Ден: 03.03.2024

3 март – като за последно

3 март – като за последно

dav

dav

С полонение пред паметника на Булаирци /Тринадесети Рилски пехотен полк/ и с програма от сцена „Олга Борисова“ до амфитеатър Арката в Кюстендил отбелезяха 146 години от Освобождението. Стотици споделиха вълнението си от датата 3 март и с вълнение слушаха родопска гайда и изпълненията на комсическата Валя Балканска. Май заради нея дойдоха толкова хора – сетиха се общинарите да я поканят. На поклонението бяха кметът инж.Огнян Атанасов, областният управител инж.Александър Пандурски, депутати, представители на политически парти и организации, от училища, читалища, клубове. От микрофоните се чуха слова за Осбождението и Свободата. 14-те момичета, кандидатки за приза мис „Кюстендилска пролет“, които ще се яват на финалния конкурс на 16 март, раздадоха стотици национални знаменца.
Кметът инж. Огнян Атанасов се обърна с думите: „Трети март е знак за надежда! Ден на пролятата кръв на нашите деди за Освобождението на България! Ден на Раковски, на Ботев, на Левски и на всички възрожденци, дали живота си за България! Ден, чакан повече от 500 години! Ден, благодарение на който можем да се наречем свободни и да имаме свободен избор! Ден, в който България се е освободила от турско робство! Пожелавам на всички българи, независимо къде са по света, да бъдат живи и здрави, да се гордеят, че са българи, да не се притесняват да казват, че сме били под турско робство допреди 146 години! Бъдете здрави!“ , заяви инж. Атанасов. „Днес е Денят на нашето Освобождение. Денят на свободата, но не онази от миналото, която буди сладки спомени за героични и славни времена. Днес, българи, честваме Деня на днешната си свобода, която браним и отстояваме с вяра, с чест и с мисъл за бъдните времена. Свободата не е даденост – този урок го носи всеки от нас в кръвта си, в която текат подвигът, саможертвата и мечтите на всеки наш революционер. Ние я отстояваме всеки ден, в който защитаваме своите права да живеем достойно, честно и с вяра, които предаваме на нашите деца. Преклонението пред подвига на предците ни обаче няма стойност, ако не го съчетаваме с размисъл за бъдещето“, се каза в словото.Е, какво друго да каже един кмет като за един 3 март
Тая година и този път обаче надувките минаха всякаква търпимост. Ясно е, че президентът си прави /той си я е направил вече/ партията “ 3 март“. Да е жив и здрав. И да си се събират по клубове, по местности, върхове и паметници и пр. Но не и да е национален празник. И това днес, с всичките му показни дъндании и безумици, да приключва. Като за последно!!