Ден: 26.03.2024

Ала-бала

dav
dav
dav

dav

dav

Ала-бала
Домашен арест за двамата полицаи, задържани за подкуп на ГКПП-Гюешево постанови състав наОкръжен съд – Кюстендил. Далите подкупа от 150 евро двама албанци обаче остават с мерки за неотклонение „Задържане под стража“. Съдебното заседание беше при закритни врата заради класифицирана информация. Случаят е от 23.03.2024 г., събота, около 23 ч. Ето цялото пресдъобщение на Окръжен съд-Кюстендил:
Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на двама албански граждани – S. L. и A. Г. / с двойно гражданство /, привлечени от Окръжна прокуратура като обвиняеми за това, че на 23.03.2024 г., около 23 ч. на ГКПП Гюешево, в съучастие, като съизвършители са дали подкуп / пари в размер на 150 евро / на Г. В. и И. С., служители на ГКПП Гюешево, длъжностни лица – държавни служители на МВР, за да нарушат служебните си задължения във връзка с осъществяването на гранични проверки на ГКПП, като допуснат излизане от Република България за Република Северна Македония на S. L., без да бъде санкциониран за превишен престой в РБългария. Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Домашен арест“, по отношение на двамата служители на ГКПП – Гюешево при РДГП, привлечени от Окръжна прокуратура като обвиняеми за това, че в качеството си на лица, заемащи отговорно служебно положение – държавен служител на МВР, са приели дар – пари в размер на 150 евро, които не им се следват, за да извършат друго престъпление във връзка със службата си, като нарушат служебните си задължения във връзка с осъществяването на гранични проверки на ГКПП, като допуснат излизане от Република България за Република Северна Македония на S. L., без да бъде санкциониран за превишен престой в РБългария.
Окръжен съд счете, че на този ранен етап от разследването са събрани достатъчно доказателства и може да бъде направено обосновано предположение за съпричастност на обвиняемите към извършване на деянията, за които са им повдигнати обвинения. Обвиненията са за тежки престъпления по смисъла на НК. Окръжен съд намира, че по отношение на албанските граждани е налице и реална опасност да извършат друго престъпление и да се укрият. По отношение на обвиняемите служители на МВР, съдът счита, че не може да се направи извод за реална опасност от укриване. Двамата имат постоянен адрес, на който живеят със семействата си, нямат предходни осъждания. Съзира се обаче възможност да окажат въздействие върху свидетели, ако търпят най- леката мярка за процесуална принуда. В този смисъл и съобразявайки се с практиката на Европейския съд за правата на човека, съдът счита, че е достатъчно да бъде взета мярка за неотклонение „Домашен арест“. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – София в 3- дневен срок, считано от днес. От защитата на единия от полицаите казаха, че вероятно се касае за постановка, единият от униформените служители – И.С., е бил извикан извънредно в дежурната смяна, за да замести свой колега.
Е – това, ако не е алабалистика. Имали постоянен адрес, семейства, неосъждани си и пр. Какво от това. Взели ли са подкуп, взели са! Тогава – да си получат нещата по закона. Ако питаш тях – нищо не е давано, нищо не е вземано. Ама, я питайте, преминаващите в двете посоки македонци как става на любимото ни ГКПП-Гюешево. Просто 150 евро са си дребна работа.Затова – под домашен арест! Прав е съдът. Ако бяха 1500 евро – може би „подписка“ някаква!!