Месец: януари 2024

Свети

Свети

dav

Наградиха трите на най-красивите коледни украси в Кюстендил в конкурса на Общита. За най-красиво украсен дом – Велислава Атанасова. Фотография с нейната украсена къща в кв.Колуша ще бъде издадена на коледна картичка за 2024 год. на община Кюстендил. Атанасова получи и парична награда от общината. С плакети бяха отличени многофамилна жилищна сграда на ул. „Цар Освободител“ в града, а наградата взе Николай Димов – председател на сдружението на собствениците. „Плакет за обществена сграда – обект за хранене и развлечение, получи и ресторант „Friends Bar and Grill“, с адрес бул. „България“ 28, гр. Кюстендил. „Приятно изненадани сме от големия интерес, който предизвика конкурсът в нашите съграждани и колко активно се включиха и помогнаха за това градът ни да се превърне в приказно място. Сигурен съм, че в конкурса през 2024 година ще се включат повече жители на общината“, каза кметът Атанасов. Като посочи, че първоначалната идея е била да се връчи само една награда. „След като видяхме в колко категории пристигаха снимки на сгради, решихме да въведем две нови категории“, заяви кметът.
Да оставим това, че кметът си пада по такива начинания, по декорациите, пиарът. Да оставим и наградите и церемонията по връчването им. Кюстендилката, която взе първа нагада за къщага им в кв.Колуша беше мноог естествена, непринудена. Не скри нищо пред репортерите. Всичко направил съпругът и, който държи ресторант /тя самата е магистър фермацевт/. Бил голям педант. Ядаосвал се, че не му останало време, за да направи още неща по украсата. Но за предстоящата Коледа-2024….Сами купуват всичко, сами аранжират, с въобръжение, разрибане, такт и визия. Не им трябва помощ от агенции и консултанти. А и не им трябват и награди. Сами правят всичко. ШИ затова вси„ко по къщата и в къщата им свети. Честито!!

Ало, тук Рилски манастир

Ало, тук Рилски манастир

Postal card Bulgaria – Rila Monastery
Пощенска карта България – Рилски манастир

Пощенската станция в Рилския манастир работи почасово, за 2 часа, само делнични дни, без събота и неделя .Това е заради липсата на персонал след пенсиониранeто на отговорника през декември, казаха от Регионалния клон на Български пощи-Кюстендил. И както е тъгнало, може и да затвори. Пощенската станция, разположена от десетилетия в килия на партера на манастира до Дупнишката порта, отваря в късния следобед, казаха работещи в системата на „Български пощи“. При използването на модерните мобилни апарати желаещите да изпратят картичка от Рилската обител дори и да са малко, но и това се случва. Да купиш марка, плик… Ежедневни са обаче постъпващите по интернета текстове от десетки хора, които искат в храма на манастира да бъде прочетена молитва за здраве на нях или на техни близки .Което става по определена тарифа, заплащането е онлайн и постъпилите суми се превеждат в счетоводството на Светата обител, казаха пощенски работници.
Абе – не може без поща. Преди години от „Български пощи“ искаха и винетки да продават в клон „Рилски манастир“. Нещо не се били разбрали с игумена и май не стана. Но, ето сега – с платените по интернет молитви, има смисъл от съществуването на пощенската станция. Каквато е имало повече от век, и с кон са карали от и към Рилската обител пощенските пратки. А имаше и телефонна кабина в стария вече съборен комплекс при Самосковската порта през 80-те години. И се чуваше това: „Ало, тук Рилски манастир.Чувате ли ме!“. А защо сега никой да не иска да е пощаджия при монасите. Може би, някой от тях да поеме ключа от килията „Poste“…

Симптоми

Симптоми
Седмичната заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания за последната седмица в Кюстендилска област е 142,92 на 10 хиляди души. В сравнение с предходната седмица дори има спад на заболелите, когато те са били 156,68 на десет хиляди души, показа справка в инспекцията. „Заболеваемоста е висока, но обстановката не е епидемична“, каза д-р Илияна Кръстева от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. Тя уточни, че за да бъде обявена епидемия, а учениците да бъдат разпуснати в грипна ваканция, заболеваемостта в областта трябва да премине праг от 190,14 на десет хиляди души. Д-р Кръстева отбеляза, че не може да има разминавания в регистрациите. РЗИ проверява всички лекари, при които минават пациенти с такива симптоми и оплаквания. Междувременно в социалните мрежи се появиха ученически клипове, които призовават кмета на Кюстендил Огнян Атанасов да обяви епидемия и да разпусне учениците. Ясно защо.
Учудващо е как такъв регион, на две граници, че и на три – като се има предвид колко хора отиват и до Гърция, а по празниците и след това всеки ден наши отиват по Македония на купони и банкети, близостта със София, където „цялата столица е болна“, и тук има спад. Дали нещата се неглижират и малко хора отиват да се изследват… Може и така да е. А при КОВИД-а тенденцията е още по-благоприятна, 11 случая за последната седмица, около 24% на 100 хиляди. Супер. Е, помага и този отгоре. Не само лекарите и РЗИ-то. Това е най-важният симптом – Божията помощ!

Дали и как е било


С историческа възстановка започна двудневното отбелязване на 146-ата годишнина от Освобождението на Кюстендил /два дни – не са ли много!/. Стотици излязоха на централния бул. „Цар Освободител“ и пред къщата музей на Ильо войвода, за да наблюдават „на живо“ драматичните събития, станали в града в края на януари 1878 година. Утре е шествието и понасянето на венци и цветя пред паметника на войводата. Във възстановката, която се прави за втора година, участваха над 100 членове на Националното дружество „Традиция“ от цялата страна, самодейци от читалищни групи и ансамбли. Възпроизведени бяха влизането на отряда руски освободители, сражения с отстъпващите турци, радостта на кюстендилци от Освобождението. Участник в програмата от клуба от Троян сподели: „Всичко се основава на исторически източници, на факти, които са проверени и които гледаме да пресъздадем с някаква достоверност“. Директорът на Историческия музей в Кюстендил Валентин Дебочички:
„Освобождението на Кюстендил действително е драматично, тъй като има първо освобождени, а окончателното му освобождение е на 17 януари 1878 година стар стил (или 29 януари нов стил), когато със сражение градът окончателно е освободен – само от два дни преди подписването на примирието в Одрин. Така че Кюстендил е един от последните български градове, освободен в хода на Руско-турската война 1877-78 година и в последствие включен в границите на Княжество България.“
Възстановка, пукотевица, шумотевица, зрелище някакво. Играещите дори не си знаят репликите. И дошъл от Троян, къде ще знае как точно Свободата се е възцарила в Кюстендил преди 146 години. Ами! О.р. полковник репликираше постоянно играното пред къщата музей „Ильо войвода“. Бившият военен чел Йордан Захарев, и военна литература по въпроса. Изобщо не е станало така, както възстановчиците го представят, недоволстваше запасният. Абе, дали е как е било. Кой да каже. И…. стига с това Освобождение!!

Клас, стани!

Клас, стани!
Петиция до МОН, до Регионалния инспекторат по образованието, до Общината са адресирали от колектива на Езиковата гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил, а причината е искането им да бъде утвърдена в държавния прием за учебната 2024/2025 год. трета паралелка 8-и клас по английски-испански език. Те настоявят за спешна среща по решаване на проблема с институциите, от които зависи вземане на решението. „С две паралелки ставаме като селско училище…“, притесняват се в Езиковата. В социалните мрежи петицията на ЕГ „Д-р Петър Берон“ е подкрепена от над 1800 души. Които изразяват несъгласие с такова намерение и политика, наричаната кюстендилската „Алма матер“ гимназия да бъде лишена от правото да запише още седмокласници към изучаването на двата езика – испански и английски. Какъвто интерес има. На среща с бизнесмени обаче от РУО обявили приоритет да се предвидят технически специалности, паралелки, за подготовката на кадри за фирмите и дружествата в региона. И това предизвиква реакцията на колектива на ЕГ „Д-р Петър Берон“. „В Езиковата сме били дипломирали мигранти, нашите ученици все мислели за чужбина. Ами, те всички мислят за чужбина!“, отелязва преподавателка по немски във въпросната гимназия.Да не забравяме, че неин възпитаник е самата Мария Габриел, която – скоро ще ни е и премиер. „Няма окончателно решение по казуса, до 31 януари ще се вземат становища, ще има разговори“, каза началникът на РУО Мая Стойчева.
Ясно е, че и борбата за всеки ученик, за паралелки, за преподавателски места, е в разгара си. В ПМГ първи подхванаха да шумят, за да спасавят паралелката по електронна графика. И май успяват. Занимават и кмета. Той съдействал. Сигурно ще съдейства и на Езиковата. Има инициатори, които за новата учебна година със зъби и нокти драпат да има паралелка по горско стопанство в Селскостопанската гимназия /техникум/. Има стратези, които считат, че ПМГ и Езиковата не могат поотделно, трябва да се слеят с доминиране на ПМГ. И все такива работи. Върви задкулисие, има я и конкуренцията какво да учат в Дупница, какво в Кюстендил. В Бобовдол опитват да има „фотоволтаици“. Преди време в Икономиката в Кюстендил наблягаха на „митничар“. После това отпадна. А една дисциплина и специалност сред тийнейдгърите е много търсена … „непукизъм“…

0 промила

0 промила
Управителят на общинското предприятие „Чистота“ в Кюстендил инж.Валентин Смоков, който заема поста от 16 години, е уволнен заради закъснелите действия при опасната поледица от дъжда тази сутрин, обяви кметът инж.Огнян Атанасов. Връчено му еу предизвестие. По хлъзгавите и неопесъчени улици има паднали пешеходци, станаха ПТП-та. 5 сигнала са подадени в полицията за произшествия по заледените пътища, казаха от Областната дирекция на полицията. Поне 10 – до Обшината. В ранната утрин градът е бил почти парализиран при поледицата. А е изпратен само един камион да опесъчава, коментира тежката ситуация градоначалникът инж.Огнян Атанасов. “Благодаря му за службата през последните 16 години за Община Кюстендил, но смятам, че нашите виждания за начина, по който трябва да се работи в дружеството, се разминават. Ще се направи изцяло нова концепция и това дружество ще работи по различен начин. Ще бъде направен и анализ за създалата се ситуация и виновните за нея също ще бъдат освободени“, каза още кметът Огнян Атанасов.
Така Смоков, който във всеки един момент от денощието знаеше и последната потрошена кофа за боклук в града и по селата, си тръгна заради тазсутришната поледица. Минен инженер, бивш шеф на закритата мина „Бистрица“. Лидер на „Подкрепа“-Кюстенил, в първите редици на протестите 1997-а, януари-февруари. И т.н.Та той ли не знае що е студ и поледица. Носи мъките по кметуването на Петър Паунов, когато промилите за сметта бяха 1,2. Разходите за сметосъчиране ставаха милиони и отгоре. А промилите – ниски. Но никой не му обръщаше внимание. Нямаше пари за техника, нямаше пари за заплати и на циганките, които неизменно метеха сутрин по маршрута, по който Паунов отиваше на милити в в храма „Св.Богородица“. И, ето сега – драма за финал. Малко, преди да излезе в пенсия. Излезе, махнаха го. Вече к 0 промили за Смоков. Кметът да си смята неговите…

Дупница – всеки срещу всеки

Дупница – всеки срещу всеки
От “Граждански блок”-Дупница обявиха, че оттеглят подкрепата си за кмета на Дупница Първан Дангов /БСП/, обяви на пресконференция председателят на местната организация на платформата, създадена от бившия гл. прокурор Иван Гешев -Росен Тимчев. Според хората на Иван Гешев, които наскоро се обявиха и срещу председателя на ОбС в малкото Бобошево – Лариса Каменова, заради заплатата и от 3 хил. лева, градоначалникът на Дупница взема еднолични решения, които дори не са съгласувани с партията, издигнала го за поста, прилага груб стил на управление. А те били за открит и честен диалог, казва областният координатор на платформата и бивш управител на общинската болница, след което се стигна до съдебни дела срещу него, Росен Тимчев. Самият градоначалник Дангов каза в тази връзка, ча всичщо е заради предстоящото /утре/ гласуване за нов управител на общинскаат болница /макар и временен/ д-р Крум Бонев. Р.Тимчев държал и се надявал това да е д-р Михаил Кметски, сапаревобанчанинът. Та така.
Същевремнно – „съветниците в Дупница точат гилотината за председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов.Общ фронт срещу съветник №1 са заформили ДБ, БСП, ГЕРБ, „Бъдеще за родината“, ДПС, „Народен съюз“, „Зелените“ и „Глас народен“. Коментира се, че за поста ще бъде избран Йонко Гергов от Партия на зелените, а на зам.- председател Шейхриар Златарска от ДПС. Съветници коментираха неофициално, че заплашили председателя със сигнал до КПКОНПИ, ако не подаде сам оставка, но той отказал. Сега искали не просто да го свалят от поста, а да прекратят мандата му като съветник. „Имат достатъчно основания за сигнал до Комисията за конфликт на интереси в Общинския съвет и до КПКОНПИ. Личното председателят на комисията в Дупница Йонко Гергов призова да се пуснат сигнали срещу Костадинов, защото той е работил със семейната си фирма по общински имоти. Използва служебното положение на съпругата си Райна, която работи в отдел ТСУ в община. Както образно се изрази в предизборната си кампания, чакат инвеститорите на табелката на общината. Обработват документите светкавично, след което Костадинов започва да работи по обектите. Това пише напорист местен сайт /агенция/. И току-виж – познала.
Тая Дупница, тая Дупница. Всеки е срещу всеки. А новият кмет Дангов – май е срещу всички. По местна дупнишка формула -„Обичам да ми е трудно и тежко!“. Ама и така не се управлява. Тежко е на всички…

Зананикъде

Зананикъде
Клуб на областния управител е създаден в Кюстендил на първа по рода си среща на заемалите този пост от създаването на администрацията през 1999 г. до днес. 5-6 са отзовалите се на поканата на сегашния облестен шех инж.Александър Пандурски. Людмил Спасов (заемал поста август 2001 – ноември 2003 г.), Десислава Златкова (в.и.д. ноември – декември 2003 г.), Гергана Михайлова (в.и.д. юни 2013 г.), Йордан Татарски (февруари – май 2017 г.), Виктор Янев (ноември 2014 – февруари 2017 г. и май 2017 г. – май 2022 г.), Катя Димитрова (януари – август 2022 г.) и настоящият областен инж. Александър Пандурски. Бившите губернатори, които не успяха да присъстват – Даниела Петрова (Годинова), Владислав Стойков, Иван Каракашки и Йордан Стаменов, поздравиха за добрата идея и пожелаха успех на инициативата. Почетена бе и паметта на починалите областни управители: Малин Панайотов, Любомир Дермански и Любомир Анчев. Присъстващите на срещата подписаха Меморандум за разбирателство за създаване на Клуб на областните управители в Кюстендил. Заемалите поста през годините ще се събират регулярно, за да споделят идеи, виждания и съвети за развитието и управлението на региона. Статутът на Клуба на областните управители е на доброволен съвещателен орган. Целта е да осигури ефективност и ефикасност на управлението на публичните дела на областно ниво чрез обмяна на знания, умения и опит.Някои от бившите областни управители като първия през 1999 год., долетял от Чикаго, за да встъпи в поста инж.Йордан Стаменов /посрещнат от агитка на летището/ изпратиха послание, че се присъединяват към идеята. “Благодаря ви, че се отзовахте и приехте поканата за срещата. Дължим уважение на колегите, заемали поста преди нас. Всеки е поел отговорната длъжност, идвайки със своя професионализъм, желание да бъде полезен за жителите на област Кюстендил и да свърши максимално добре своята работа. Всеки областен управител е съхранявал и градил добрия имидж на администрацията. Убеден съм, че всеки от вас може да даде още от себе си под формата на съвети, идеи, знания и ценен опит”, заяви настоящият областен управител инж. Александър Пандурски
Идея зананикъде. Като пенсионерска сбирка някаква, за раздумка. Какви ти идеи да се раждат и развиват.Повечето от областните шефове са си истински провал и дължат всичко на лансиралаат ги партия или бизнесмен. И дали е случайно, он преобладаваха физкултурниците. А имат власт. но как я упражняват и с какво допринасят. Сладка длъжност и позиция. Затова се и натискат да я заемат, коментират по кафенетата. И от тая им сбирка нищо няма да излезе. То може и да не се съберат повече – най-вероятно така ще стане.

Съдебни разминавки

Съдебни разминавки
Със свои решения Софийският апелативен съд и Върховният касационен съд променят присъдата от 19 години, наложена от Окръжния съд, на Алекс Анков по убийство в центъра на Кюстендил от февруари 2019 год. Присъдата му е намалена на 6 години .Решението е окончателно. Случаят е от 17.02.2019 г. Когато след сбиване в заведение в центъра на Кюстендил 18-годиният тогава Алекс Анков от известния ромски клан в града Гольовците е убил с особена жестокост 38-годишния Валери Дъбов, който се опитвал да разтърве биещите са на главната улица групи. Анков е направил опит за убийство и на Светлин К. и Михаил П., полицията е предотвратила по-кървав финал от сбеването. Ако бяхме закъснели, щяха да го разфасоват на парчета, с ужас си спомнят ченгета, пратени на „кървата арена“ по бул. Цар Освободител. Със своите решения САС и ВКС приемат, че подсъдимият Анков е действал при условията на неизбежна отбрана по отношение на пострадалия Михаил. П., поради което го оправдават изцяло по тази част от обвинението. По отношение на пострадалите Светлин К. и Валери Дъбов въззивната и касационната инстанция приемат, че подсъдимият е действал при превишаване пределите на неизбежна отбрана. Преди месеци в Кюстендил близки и прятели на убития протестираха срещу драстично според тях намалената присъда на извършителя Алекс Анков. И какво от това. Не е уважен и искът на майката на Дъбов за 130 000 лева обезщетение.
И какво стана и в тоя случай. От Прокуратурата се заканваха ромът Гольовец да лежи доживот. А пък то… И не е за пръв път. Някога на пърав инстанция /Окръжен съд/ дадоха на Златистия 4 години затвор за убийството на братовчед си в центъра на Дупница. В София качиха на 18 години и Златистия ги излежа. Или пък за братя Галеви – на първа инстанция в Кюстендил ги оправдаха напълно. В София- по 5 години за рекет и организирана престъпна група .Или пък делото срещу семейството Карастоянови по убийството на Отвертката, което е напът да коригира драстично първоначалната / в Кюстендил/ присъда! Защо ли се получават тия значитени разминавки. При Анков се говори, че записите от камерите не са били разчетени първоначално вярно от разселдащите в Кюстендил. За разлика в София, където установили, че е бил обграден от трима-четирима и е забил ножа в първия, най-близо оказалия се до него. Значи – самоотбрана. Дали е така. Вече няма значение за убития Дъбов и клетата му майка. Но някой вещ магистрат да хване да обясни на непредубедения кюстендилец защо става така. В Кюстендил едно, в София – друго!

Без „Пас“ при съветниците

Без „Пас“ при съветниците
Санкция отнемане 40% от възнаграждението да се прилага за негласувалите при заседанията на комисиите и в Общинския съвет в Кюстендил. Това предвижда проектът за нов правилник на градския парламент, който предстои да се обсъжда и гласува за предстояща сесия. Санкции ще има не само за безпричинно отсъствие от заседание, но и за тези, които се регистрират, но не участват в гласуването. Оказва се, че има и такива, каза един от съветниците. „За да се преодолее това нещо, се въвежда и следното – щом си в залата, ти участваш в работата. Не може само да влезеш, да се регистрираш и да си седиш в коридора да си говориш.“ Съветници не гласували по доста от точките, а после се хвалели из града, че са били против „това или онова“ и трупали точки пред електората .В предишни минипарламенти имало червен съветник, който при всеки по-неудобен казус или въпрос ставал и хуквал към… тоалетната. Правилно е да бъдат глобявани тия, що не гласуват. То и при Данте Алигиери, в поемата „Ад“ , най-наказаните са ти „тия, що ни в доброто, ни в злото са били страстни“. Добре са го измислили съставителите на проектоправилника. Пълни адмирации.
В проектоправилника е записано също, че съветниците трябва да са с подходящо, съответстващо на институцията,  облекло. „Въвежда се, за да им се обърне внимание – да има право председателят на Общинския съвет, когато види, че някой хептен се е отклонил, да му се направи забележка така, че следващия път да не идва така. То по-скоро е направено, като се чуе на тази сесия, за следващите вече да го има предвид – че това е институция, все пак, и не може да се разнасяш по фланелка с надпис на модна компания или нещо подобно. А във вид, който подхожда.“ Така мотивира нещата един от съставителите на проектоправилника. В отделна точка е записано, че съветникът не може да получава подаръци, бонуси и привилегии… И т.н. Добре. Значи можело и така да се съветничества. Не както е от първия ден на местната демокрация…