Чада мои


Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викариен на негово Н.Св. патриарх Неофит, гостува на деца от Кюстендил. Поканен от кмета на общината Петър Паунов, чийто работен ден започва неизменно с молитва и палене на свещ в храма. Епископ Поликарп, родом от Кюстендил, подари икони на възпитаниците на детски градини. Срещата стана в залата на Възрожденското училище. Домакини освен градоначалника Петър Паунов и неговия заместник Светослав Василев, беше и отец Генади Генадиев, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. Децата имаха възможност да научат повече за християнския празник Въведение Богородично, който се отбелязва и като ден на християнското семейство и християнската младеж – това е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората“.
Въведението за срещата направи теологът Любляна Начева, експерт „Духовно развитие и работата с подрастващите” към община Кюстендил. Има един специален ден в годината, отреден за да празнуваме деня на семейството, защото за всички нас семейството е едно много обичано място”, каза Любляна Начева, която води богослевие в кюстендилско училище, тази дисциплина преподават още двама богослови в Кюстендил. Децата имаха възможност да чуят приказка за Малката Богородица и за това как тя е отишла в храма. Те отправиха своята молитва, изучавана в часовете по Религия, а след това Белоградчишкият епископ Поликарп се обърна към подрастващите. „Да бъдете добри християни, добри човеци, да бъдете добри деца. Да се обичате едни други и да си помагате. Събрали сме се тук, в тази сграда, където навремето са се учили такива като вас, за да си припомним, че трябва да бъдем изпълнени със силна вяра в Бога”, каза Белоградчишкият епископ Поликарп. Негово Преосвещенство подари на децата икони за празника, а след това заедно те посетиха катедралния храм Свето Успение Богородично. Събитието е част от поредицата мероприятия, които община Кюстендил организира по повод Деня на християнското семейство и младеж. В града се прави и параклис – в двора на бивша детска градина край кооперативиня пазар.
Всичко е добре и добро и по канона. Само дето дядо Полиарп не попита дечицата на колко от тях родители са разведени послания и проповеди или нямат църковен брак. А те да го питаха има ли ги неговите послания във фейса, колко са приятелите му в социалните мрежи. Коя от топчалгарките слуша, дали си пада по някой от певците с божествени имена – Ангел и Моисей например. И т.н. Всуе са тия срещи и опити за отваряне на повече деца към Христовите истини и вяра. Виж – циганите, почти до един са „от Седмия ден“. Те по-напреднаха с вярата. Дядо Поликарп позакъснява. Ама – всички са „Чада мои“.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *