Месец: октомври 2023

Преференцията е беля

Преференцията е беля
Преференциалният вот се оказа нещо сложно, трудно и скъпо за нашенеца. И беля. Резултатите и от последния вот го доказват. 1/5 от бюлетените са неделйствителни – главно поради това, че нашенецът отбелязва вота си в кръгчето и нищо не предпрема с квадратчето. Буквално във всяка секция го има и във всяка община .Колкото и да му се обянява на масовия избирател, не вдява. Трудно, защото трябва да минеш през много хора /роднини – предимно/ и да им посочиш числото си в бйлетината. Да си отпечаташ лестовки,графично нещо, да онагледиш със снимката си. И пак не те разбират. И скъпо. В Дупнища се коментира как амбицирани да стават общински съветници платили по 100-200 лева за глас. Предимно на роми. Ама ония са неграмотни, и изпортват работата. А парите взели.
И така. Простотията е непреодолима.

Тъпа работа

Тъпа работа
В Кюстендил близо 20% от бюлетините / една пета/ за общински съветници са недействителни. Масово допусканата грешка и при тези избори е преференциалният вот – отбелязва се кръгчето по указания от претендента номер, без да се отбелязва в квадратчето избраната партия или коалиция. Кандидат-съветник от БСП, който не успял да спечели място в бъдещия местен парламент, коментира: „16 човека са гласували от моя блок за мен. Имам 10 преференции. Другите шест човека не са посочили партията. Ей, адски прос тнарод! И се чудя сега, след като 52-53 процента не са гласували, а от тези, които са гласували, 20% са невалидни, каква е легитимността на тези избрани органи? Никаква“. През 2019 г. недействителните бюлетини на местните избори в Община Кюстендил са били 974 от 22 432 гласували за кмет и 4 122 от 22 416 гласували за Общински съвет – или общо 5096 недействителни гласа. При гласуването с машини през ноември 2021 г. недействителни са 134 гласа – за цялата област.
Значи сче за машините. То в Кюстендилско, в близкото с. Шишковци, са пробвали да гласуват експериментално с машина – много, преди да бъде въведено официално по Избирателния кодекс. Но и така не се научиха. Както и не се научиха да гласуват преференциално. Ей, тъпа работа!

Вотът

Вотът
Изборният ден на територията на община Кюстендил приключи. В 20 ч.. Всички секционни избирателни комисии са потвърдили финал на гласуването. Първата преала протоколите е секцията е от многопрофилната болница. Нямаше никакъв екзитпол за Кюстендил – така, че започна дългото чакане през нощта. В щаба на Петър Паунов опредилиха ситуацията като „лакатъшеща около 50-те процента“. Т.е. може и да няма балотаж.
63 хиляди са избирателите в общината, по неофициална информация от Общинската избирателна комисия. Активността – около 40-42%. Всеки кюстендилец си дава сметка за кого и защо е гласувал .Важно беше да се гласува. Казва го професор по макроикономика, кюстендилец .И пред студентите го повтаря: „Който не гласува, не трябав да … псува!“. А циганка гласува и по халат и по джапанки- в една от осемте секции в Гимназията по лека промишленост/. Тя и гласува и псува.

Всички на балотаж!

Всички на балотаж!
Вай-вероятният резултат от кметския вот в неделя, 29-и октомври, в Кюстендил е да има балотаж.И всички щабове и играчи се виждат на втори тур. Сигурно е, че единият е Петър Паунов. Кой ще е срещу него. Преди месец се считало, че ще му излезе инж.Огнян Атанасов. След дебата по ТВ „Запад“ /мното вяла работа!/ той взел да губи подкрепа. Отпаднал и червеният Йордан Тодоров. Кой-знае защо, ама един Здравко Милев,издигнат от червена комунистическа коалиция, се вижда и победител. „Аз знам как ще победя Пешо /Петър Паунов/, преди 4 години се изправих срещу него и сега му зная номерата и триковете. Стига му толкова мандати. Да си ходи!“,реди закани Милев. Горе-долу за победител се взема и … Младен Ризов /ама на какво отгоре!/. Щял да спечели и Стоян Иванов /лява кандидатура/ дощъл специално за изборите от Хъвратия, където въртял бизнес. Никой не взема за сериозни претенденти д-р Юрий Хранов,, харесан от Мая Манолова, както и Катя Николова /БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ/. Остават човекът на ПП – Кристиян Иванчов, той поне ще е общински съветник, а дали така няма да взеле в конфликт на интереси, ако се върне зам.-областен управител/ и момичето от Възраждане – Мира Миркова, която все още не може да осъзнае къде е… Инж.Огнян Атанасов попризоваваше чат-пат всички да декларират, че на балотажа ще са срещу Паунов. Май не се получи. Няма и да им се наложи.
РЕГИСТРИРАНИ ЗА КМЕТ НА ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ
⦁ Огнян Огнянов Атанасов
Партия на ЗЕЛЕНИТЕ
⦁ Стоян Иванов Иванов
ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ
⦁ Мира-Йоанна Миркова Атанасова
ВЪЗРАЖДАНЕ
⦁ Юрий Методиев Хранов
ЛЕВИЦАТА!
⦁ Здравко Стойнев Милев
КОАЛИЦИЯ НЕУТРАЛНА БЪЛГАРИЯ (КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ НА БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПАРТИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ, НОВА СИЛА, РУСОФИЛИ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО)
⦁ Йордан Каменов Тодоров
БСП ЗА БЪЛГАРИЯ
⦁ Кристиян Георгиев Иванчов
КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ
⦁ Катя Костова Николова
БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ
⦁ Младен Стоянов Ризов
АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ
⦁ Петър Георгиев Паунов
ГЕРБ

Нищо, та нищо
Специализирана полицейска операция се проведе в Кюстендил и в Дупница срещу нарушения на политическите права на гражданите /основно/, за противодействие на конвенционалната престъпност, установяване на издирвани лица и извършители на престъпни деяния, по Закона за храните. Проверяваха се търговски обекти, магазини и др. обекти.На входа на ромския кв. Изток в областния град имаше изградени два полицейска КПП-та, които проверяваха почти всяка преминаваща кола. Цитанин с две моторни косачки на багажника отгоре изпищя – май не можа да докаже дали са негови и какво-що. Отделно в 12-хиядни картал се пворевярат 5 обекта, каза начаникът на сектор Охранителна полиция при РПУ Боян Миленков. Но нямало проверка по адресиу нито по сигнали са купуваен на гласове. Полицейска операция се провежда ив Дупница, говорителят на Областната дирекция Катя Табачка. Която следобеда направи някаква рекапитулация В Кюстендил са проверени 4 търговски обекта и частен адрес, за установените нарушения са съставени 6 констативни протокола от служители на НАП и БАБХ, 1 акт за установено административно нарушение, 4 протокола за предупреждение за нарушения на политически права на гражданите. Проверени са 86 лица и 73 МПС, съставени са 2 акта по ЗДвП и 9 фиша. Образувано е 1 досъдебно производство за притежание на наркотични вещества, задържано е 1 лице. В Дупница са проверени 28 обекта, 101 МПС и 158 лица. Образувано е 1 досъдебно производство за държане на алкохол без български акцизен бандерол и съоръжение за производството му. Задържано е лице за нарушаване заповед за защита от домашно насилие. Съставени са 3 нарушения по ЗДвП и 16 фиша, съставен е 1 акт за нарушение на Наредбата за обществения ред на общината и 3 акта за административни наруения от компетентностите на другите институции, 7 констативни протокола за нарушения от компетентностите на НАП и БАБХ, 7 протокола за предупреждение.
Нищо, та нищо. Вървят си коментари, че лицата, които търгуват с вот, са знаели за операцията предварително и са взели своевременни мерки, за да не попаднат на проверяващите екипи. И си е така. Не е тайна, че в ромските квартали купуването на гласове и манипулирането на вота е факт, отбелязват местни активисти. Знаят се и имената им – и в Кюстендил,и в Дупница. И какво от това. Нищо, та нищо.

dav
dav
dav
dav

Свети мощи

Свети мощи

dav
dav
dav

Частица от светите мощи на св.партриарх Евтимий бяха посрещнати в храма „Св.Димитър в Кюстендил“. С посещането започна и отбелязването на празника на храма „Св. вмчк Димитър Солунски“, един от най-старите черкви в Кюстендил..Мощите са дар от игумена на Бачковския манастир епископ Сионий. В храма беше посрещната и икона на Господ Иисус Христос, със св. Архангели, дар семейство в знак на почит към Св Димитър. Беше отсужена празнична вечерня с петохлебие, литургията, на която дойдоха десетки беше оглавена от Адранополоския епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир. У тре храмовият празник на черквата „Св.Димитър“,ще бъдат отслужени празничин служби в няколко села и храмове в региона, ще бъде подготвен и курбан.
Посълират се миряни по такива поводи, цели семейства. Така и кандидатът за пети градоначалнически мандат П. Паунов идва със семейството си, а дучицата му се обличат и аранжират черковно, спазват и те канона… Кой.знае. И е редно да се дават някакви по-разбираеми беседи и разяснения кое какво е при такива процесии и литургии. Които продължават с часове. Кой каквото разбрал, разбрал. Ако попиташ от дошлите кой е Евтимий Търновски, малцина знаят. Не е добре…А с неизмежния предизборен вкус се получава!

Боклукът

bty

Боклукът

bty

bty
bty

Откриха новата сепарираща и компостираща инсталации за третиране на отпадъци при кюстендилкото с.Радловци. Обектът е за около 10 млн. лева за общините Кюстендил, Невестино и Трекляно в сдружението „Рила еко“ и е финансиран по ОП „Околна среда 2014 – 2020“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз. Изграждането на инсталациите продължи около две години. И беше съпроводено с известно напрежение и мъки, след като Община-Кюстендил продължи ежедневно да кара опадъците на нерегламентирана площадка от около 10 декара площ, като от управата обясняваха това, че по този начин се депонира предварителна суровина за новите инсталации. Дори бяха наложени и глоби. Местните хора организираха протести, гневят се и досега. Според инж.Росица Плачкова, зам.-кмет на Общината и ръоводител на проекта, капацитетът на комплекса е 15 500 тона годишно и компустираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци с капацитет 3000 тона годишно. Не мина и без ленти. Тя беше отрязана от областния управител инж. Александър Пандурски -падало му се.
Основната цел на проекта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци, генерирани в общините Кюстендил, Невестино и Трекляно, а сред специфичните цели са осигуряване на предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци, както и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, събрани разделно, припомня инж.Плачкова. А докато вървеха такива разяснения, малко кученце се смъкна по облицовката на огромната яма с мръсни води на дъното од инсталациите. Обреченото четириного скимтеше и се мъчеше. Колегата Иван Велинов, вариан в гилдията- Джовани, слезе да го извади животинката га ухапа и го прати на доктор за инжекця срещу бяс. На връщае от инсталациите можеха да се видят глетници вилнеещи въкеча от близкия приют. Никой не ги съблядаваше. И навсякъда покрай пътя – боклуци.Така, че – дотук, нищо. Въпреки 10-те мил. лева и срязаната лента.

Улава работа

Улава работа
Проверки вървят в 8 от 9-те общини на Кюстендилска област /без Кюстендил – защо ли!/ за адреси, на които са регистрирани повече от шестима души с право да гласуват, т.е. за така нар. изборен туризъм. Както и за регистрираните с двойно гражданство .Каквито за целия регион са над 15 хиляди, най-вече от Северна Македония. Първите проверени общини бяха Рила и Кочериново, днес комисиите са в Дупница, Сапарева баня, Бобов дол. Дали нарочно, но двете селски общини -Трекляно и Невестино, обявявани нееднократно като най-активни и дори шампиони по изборен туризъм в страната, са оставени за най-накрая. Оказва се, че местните управи нямат кой-знае какви притеснения от предприетите проверки. Но са недоволни от това, че такава акция се прави и ги занимават с това съвсем преди местния вот. Когато има редица други проблеми и неща за вършене. Резултатите от проверките ще станат ясни тепърва. Оказва, се такива проверки в региона веча са правени, отбелязва го областният управител инж.Александър Пандурски. И в общините си го знаят. Никаква изненада – просто. В Община-Рила регистрираните по настоящ адрес са само 48, няма адреси на които те да са над 6, показала проверката, конкретизира и.д. кмет на общината Лазар Чавков. В съседната Кочериново са проверени и регистрираните с двойно глажданство, каза областният управител Пандурски. Просто защото по Благоевград и близките села потенциалът от адреси е изчерпан. Вече се насочмат към Кочериново-Бараково. Та нали да си дадеш адреса, в Кюстендил дават по 100 евро на човек.В Бараково – 50 евро, примерно.
Чакат реда си за проверки в малките общини. Трекряно, най-малката община в България, чиито постоянни жители в 19-те села са към 350, по избирателни списъци обаче стигат 700. Няма такова нещо, само в Трекляно- 47, откровена е секретарят на Общината Василка Кирилова. В Община-Невестино, с 22 села, дописаните по настоящ адрес в избирателните списъци са 345, а общо избирателите доближават 2 000. Как е станало това увеличение – има около 500 „готованджии“, които пребивават с месеци в Невестинско, Общината им плаща за всички сгоди и за всичко, наготово. И накрая – да се регистрират и работата да се изчисти, поясни и.д. кмет Йордан Глогов.
А за самите проверки в Кюстендилско извадиха лафа – „Улава работа!“

Не дразнете ромите!

Не дразнете ромите!
Призив от плакатите на един от десетимата кандидати за кмет на Кюстендил: „Гласувайте за мен безпатно!“, предзвика жалба в Общинската избирателна комисия. Жалбовносителите са от Възраждане, според тях е извършено нарушение на чл.183, ал.2 от ИК, изразяващо се в двусмислено използване на думата „БЕЗПЛАТНО“, пораждайки по този начин съмнения в потенциалните избиратели на опонентите си и като цяло е проява на некоректност. Със свое решение ОИК разпореди тази плакати да се махнат. Като аргумент в жалбата е посочено и, че в нарушаване на чл. 183, ал. 4 от ИК, в агитационните материали е използван държавен символ „Знамето на Р. България“. При извършена служебна проверка от комисията по жалбите към ОИК – Кюстендил се установи, че действително лявата страна на агитационните му материали наподобява българското знаме използвани са цветовете бяло, зелено, червено, подредени в цитираната последователност, каквато е и реалната последователност на цветовете използвана в знамето на Р. България – от горе на долу. Материали от цитирания вид са разпространени и разлепени по всички предвидени в Заповед на кмета на община Кюстендил места за поставяне на агитационни материали. В агитационните материали се забранява използването на герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения. Комисията по жалбите счита така подадената жалба за основателна, като действително са използвани цветове, имитиращи знамето на Р. България в поредност от горе на долу – бяло, зелено, червено, намиращи се в лявата част на агитационния материал. Използването на думата БЕЗПЛАТНО изписана с главни червени букви непосредствено след израз ГЛАСУВАЙТЕ ЗА МЕН, несъмнено представлява нарушение на чл. 183, ал. 4 – противоречи на добрите нрави и създава внушение/послание/ към гласоподавателите, че за гласуването за кандидат различен от него е платено, както и поставя под съмнение честността, честта и доброто име на останалите кандидати. Агитационните материали, които не отговарят на изискванията на ИК се премахват по реда на чл. 186, ал. 1 от ИК.. Общинска избирателна комисия – Кюстенди указва на в.и.д. кмет на община Кюстендил да отстрани агитационните материали, поставените на определените места, както и поставените на билбордове агитационни материали на кандидата за кмет на община Кюстендил, съдържащи думата „БЕЗПЛАТНО“.
Кюстендилци пък свидетелстват, че роми късали плаката с надписа: „Гласувйте за мен безплатно!“. Ясно е защо ги късат. Не дразнете ромите!

Отишла си е Каленичкова

In memoriam
Отишла си е Каленичкова
Легендарната кметица на Бобов дол в недалечното минало Йорданка Каленичкова е починала – това се е случило преди двадесетина дни, казаха, така – между другото, тукашни активисти и администратори. На 78 години. Погребали я в траунрия парк на миньорския град. Последно работеше при Пловдивския митрополит Николай, грижеше се за имотите на Митрополията. А в Бобов дол я наричаха Желязната лейди, а и – Мама. Печелила е много битки като управник на тоя толкова труден и пълен с трудности град и община. Митове и легенди има за нея. Кога искаха да карат боклука на София в Бобов дол, тогавашният столичен градоначалник Бойко Борисов и дойде на крака  да я убеждава. Какво си говориха в кабинета и, така и не се разбра. Но столичен боклук към бобовдолските рудници не тръгна. Ни грам. Толкова е била властна, че и бившият финансов министър Пламен Орешарски /за кратко – и премиер/, неин съгражданин, и отстъпвал. На един етап Общината в Бобов дол го закъсала страшно. Дългове, дългове. Трябвало да пусне кепенци. Каленичкова се вдигнала, та в София. Да моли за пари, 3 милиона. Приел делегацията от Бобов дол министър Орешарски. „Е, как да ви отпуснем три милиона. Ти, Каленичкова, си раздала златни медалиони на служителките си за 8 март. А пък нямате пари?“. „Е, хайде сега, Пламене! Медалиони. Ти дай сега 3 милиона, пък за по-нататък ще го мислим“, спечелила го Желязната лейди от Бобов дол.
След едни избори искаше да стане омбудсман на Бобов дол, имала реални шансове за поста. Не стана. Остана в Пловдив. Така и се отблагодариха бобовдолци. Време е да помислят да една паметна плоча в нейна почит. Лека и пръст!