Месец: юни 2024

При новия патриарх

При новия патриарх
Луксозна кошница с кюстендилски череши е изпратена за новоизбрания български патриарх Даниил, каза кметът на Общината инж.Огнян Атанасов. Три дни в града продължи Празникът на черешата, посетен от хиляди, притигнали от цялата страна, сред тях и чужденци. В разгара на програмата за Празника на черешата новината за избора на новия български патриарх беше съобщена от микрофоните на централния пл.Велбъжд. Направи го художникът преподавател и иконописец Евгени Серафимов. „Стана спонтанно. Силно биеше камбаната от централния храм, не можеше да се пее в такъв момент. Сетих се, че удря заради владиката, проверихме в Гугъл, че е избран Видинският митрополит Даниил, и реших да го съобща от трибуната. Бог да му даде здраве и години, защото не сме лесно стадо“, разказа Евгени. Същевременно от Общината изпратили кошница с разкошни кюстендилски череши за новоизбрания български патриарх. Съдействал ректорът на един от българските университети, който ще я връчи на дядо Даниил /става дума за проф. Стоян Денчев. б.а./, поясни градоначалникът инж.Огнян Атанасов.
И дядо Исаак, архирейският наместник на Кюстендил, беше при интронизацията на новия български патриарх. При това – на първа линия. А архирейският наместник на Дупница отец Георги Паликарски дори беше и сред делегатите, които избираха патриарха. А депутатът от ГЕРБ Христо Терзийски целуна ръката на Вселенския патриарх Вартоломей I , това стана при награждаването на лидера на ГЕРБ Бойко Боорисов с висш знак /кръст/, връчен му лично от Вартоломей. Та така, Кюстендилско се отстрами пред новия български патриарх. Най-вече с черешите, дано да са стигнали навреме…

Нищо ново


Череша с размер 37 мм в диаметър, обрана в частна градина в близкото с.Граница, е победителят в конкурса за най-едър плод в тазгодишното издание на празника, който ще продължи и утре, обявиха организаторите от отдел „Култура“ към Общината. Над 30 читалища, кметства, клубове, детски градини показаха въобръжание и невероятни умения в изработването на изплетени вешала, което представлява пръчка с нанизани по нея череши по две, най-добре аранжиран щанд с череши, а утре е ред на кулинарията с череши. Празника на черешата откри кметът на Общината инж.Огнян Атанасов, а благослов към участниците и стотиците гости отправи и архирейският наместник на града Велбъждският епископ Исаак. Програмата продължава и тази вечер,като ще гостуват Миро, а ще му подгрява Дивна, уточни Емануела Дюлгерска, гл. специалист в отдел „Култура“ на Общината
Добре, ама нещо взеха да се повтарят нещата с тая череша .Даже 2 хил. безплатни сладоледа първата вечер не можаха да пораздвижат сценариите. Защото те, сценариите, са едни същи. Вече и победитеите са едни и същи, повтарят се – като рекордьорите от с.Границе. И м.г. бяха отта А, дано догодина….

От що му е душа

От що му е душа
След 14 години начело на болницата досегашният шеф кардиологът д-р Александър Величков излеез в пенсия, а днес кметът на Общината инж. Огнян Атанасов му връчи почетен плакет. „Това беше човекът, който застана и посрещна Ковид кризата, с неговия екип се бори и спаси много човешки животи. Изключително съм благодарен за неуморната му работа в полза на жителите на Община Кюстендил. Благодаря ви, д- р Величков, че ви има “, заяви при награждаването кметът инж. Огнян Атанасов. После се разбра, че Величков е отказал да стане „почетен гражданин на Кюстендил“. И че е бил против изобщо да се шуми за него .Още преди 3 години обявил пред министерството,че дойде ли моментът да се пенсионира, ще го направи .Защото е и въпрос на морал… Тогава денонощно беше в болницата. При КОВИД болните, на приемното отселение. С всеки пациент минаваха тревогите му от заболяването му и през него. Ами, колегите му които си заминаха, станаха жертва на пандемията. Как му е било, той си знае. Самият той е карал КОВИД, и не си е казал и не е спирал .Майка му молела колегите му да го склонят малко да поспре и да си почине. Няма такова нещо. А пулмологът от болницата д-р Евгени Попов отбелязва, припомняйки една народна сентенция за човек свръх работохолик и неспасяем работята – „От що му е душа“….

Село с кучета

Село с кучета
Община-Невестино да заплати 3 500 лева на ухапан от безстопанствено куче мъж, постанови Районният съд в Кюстендил. Искът на потърпевшия е бил за 6 хил. лева. Решението може да се обжалва пред Окръжния съд. Инцидентът е от есента на миналата година, когато в центъра на с.Ваксево мъжът бил ухапан от безстопанствено куче, при което получил разкъсно-контузни рани, охлузвания и кръвонасядане по дясна предмишница, както и охлузвания по кожата на дясно бедро. Сам се превързал, а след това го закарали до спешния кабинет в Невестино. На съдебното заседание свидетелка казала, че същото куче преди това ухапало дете. Съдът е категоричен, че на общината със закон е възложен надзор върху безстопанствените кучета, изразяващ се в изпълнение на вменени конкретни задължения във връзка със здравето, популацията и поведението им.
Безстопанствените кучета по селата в Нвестинско се увеличават и това е от безконтролното отглеждане на кучета в комплекс над с.Еремия, собственост на софийско сдружение с управител – жена. Явно взима субсидии, но в кучкарника е трагедия. Давала им някаква храна, но са без вода. Излизат и тръгват по селата. Нападнали двора на къща, изяли 4 пуйки. Захапали агнето на мъж в съседна махала, разказва зам.-кметът на Невестино Йордан Глогов- Сазират прокуратурата, но нищо не последва. Кучкарникът над Еремия си е кучкарник. И ловците гледали да ги прогонват, но не става. Село с кучета – Невестинско. Дали не става бизнес с осиновени малки, някаква далавера си е то, цъкат местните хора…

По-сдържано с еврейското спасяване

По-сдържано с еврейското спасяване

dav
dav

130 години от рождението на Димитър Пешев, един от акцията по спасяването на българските евреи, отбелязаха в родния му Кюстендил. На поклонението пред бюста на Пешев до пл. „Велбъжд“ дойдоха кметът инж. Огнян Атанасов, областният управител инж. Александър Пандурски, депутати, представители на обществени и политически организации, граждани. Бяха поднесени венци и цветя. Минувачи се чудеха кое и за какво се случва.
Наистина инициаторите – от Общината и местни историци, вече попрекаляват с тая тема. Спасени, спасени. Нататък как е….

Анестезиология

Анестезиология
Д-р Николай Карастоянов, осъден на 3 години затвор и влязъл да излежава присъдата си, анестизиолог, да е на разположение и да работи в общинската болница в Дупница. Върху такъв казус работят както ръководството на болницата, така и управата на затвора в Бобов дол и Дирекция „Изтърпяване н наказинята“. Процедурата още не е финализирана. И не се знае дали. Д-р Карастоянов е осъден, зедно с брат си Иван и баща си стоматологът д-р Владимир Карастоянов, за убийството на Николай Радев-Отвертката през март 2014 год. Любопитното е това, че минути след кървавата история в заведение в Дупница, намушканият с нож Радев е закаран за операция в общинската болница. Д-р Карастоянов е трябвало да влезе в опериращия екип, но близките на Радев категорично настояли той да бъде отстранен. Сега анестезиологът изтърпява присъдата си, а от същата болница са готови да сключат договор със затвора в Бобов дол и той да бъде на разположение при необходимост, на дежурства и т.н. Гл. лекар на общинската болница д- р Стефан Николов, рентгенолог, обаче изрежда милион трудности това да стане. Трябва всяка сутрин линейка в 8 ч. да кара д-р Карастоянов и друг затворник /такъв е редът, не може затворник да е сам!/ от затвора към болницата и вечер в 17 ч. да го връща. Под охрана. Т.е. по 140 лева дневно за двамата. А и как д-р Карастоянов би могъл да е на 24 часа разположение. И т.н.Сега и в болницата в Гоце Делчев, където д-р Карастоянов е работел доскоро, а и в дупнишката болница, ще има подписка в подкрепа на неговото ангжагиране към болницата в Дупница. „Може, юридически е възможно да стане. Трябва само добра воля и кураж от страна на институциите“, застъпва се бившият началник на затвора в Бобов дол Милети Орешарски, който сега е адвокат. Аргументиге – липсват лекари, особено анестезолозиге, д-р Карастоянов така ще си запази професията ис пациалността. И пр. Не се знае какво ше стане. Вървят и коментари, че Карастоянови просто искат анестезионолъг да не е зад решетщите, а навън… Началникът на затвора в Бобов дол Крум Петров казва пред репортери, че това с д-р Караястоянов е прецедент. Оказва се, че и друг дупнишки лекар е изтърпявал присъда в бобовдолския затвор, но не е практикувал професията си повече.

Н2O

Н2O
Готви се протест пред Общината в Кюстендил за 27 юни – по времето, през което съветниците трябва да гласуват за проект за изграждане на станция за зелен водород, обявиха организаторите по социалните мрежи.. По самия проект ще се инвестират 32 млн. лв. за изграждането на първата водородна долина в България. Та и Кюстендил… нали пари се задават. Един такъв проект води до сериозни екологичин рискове, основно за чистотата и за количествата вода, които ще се разходват, мотивират се иницитиаторите. И приканват да се повикат медиите, да се създане напрежение. Според изготвената докладна станция за производство на водород ще се изгражда в Кюстендил по проекта „Захир“, по който координатор е Тракийският университет-Стара Загора. Кюстендил, заедно с още няколко градове в страната, има възможност да се включи в първата в България и една от осемте в Европа Водородни долини. Предвиден е и терен при бившия животински пазар до река Банщица. Това е много съмнителна и недоказана технология, която черпи много ресурси от подземните залежи на чиста вода и като резултат замърсява водата. Свързана е с огромна корупционна схема от 48-мото Народно събрание и пряко със “Зелената сделка”. Да се съберем минимум 500 души на площада. Ако стоим безучастни, ще пострада екологично огромна територия от Кюстендилска област, което означава край на чистата храна, чистата вода, край на малкия и среден бизнес, на туризма, да мислим и за здравето на хората, апелират инициаторите оп мрежата. Каква е позицията на кмета на Кюстендил инж.Огнян Атанасов. „Само, ако е изгодно за Кюстендил, иначе – не!“, категоричен е той. Каквото и да означава това „изгодно“. Но е „за“. Щом и докадната записка вече е факт
Я стане протест, я – не. Но проблемът си е доста сериозен. Главно за водата. Откъде ще се осигури толкова вода. Със сондажи, ама надали. Или пък да правим нещо дребно, а не да зареждаме с водородно гориво Балканите, например. Кой знае. Но доста хора упорито припомнят предсказание, приписвано на Ванга. „Ке дойде ден водата да е по-скъпа от златото“…

Горката ротация

Горката ротация
По предложение на д-р Юрий Хранов -общински съветник от групата на Левицата на Мая Манолова по това време, съветниците ще разгледат отпадане на шестмесечния ротационен принцип при избор на председател на Общински съвет –Кюстендил.В докладната записка е завоалирано – „относно приемане на Правилник за изменение и допълнение на Правилник на организацията и дейността на ОбС – Кюстендил, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация“. Отпадането на досега действащия ротационен принцип ще може да стане факт след промяна на чл.9 от Правилника. Досега текстът визираше: ”Общинският съвет избира от своя състав с тайно гласуване председател на ОБС на ротационен принцип,като мандатът на председателя е 6 месеца, след изтичането на този срок се провежда нов избор за председател на ОБС”. Предложението на Д-р Хранов е : ”Общинският съвет избира от своя състав с тайно гласуване председател на ОбС”. Неофициално се коментира, че докторът /гинеколог/ харесвал сегашния председател Димитър Велинов като „добро момче“, та затова да остане за постоянно да края на мандата /!/. Абе, режисура си е и тя ще мине при гласуването – на бас!
Ега, ти и ротацията. Тия, новите от Партия на зелените /макар, че няма такава партия/, надминаха и Паунов. Той поне на всеки 6 месеца правеше бутафорен избор на нов председател. И все си беше старият. Или покойният Васил Иванов, или Михаела Крумова, или Иван Андонов. Сега, при кмет инж.Огнян Атанасов, ще е Димитър Велинов. Двамата живеят на една улица, един срещу друт. Ега, ти и ротацията. Единият взима заплата 7 500 лева /кметът/, председатеят на ОбС – към 6 хиляди лева. Нищо, че гласуванеят му мандат изтече на 11 май още. И заплатата му трябваше да падне но около 800 лева. Какви ги вършат!

Решетки по Самораново

Решетки по Самораново

dav
dav

Правосъдният министър Мария Павлова ще открие новия арест за 46 лица с мярка за задържане в с. Самораново, съобщиха за медиите от екипа на министерството. Откриването ще се състои на 21 юни 2024 г. (петък) от 10.00 ч. до действащото затворническо общежитие. Изграждането на ареста започна през ноември 2022 год. Проектът е за нов комплекс за 46 задържани лица и ново преходно отделение (half way house) за лишени от свобода, на които им предстои освобождаване от затвора и адаптиране в обществото. И трябваше да бъде завършен до края на април 2024 год. Арестът е в бивш блок на бившото военно поделение край Самораново. Средствата са осигурени по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021г Извършен е и ремонт и по сегашното затворническо общежитие край Самораново с капацитет до 140 дущи, обновени са санитарни възли в обособените спални помещения, общи етажни бани, кухненски и спомагателни помещения, перално отделение, котелно помещение и административни помещения за надзорния и административния състав. Цялата строителан интервенция на терена там е окоол 2 мил. лева.  Преди два месеца беше показан нов заторнически комплекс край Самораново за 400 осъдени мъже, чието довършване още не е приключило. Този проект, също финансиран по Норвежкия механизъм, струва около 41 мил. лева. А по него май ще връщаме едни 10 хил. лева, подмятат запознати…
Не му ли станаха много решетките на това Самораново. Българското Гуантанамо…, хайде сега!

Дупница – нито ден без екшън!

Дупница – нито ден без екшън!
Предотвратен е опит за източване на 100 000 лева от бюджета на Община-Дупница, каза за БНР кметът Първан Дангов. По случая вече е сезирана прокуратурата. Сумата е трябвало да отиде по сметка на частно лице, което е успяло да пробие системата за комуникация на фирма, занимаваща се с управление на отпадъците, и банката. И парите да бъдат преведени на частно лице. Опитът е предотвратен навреме, разказа градоначалникът Първан Дангов. Изясняват се подробности за начина, по който е осъществена кореспонденцията. Върви и вътрешна проверка в администрацията, за да се изясни как се е стигнало до такъв опит за източване на средства по бюджета. Може да се окаже и човек сред чиновниците… Най-важното е това, че паричните средства са налични и са под запор в банката, добави кметът Първан Дангов.
Така си е. Важното е парите да са в наличност. И другото е важно – „Дупница- нито ден без екшън!“. Тази път финансов!