Ден: 13.03.2024

Сeчено

Сeчено
Съветнициге в Дупница гласуваха „против“ продажата на базата на общиското ВиК – административната сграда, складове, терени, съоръжения на открито, каквато докладна беше внесъл кметът Първан Дангов. От 1 април ВиК-Дупница трябва да премине юридически, административно и финансово към „Кюстендилска вода“. Поставената цена на имота е 875 200 лв., които има опасност кредиторите на ВиК да приберат. След горещи дебати ОбС отказа да разреши продажбата. „За“ бяха 14 съветници, „против“ се обявиха 7, трима се въздържаха. Заинтересованият купувач е тъкмо „Кюстендилска вода“, която дефакто вече е водният оператор за Дупница и 16-те съставни села. Ако закупи базата, „Кюстендилска вода“ ще остави по местата им работещите във ВиК-Дупница около 90 души администрация, аварийни и поддържащи екипи и др. Продажбата е незаконосъобразна – не е спазен законът в подобни случаи да бъде намален капиталът на дружеството и това обстоятелство да бъде вписано в Търговския регистър най-малко 3 месеца преди внасянето на тази докладна, поясниха юристи. На заседаноето внезапно се появи и бивишят кмет на Общината от 90-те години д-р Панчо Панайотов, който е върл противник ВиК-Дупница да отива към „Кюстендилска вода“, това е предателство към града, смята той.
РЕЧТА НА ПАНЧО
Областният управител Александър Пандурски да подпише незабавно решението за излизане на ВиК Дупница от „Кюстендилска вода“! Държавата в негово лице изнасилва Дупница, за да придобие ВиК – Дупница. Вие, общинските съветници, още от 2016 година подписахте смъртта на ВиК Дупница, прецакахте Дупница! Давате ВиК на Кюстендил, но ще гълтате жаби, няма кой да ви оправя водопровод и канализация, вода няма да има! Вие, съветниците, и дупничани ще гълтате жаби! Ще има много жаби! Това било държавна политика – прехвърлянето на ВиК дружествата на държавата, ми каза кметът Първан Дангов…Държавата се управлява от шепа избрани и стотици и хиляди чиновници, които се сменят и на никого от тях не им пука за водата, водоснабдяването и инфраструктурата на Дупница. Вие сте тук да защитите интереса на града, а не на държавата. Снощи прочетох тази докладна за продажба на сградата на ВиК, говорих с кмета. Той ми казваше, прав си, прав си, прав си. За какво идва реч. Вие ще обсъждате продажба на един имот. Това не е ваше. Това е детайл, който не касае съдбата на водоснабдяването в Дупница. Не го касае. Това нищо не е. В юрисдикцията на местната власт са много неща. Сред тези много неща има две много важни неща. И това са здравеопазването и водоснабдяването. Това е истината. Местната власт, Общинският съвет, имат частична юрисдикция върху здравеопазването, в общинска болница, защото върху другата част на здравеопазването нямат никакви правомощия.
Но върху водоснабдяването на града, досега, цялата власт, цялата юрисдикция, управление, зависи от местната власт. Това е така. Неблагополучието, което сполетя града, имам предвид водоснабдяването. Това, което стана 2016 г., тогава написах в интернет, че това е недалновидно и лошо управление, и излезе че съм прав. Но тогава, това неблагополучие, с това решение, вдействителност местната власт се отказа от водоснабдяването. Тя го предоставя на Кюстендил. Тя от общинско, го прави държавно. Тука има много бизнесмени. Частната собственост е движещата. С това решение ще потвърдите общото си намерение за водоснабдяването. Вие говорите за ВиК. Няма ВиК. ВиК в правния мир не съществува. Било задлъжняло. Как няма да задлъжнява? То получава ли пари? Попитах дали получават пари от тези, които плащат? Къде отиват парите? Един хаос е, който може простичко да се реши. Хората си получават, плащат водата. Дружеството си работи. Въпрос на популизъм е да не гласувате цени по себестойността. Това е въпросът, но какъв е изходът. Снощи бях много огорчен и с г-н кмета снощи говорих. Защо така става в Дупница? Защо оставихме страхотна система?
Какви са възможностите. Аз ще кажа. Г-н Дангов спомена-Това е държавна политика. Аз му отговорих: „Първане, за какво държавна политика ми говориш? Какво ме интересува държавната политика? Тя се прави от много малко избрани и другите са наемни служители, чиновници. Те си гледат техния интерес. Хората са избрали местна власт, да защитават техния интерес, конкретния интерес. Следователно това основание отпада. Държавна политика. Точно тази държавна политика измамила 2016г. ОбС- Дупница. Тогава Общинския съвет е подписал унищожаването на ВиК- Дупница и това дередже, което ще настъпи във водоснабдяването. Така, че този вариант не е успокоителен. Ако някой Ви лъже за някакви бали с пари от държавното, лъже Ви. Държавата не може да поддържа Търговски дружества. Тя не е бизнес. Тя е друга институция.
Другото, което каза, е продажбата, ще се продаде. Това не е решение. При всички случаи, ако остане същата политика и Вие проявите привилегия, а не трябва. Защото трудните времена, раждат силни мъже. А силните мъже създават лесни времена. Те пък създават слабите мъже. От своя страна те създават трудни времена. Така че, това не е оправдание. Това не е решение. Да си оставим дупнишкото ВиК, да си предоставим местната власт, напълно на юрисдикцията на Кюстендил. Вижте, насилствено преместиха данъчната служба, легализирано е преместена полиция, прокуратура и Спешна помощ, която каква тема е. Ами нали разбирате. От град икономически развит, започва по тоя път да се превръща в едно голямо, много голямо село. Без права. Какво ще обсъждате тука след 2-3 месеца за водоснабдяването. Нищо не може да обсъждате. Аварията там на улицата, цената на водата. Нищо няма да се обсъжда. Всичко ще се командва, не от мениджър, ще се командва от бюрократи, както е и в момента. А „Кюстендилска вода“ се управлява от областния управител. Той управлява. Тихичък човек, скромничък, нищо лошо. На мравчицата път прави. Но той работа не може да свърши. И за това, когато сте разбрали грешката и сте отишли да протестирате, той ще Ви свърши работа. Да, ама по друг начин.
Така че, перспективата за Дупница, дори и да остане в държавно, е лоша. Хората ще гълтат жаби, но и Вие ще гълтате жаби, защото няма да имате възможност да поправите нищо. Безсилие. А, че ще има жаби много, ще има. Другото което казвам- приватизация. Дори и да приемаме, че България ще се демократизира и ще се разбере, че страната не може да поддържа такива огромни търговски дружества и се реши. Приватизацията също не е решение за Дупница. Защо? Тя може да се извърши общо взето по два начина. Единият е да се приватизира сегашното „Кюстендилска вода“, цялата. При положение обаче дупничани пак ще гълтат жабета, ще бъдат прецакани. И Вие, и тези дето работят тука, ще бъдат прецакани. Това също не е решение. Приватизацията – губи Дупница. Тя няма да може да се извърши по друга причина, цялото. Но дори да се извърши на обособени части, това може да стане, пак ще гълтате жаби. Няма да намерите инвеститори. Защото към капитала на това нещо, спадат и едни други неща, които са много скъпи. Никой няма да даде милионите.
Другото- концесия. Това също не е решение за Дупница. Защо? Ами Дупница пак губи. Защото дали ще е държава, монопол, управлявана от чиновници. Не им пука. Ще дойдат други частни, на които също няма да им пука, ще им пука печалбата. И това, жабите, които ще гълтат дупничани за лошо водоснабдяване, аварии, проблеми и още една голяма жаба, цената на водата. Няма да определяте Вие, ще определя Кюстендил и няма мениджъри да определят. Тоест ако остане това нещо и не се реализира следващите 10, 20, 30, 50 години, Дупница ще бъде цакана. Не искам да влизам в никаква дискусия. Това е истината. От всичко това се разбира, че статутът, който вече сте очертали на ВиК- Дупница и на водоснабдяването на Дупница, е много лош, трагичен. Решение? Решение има, но за него се иска силни мъже, силни жени. То е просто. Не е вярно за нови запори. И по сегашните правила, само с решение на Общото събрание, а мнозинството на общото събрание на онзи тихичък, скромничък човек, който прави път на мравката, да си сложи подписа.
Както Вие сте дали преди време заявление да напуснете Асоциацията, иска ли сте да напуснете, но той не си е сложил подписа. Този човек или неговият началник да бъдат принудени да сложат това подписче. В този момент, в който се върне статутът на ВиК, нещата ще се подредят. Включително и това, че местната власт ще иска обезщетение за нанесени щети. Изнасилване на централна власт на една община. Катастрофата на ВиК започва след това инициализиране на тая територия. И всичко това са ви излъгали. Защото няма такава Европейска директива, която да задължава да се обединяват по административно политически принцип. А това е в България направено. Областите ще обединяват ВиК. Къде са областите административно политически, къде е ВиК. Няма такава директива. Единственото изискване на Европейския съюз е, да ние ще финансираме отделни, територии с един ВиК оператор. Такава територия е Сапарева баня и един изпълнител общинската фирма. Такава територия е и Дупница, и такава е останалата част от областта с „Кюстендилска вода“. Не е имало нужда Дупница да влиза в тази територия. Но, кой е измамен, измамен. Решението – ще избързате, ако го гласувате, защото може да е потребно това решение. Ако направите другата крачка, нея трябва да я направите. Това е едно от последните заседания, на което ще разисквате въпроса за водоснабдяването. ВиК го няма. Но ако искате някаква перспектива, трябва да св включите на другата линия. Защитаване интереса на хората. Няма кой. Хората, които могат да защитят, това са кметэт, администрацията и Общинският съвет.“..
Панчо прави сечено- в напълно негов стил. И който има нерви, да го слуша. Така или иначе, но напрежението около съдбата на ВиК-Дупница отново нараства. Дружеството е с около 2 мил. лева задължения, а роботещите не са взели заплатата за януари. Чуват се коментари, че и съветници и тукашни активисти ще се противопостяват на преминававнето на дупнишкото ВиК към „Кюстендилска вода“, дори и с протести, и затъването ще продължи. От пусто в празно…