Месец: септември 2023

И злоба

И злоба
Протестиращите вдигнаха блокадата на АМ „Струма“ при Дупница, която остана през целия ден и създаде много пробреми и затруднения за пътуващите по направлението София-Кулата и обратно в петъчния ден. Движението в двете посоки по аутобана беше пуснато след 16,30 ч. В другите ригиони и „точки“ на страната блокадите продължиха. В понеделник синдикатите ще обявят дали и под каква форма протестите ще продължат, каза Иво Димитров, координатор към КТ „Покрепа“ в ТЕЦ „Бобов дол“. Стотици бяха протестиращите днес енерегетици от ТЕЦ „Бобов дол“ и мини „Открит въгледобив“ по АМ „Струмя“, движението беше спряно и в трите ленти и в двете посоки. Полицията и жандармеирята пренасочваха движението по алтернативни трасета. Протестът е с исканетоо Правителството да промени регионалния План за справедлив преход и ТЕЦ „Бобов дол“ да продължи да работи до 2038 год. и да се гарантира заплатата и поминъка им. Дали ще има работещи вТЕЦ „Бобов дол“ които да се откажат доброволно и да бъдат съкратени срещу 36 заплати накуп. „Хората си искат работните места, освен това – с тях никой не е разговарял“, отбеляза Йорданка Германова, регионален координатор към КТ „Подкрепа“.
Може и да са прави да протестират, но защо го правят с някаква първичност, дори злоба. Нима на никой в ТЕЦ „Бобов дол“ не му е ясно, че централата е по-стара от света, бълва прах, миризми, замърсява. Ама – не, искаме да работи още 15 години /поне/. 36 заплати накуп не взимат пилотите, комсонавтите, дипломатите при напускане на системата. Това са по три-четири апартемента в Бобов дол, може и тристайни. Защо да не е по-чисто и по Разметаница, да дишат и в Големо село. Освен всичко друго тия централи са и на дотации. Но някой печели от тях, колкото и да са остатели физически, да не говорим за морално. И затова отговорно е един Христо Ковачки да сложи точката на всичко. Да си изгради фотоволтаици и да прави ток. А миньорите и енергетиците ще му намерят начина с по 36 заплати в джоба. Колкото и да не казват колко взимат при Ковачки. Ще им стигнат!

Избраният

Избраният
Георги Кабзималски отново и отново е номиниран за кмет на малката община Рила. Обявиха го от сегашната му партия – ГЕРБ. С 20-годишен управленски опит като кмет на Рила и тръгва към шести пореден мандат. Пропуснали са да припомнят, че е бил мандат-два и като заместник-кмет / на покойния Димитър Чалашканов/. Напълно очаквано Кабзималски ще бъде и водач на листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ. И отсега се знае, че ще бъде избран – за шести мандат, в това никой, ама никой, в общината и по Рилското корито не се съмнява. Той е избран, още сега .“Друг няма“, отсичат рилчани. С толкова връзки, „пътеки“ и възможности да търси помощ и спасение за града и малкото села с малко жители, но толкова посещаван район заради Рилския манастир. Друг няма. В Рила си имат свои принципи и правила, независимо какво се сучва в окръга, държавата, ЕС, ООН и т.н. А те, рилчани, казват „Друг няма, Кабзималски е“. Роден на 28.02.1973 г., в гр. Рила. Завършил е висше образование в сферата на социалната педагогика и социалното подпомагане. Кмет на Община Рила през периода 2003 – 2023 г. И поне още толкова, прогнозират в градчето. Семеен, с две деца.

Листите

Листите
Приключи /снощи в 17 ч/ срокът за регистрации на кандидат-общински съветници, кметове на общини и кметове на кметства, на партии и коалиции, на Инициативни комитети, обявиха от Общинската избирателна комисия. Досега изпълняващият длъжността кмет на Община Кюстендил Петър Паунов, издигнат от Коалиция „ГЕРБ“, в която влизат 13 партии и коалиции, Младен Ризов – Местна коалиция „Алтернативата на гражданите“, Катя Николова кандидатура на ПП „Български съюз за директна демокрация“, Кристиян Иванчов от КП „Продължаваме Промяната – Демократична България“, издигнатият от Коалиция ЛЕВИЦАТА!“ – д-р Юрий Хранов, Йордан Тодоров издигнат от БСП за България, Здравко Милев кандидат на КП „Неутрална България“, Мира Миркова – кандидатът за кмет на Кюстендил от ПП „Възраждане“, ПП „Партия на зелените“ издига за кмет на инж. Огнян Атанасов, от ПП „Български съюз за директна демокрация“ и Стоян Иванов от ПП „Пряка Демокрация“. 16 са листите за общински съветници, 12 са за кметове на кметства, 6-инициативните комитети, три местни коалиции, десет партии и пет партийни коалиции. 6-теинициативните комитети са с предложения за издигане независими кметове на кметства за селата: Дворище-кандидат е Кирил Кирилов, Богослов-Емил Райчов, Коняво-Ива Иванова, Пиперков чифлик-Бойко Парлапански, Нови чифлик-Гюла Малчова. До момента има две заявления за отказ от листи за общински съветници, в Партия на Зелените Моника Илиева като кандидат за кмет на кметство в село Богослов и на Невяна Павлова като кандидат общински съветник от ПП “Възраждане“.
Който има време и нерви нека чете иманата по листите. Ще се натъкне на интересни комбинации и ужаси. Не само в Кюстендил, и в останалите 8 общини. Тия, централните ръководства, де, как ги подбират, как ги увещават и скланят да ги номиниат. Плащат ли им , какво ли. Обявили се за върли седераси доскоро сега са при червените кандидати и листи. При наследниците на антифашисти и партизани. Какво ти дясно, всички се червенюги, та знае ли се. Няма случайно попаднали, всеки гони интереса си. Някои и не знаят коя е коалацията им, но това не пречи. За бившия син кмет на Дупница д-р Панчо Панайотов какво ли не се изписа, че от еди окя си партия, неговата си, коалиция ли не щеш. Накрая е номиниран от… „Ние идваме“. Те не бяха ли с Мая Манолова на един от парламентарните вотове. При ултрачервената Мая, Картечарката. Панчови работи. Абе, нищо ново! Преметушки, палачинки ли да го кажем.Все става, все е вярно.

Остави много

Остави много
Отиде си и арх. Юрий Фърков. Една духовна особа – каквито в Кюстендил почти няма.Много подготвен /разлистете Енциклопедичен речник Кюстендил, почти отпреди 50 години, половината от материалите и статиите в него са подписани от долу с Ю.Ф. /. Можеше да разказва с часове за една драскотина дори на някоя древна стена, надпис, покрив, погода, калдъръм. За история, за архитектура, за изкуство. Абе, подготвен. И остави много .Достатъчно е да споменем Римската крепост /4в/ на Хисарлъка, която реставрираха под неговото пряко, лично и денонощно участие и контрол .И която вече се руши, от безхаберието на управа, министерства, институти и пр. А и на колко новобогатащи проектира новите им домове, замъци и минидворци, личеше си, че точно той, Фърков, е пипнал. Ами за Мали Цари град в Белчин, за древни селища, крепости и исторически места по Странджа и Североизтока, е къде ли не. За древната Сердика в столицата . Беше член на експертната комосия към Института за паметници на културата, негоивят подпис е под досетки проекти, разрешителин за реставразии, ремонти, приемателни комисии. И т.н.
Някои вече го забравиха, дори и от колегите му в Историческия музей, а там оглавяваше от десетилетия издателското звено /разположено в Емфиенджиевата къща/. И не се спираше да говори, и със случайни хора, които все го питаха за нещо от древността, та до наше време. Последаната му битка беше да остави Кадин мост по калдъръм, не по тия измислени павета, както самоволно го решиха управниците в Невестино. Ама и той нали си знаешев каква държава, град, звено и колегия живееше. Дано там, горе, да е при по-благоприятна и податлива човешка среда и обкръжение.
Почивай в мир!

Бобошевска Комуна

Бобошевска Комуна
100 години от избухването на Септемврийското въстание отбелязаха в Бобошево, а организатори са Българският антифашистки съюз и БСП организациите в Дупница и Кюстендил. . Малкото Бобошево – единствено в Югоапада, тогава село, взема дейно участие в събитията през септември 1923-а, стига се до сражения, загиват 18 души. За кратко въстаниците дари превземат местната власт. Нещо като Бобошевската комуна – като Дупнишката, Самоковската, защо не – и Парижката. Имената на загиналите са изписани на паметника в центъра на града, където в събота бяха положени венци и цветя. Самият паметник е издигнат през 1973 год. за 50-годишнината от тези събития. Заради започващата предизборна кампания, или по други съображения, но от местната управа в Бобошево, считана за червена, не взеха участие в поклонението, а БСП организацията в града на практика се е радпаднала, казаха тукашни активисти.
Какви са били бобошевските комунисти преди век, какви са сега .Крият се и редят съветнически листи и мъдрят тактики и номера как да спечелят повече гласове -тайно, разбира се. Много важно, че станаха 100 години от Септември-23. Първите комунисти ходели чисти и предани на идеята. Безкористни, До саможертва, без това да е пресилено. Сегашните – не само в Бобошево, са търгаши и шмекери,мекерета и продажници. Барем да не се и наричат комунисти. Нямат това право!

И историята

И историята

dav
dav

Представиха новичките два тома тома от Историята на Кюстендил. Първият излезе по Коледа, вторият – за изборите, което е напълно разбираемо. Когато някои успяха да си купят том-1 на касата на киното в Театъра, платиха по 60 лева. Тази вечер том -1 струваше 70, а том-2 – 80 лева .Никой от авторите учени историци не знаеше трудът им колко е обявен като цена, къд изощо моеж да се закупи. Само кметът знаел това… Иначе събитието се състоя в навечерието на националния празник на България – Обявяване на независимостта. Като му с придаде прекомерна тежаст и предизвика голям интерес.“Кюстендил, град с много богато минало, преминало през различните епохи на човешката цивилизация, вече има писана история. Неколкократни са опитите за реализирането на подобно начинание. Знакови в това отношение, в по-далечното и в по-близкото време, са сборникът „Кюстендил и Кюстендилско“ и енциклопедичният речник „Кюстендил“. Изследванията на много колеги също послужиха за написването на историята на Кюстендил. За техните постижения, дело на годишен труд е и нашата колегиална благодарност“, каза историкът и един от авторите и водещ за вичилто доц. д-р Ангел Джонев. Двата тома на научния труд са съвместно дело на Института за исторически изследвания при БАН и Община Кюстендил. Първият том обхваща периода от най-дълбока древност до Освобождението на България от Османска власт. Вторият том разглежда историята на Кюстендил в новото време – от 1878 година до 1944 година. Поздравителни думи към авторите изрази кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. „Нашият принос е изключително скромен. Подкрепихме идеята, но тя се реализира благодарение на енергията на господин Джонев и на целия екип. Кюстендил винаги е имал своето достойно място в историята. Надявам се, че сега още повече наши съвременници ще го оценят и ще бъдем достойни наследници на тези хора“, каза Петър Паунов. Директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. д-р Даниел Вачков пък каза: „Това е един много сериозен проект. Следвани от идеята, че правим нещо значимо – ние не спряхме нашата работа. Написахме една история, която градът заслужава. Една история, която показва неговото значимо място в процесите – политически, културни и стопански, които се развиват в българските земи. Една история която показва историческото богатство на този хубав град и неговите значими приноси“, каза още Даниел Вачков. И акцентира върху това, че двата тома са написани въз основа на всички критерии за академично изследване, но тя е абсолютно достъпна и интересна за широк кръг читатели, илюстрирана е чудесно. В представянето се включиха проф. дин Илия Илиев, доц. д-р Пламен Божинов, доц. д-р Александър Гребенаров. Историята на Кюстендил не завършва с точка, а продължава със запеатйка, като по стиха на Недялко Йорданов доц. д-р Джонев. Който си представя, че и двата тома ще се и прочетат. Само не добави, че историята, дори и написана поръчково и прибързано каот преди вот, отлично пасва и става за предизборна борба и печелене на проценти….

Изгори, за да изгориш

Изгори, за да изгориш
Предизборната кампания в Кюстендилско даде първаат жертва – от лодерсикя пост е основоден човекът на Възраждане в региона Валери Стоилов, казват изформирани. Версиите са две, впрочем три. Първата е – Сотилов е в топли връзик с Петър Паунов и Вйъзраждане ще помогне за избирането му запети път за градоначалник.Втора версия – не е в помощ на П.Паунов и затоав си отива. Третата – Валери Стоилов просто не става за лидер, окобено в такава нажежена ситуация като Местни избори-2023г. Както и да е.
Валери Стоилов не е първият местен изгорял политик. Да си спомним за Валентин Микев /ГЕРБ/, Елка Анастасова /НДСВ/ – преди него, Ваня Цветкова /НДСВ/, д-р Иван Пипонов /Демократи за силна България/, донякъде Снежана Траянска /Има такъв народ/, д-р Албена Таваличка /Изправи се,БГ/. Д-р Панчо Панайотов /СДС/, макар и да се напъва за предстоящия вот. И т.н.Изгаряш, за да изгориш.Не да светиш.Защо му е на Валери Стоилов да „възраждане“-ничи. Доър училищин деректор в Невестино. Не му трябва друго. То на Венцислав Механджийски не му трябва ГЕРБ и за оглавяма РИК-ве и ОИК-ве. Нали е дироктор на ТОХ. Как ли се чувстват учениците, като знаят, че шефът им е в Бойко-Борисовата партия или в тази на Копейкин. Нямаш шанс в политиката, ако тръгваш отдолу, от квартала, от селцето. Едто бобовдолско село по една време имаше трима депутати, кореняци или родом тук. Нито един сега не е в „гоямата политика“. Изгаряш, за да изгориш…

Като пред избори

Като пред избори
Проект за закупуване на ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/ и ангиограф за кюстендилската болница се разработва от Община Кюстендил. Това обяви на пресконференция кметът Петър Паунов,. Общината си партнира с общините Невестино и Трекляно, както и с МБАЛ „Д-р Никола Василиев“. Тези партньори ще кандидатстват с Концепция за интегрирани териториални инвестиции. Целта е закупуването на медицинска апаратура- ядрено-магнитен резонанс и ангиограф. Кметът посочи, че апаратурата е много необходима. Хората от повече от 70 села от община Кюстендил, както и от другите общини /19 напълно обезлюдени в Трекянско, 23 – в Невестинско/, разчитат на болницата. „Ключово е за ранната диагностика. Благодаря и на Общинския съвет, че подкрепи тази инвестиция“. Апаратурата трябва да бъде осигурена до лятото на 2024 година.
Хронологията изисква да се признае, че идеята за ЯМР в Кюстендил е на Сенатора Ризов, т.е. Младен Ризов, вечният кандидат -отпреди поне две години. Предложи го в трудни за него времена на сесия и предизвика усмивки в залата. Главният лекар на болницата д-р Александър Величков не спести тогава, че това е адски скъпо нещо и че не е по силите нито на болницата, нито на Общината. Но ето че – като се зададат избори, всичко е въможно и е по сили…

Суперкоалицията

Суперкоалицията
Общинската избирателна комисия-Кюстендил обяви регистрация на Местна коалиция /имайте търпение/ ГЕРБ /ПП „ГЕРБ“, ПП „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“, ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“, ПП „ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ“, ПП „ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ“, ПП „ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН“, ПП „Движение Демократично Действие – ДЗ“, ПП „БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ“, ПП „БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ „РАДИКАЛИ“, ПП „ПАРТИЯ КОНСЕРВАТИВНА БЪЛГАРИЯ“, ПП „НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА СТАБИЛНОСТ И ВЪЗХОД“, ПП „СЪЮЗ НА ПАТРИОТИЧНИТЕ СИЛИ „ЗАЩИТА“, КП „БЪЛГАРИЯ НА РЕГИОНИТЕ“ за участие в изборите за кмет на кметство в община Кюстендил Към заявлението са приложени:
Решение за образуване на местната коалиция от 15.09.2023 год. подписано от упълномощени представители на съставляващите я партии и коалиция, и подпечатано с печатите на партиите и коалицията участващи в нея;
Образец от подпис на представляващия местната коалиция;
Документ за актуална банкова сметка, която ще обслужва предизборната кампания на местната коалиция и лице, отговарящо за приходите, разходите и счетоводната отчетност, свързани с предизборната кампания; Пълномощно № КО-Г-124 от 23.08.2023 год. Регистрацията е за участие в изборите за кметове на кметства в община Кюстендил, както следва: с. Багренци, с. Берсин, с. Богослов, с. Вратца, с. Гирчевци, с. Горна Гращица, с. Грамаждано, с. Граница, с. Гърляно, с. Гюешево, с. Дворище, с. Долна Гращица, с. Драговищица, с. Жабокрът, с. Жиленци, с. Коняво, с. Копиловци, с. Лозно, с. Николичевци, с. Ново село, с. Пиперков чифлик, с. Радловци, с. Раждавица, с. Скриняно, с. Слокощица, с. Соволяно, с. Стенско, с. Таваличево, с. Търновлаг, с. Шишковци, с. Ябълково. Наименованието на местната коалиция за отпечатване в бюлетината е: Местна коалиция ГЕРБ /ГЕРБ, СДС, ВМРО–БНД, ЗНС, ДБГ, ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН, Движение Демократично Действие – ДЗ, БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ, БДС РАДИКАЛИ, ПАРТИЯ КОНСЕРВАТИВНА БЪЛГАРИЯ, НДСВ, СЪЮЗ НА ПАТРИОТИЧНИТЕ СИЛИ „ЗАЩИТА“, БЪЛГАРИЯ НА РЕГИОНИТЕ/
И още. Постъпило е заявление от Местна коалиция ГЕРБ /ПП „ГЕРБ“, ПП „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“, ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“, ПП „ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ“, ПП „ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ“, ПП „ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН“, ПП „Движение Демократично Действие – ДЗ“, ПП „БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ“, ПП „БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ „РАДИКАЛИ“, ПП „ПАРТИЯ КОНСЕРВАТИВНА БЪЛГАРИЯ“, ПП „НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА СТАБИЛНОСТ И ВЪЗХОД“, ПП „СЪЮЗ НА ПАТРИОТИЧНИТЕ СИЛИ „ЗАЩИТА“, КП „БЪЛГАРИЯ НА РЕГИОНИТЕ“ за регистрация на местната коалиция за участие в изборите общински съветници в община Кюстендил . Заявлението е подадено от упълномощеното лице Петър Георгиев Паунов и заведено в общия регистър на ОИК – Кюстендил под № 46 и под № 5 от 17.09.2023 г. в 12:17 часа във входящия регистър на местните коалиции за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 год./ .
Толкова мощна коалиция! Такава още не е имало. Само свещениците не са направили някакво подкрепящо П.Паунов сдружение или съюз .Но и за тях се знае, че изцяло са зад него, хеле пък – зад ГЕРБ и Бойко Борисов, то се знае. Та и Паунов постоянно е на службите и литургиите им. Ама, нали се очакваше дясната коалиция „Кюстендил“ с вътрешнопартийни избори да номинира Паунов. Сега – нова тактика! Как да се избегне балотажа и усложненията. Прогнозите са – каквито и коалиции да се правят, каквото и да става, Възраждане ще остави Паунов на поста или ще го свали! Не дай,Боже!!

Земята кога ще протестира

Земята кога ще протестира
Арендатори в Дупнишко не обработват както трябва по аграрните правила и технологии земята, а и ощетяват при раздаване на рентата собствениците на имотите, коментират местни хора в близкото с. Дяково по повод обявения за утре протест на зърнопроизводители. Арендатори не орат площите, не ги култивират, няма грапене. След жътва започват да пръскат отрови и след това засяват, възмущава се 75-годишният Кирил Колчаков, който гледа кози и 4 от животните му миналата година се отровили. Козарят каза: „И са напръскали и след отровата – садят. При социализма как се правеше – дълбока ора, след това грапене, редосеялките накрая. Сега нищо. Пръскат и засяват“. Той оправдава премиера Николай Денков, който нарече зърнопроизводителите „терористи“:“Правилно ги е нарекъл, по радиото го чух. Да ги извика и да ги пита как сеят, без да оэрят и грапат и култивират. Като тровиш – значи си терорист“, отсича козарят, известен и с прякора Джилито. Арендаторите сеели репица, не я прибирали .А вземали субсидии. За зърното пък ощетяват собственициет на земи – дават им по 100 кила жито, останалото си е за тях. И т.н.
И според други от местните почвата се съсипва, горният слой сдава, след години няма да може да ражда нищо. Така е и на терените под фотоволтаиците, които се умножават драстично като брой и площи – после нищо не пониква там. И кой ли вече не протестира в България. Земята кога ще заплаче и протестира…