото братство. Това пък казаха тази сутрин спасители от отряда в Дупница, които са на денонощно дежурство по циркуса. Имало и два леки инцидента с туристи в района на езерата, завършили без сериозни последствия.Опашките са при седалковия лифт, чиито капацитет е 460 души на час. По неофициална информация качилите се и слизащи двата дни по циркуса са били около 3 хиляди. Лагерът на Бялото братство ще остане до 26 август, но някои слизат по-рано. Имали си и ритуали – в раниците си носят на връщане тубички с вода от тяхната, на Бялото братство, чешма, малки камъчета, плочки, разказва спасителят Божидар Джокин, който изкара дежурство на Седемте езера в най-натоварените часове. „Много народ. Много хора, много участници. Ние имахме сериозна акция. Сутринта още жена си счупи ръката, после мексиканка си счупи крака на четвъртото езеро – на Близнака. И там беше доста тежка акцията, докато я пренесем и я придвижим със служебното АТВ“, обясни той.
Мина и Паневритмията. Самите организатори на лагера не крият, че идват и външни и любопитни хора, които не спазват правилата и променят атмосферата. Снимат се, селфират се, някои и кучето си водят… Това дразни истинските последователи на Дънов, които държат ритуалът, поведението да са изцяло в духа на Бялото братство. „Всички сме дъновисти, т.е. – на дъното“, ообщи нещата по Фейса бивш кюстендилски депутат…