Ден: 21.04.2024

Фурорът зелник

dav

Фурорът зелник

dav

С куп награди си тръгнаха участниците в „Празника на зелника и сладките изкушения“, организиран за 16-и път в кюстендилското с. Жабокрът. Организатор на събитието бе местното читалище „Съгласие 2007“ /едно от двете местни/. Лошото време и непрекъснатияг дъжд не успяха да попремат. Форумът завърши с искрящото изпълнение на квартет „Славей“, под чиито молодии и ритъм някои се хванаха на хоро. Гост на празника беше кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. Зелникът ще заеме подобаващото му се място при развитието на кулинарния туризъм в района, защото това е не просто храна, а ритуал и урок по майсторлък и гостоприемство, типични за кюстендилския край. В зелника са замесени любовта, грижата и търпението на жените посветили часове на месене и точене на изящно тънки кори, после изсушаването и надиплянето им в красиво и вкусно изкушение“, отблеляза градоначалникът. Накрая вкусните зелници, пити, баници, сладки изделия се разпродадоха .Най-вкусният зелник стигна до 60 лева
Победителите: Категория зелник-Владислава Радослава Иванова,второ място Станка Соколчева, трето – Валентина Васева. Категория-баница представителите на НЧ ”Илъо Войвода-1928”,НЧ „Пробуда 1919″ Копиловци и трето – НЧ“Спасовица“ Николичевци- Категория-питки и погачи-Читалище „Пробуда-1919” Копиловци,второ място Теменужка Стойкова, трето- Копринка Стоименова. Категория сладки изкушения Мария Васева,второ Венцеслав Иванво и трето Стефания Манакова.
Какво друго.Хвала на тия мгьоснички, що замесват по Жабокрът. Без мисъл за „лудия и зелника“. Ей, така. За радост, за престиж. А то си става фурор!!