Ден: 06.11.2023

Власт

Власт
До седмица новоизбраните кметове и общински съвети в 9-те общини в Кюстендилско ще положат клетва и ще встъпят във функциите си, каз за БНР областният управител инж.Александър Пандурски. Още в края на миналата седмица процедурата по полагането на кметва и втъпването стана в най-малката община -Трекляно, където още на първия тур си зибраха кмет, в аз 19-те села се назначават наместници. Още от кореспондент Направен е графикът за първите заседания на новоизбраните общински съвети – до идващия понеделник, обяви областният управител инж.Александър Пандурски. Поседни ще са в Сапарева баня, в понеделник. А в Кюстендил вече се водят предварителни разговори по това кой да бъде предложен за преседател на ОбС съвет. Предстои и да се разбере и дали досегашният градоначалник Петър Паунов, който изкара 4 поредни мандата, и който беше водач на дясната коация от 15 партии, в това число ГЕРБ, дали ще стане съветник, или ще се откаже. Коалицията има 11 места в 37-членния минипарламент.
Разбира се – има драми. В едно Кочериново Иван Минков си тръгва след 13 гласа по-малко, като най-малкоот той би си обяснил, как опонентът му стопи разлика от повече от 20 пункта. Или в Бобошево – Крум Мариновбеше всесилен до неделя вечерта, 5 ноември. Че и Паунов – кой си е представял, че ще загуби от Огнянчо Атанасов в съотношение 1:2,5. А само преди два месеца никой не си представяше, че някой от досегашните кметове в 9-те общини ще си ходи. Дупнишкият ексградоначалник инж.Методи Чимев – и от политиката. Нещо стана последните десетина дни. Някакви сглобки ли, пазарлъци, сакатлъци. Парите се намесиха и те. Архриерейският на Дупница отец Георги Паликарски проповядва – „власта, всяка власт, е от Бога“. Това сигурно по-добре и от отеца го знае и Паунов. Всяка сутрин е в храма да пали свещ и да шепне молитва. Дали ще го прави пак…

И да внимава с мандатите

И да внимава с мандатите

dav

Издигнатият от Партия на зелените инж.Огнян Атанасов печели убедително балотажа за кмет на Кюстендил срещу изкарали 4 поредни мандата Петър Паунов, подкрепен от широка коалиция от 15 партии, в която е и ГЕРБ. Резултатите са в съотношение 2:1 – 68 към 32 процента, в полза на Атанасов.В щаба на 37-годишния инженер по гражданско строителство и експерт по реновирането на сгради, с малък бизнес в туризма, Огнян Атанасов отпразнуваха със заря победата – в скромен офис до Еврейския комплекс. Новият кмет беше поздравен и от досегашния градоначалник Петър Паунов, за който се разбра, че като водач на листата на неговата коалиция става съветник и ще остане в Кюстендил, въпреки коментарите, че ще търси ново поприще в София. Новоизбраният кмет инж.Огнян Атанасов каза – трябва ад надграждаме. А като му пожелаваха мандати след първия, отбляза – „не, след първи настъпва изкривяване“!
Така е. Честито! И да внимава с мандатите!!