Свят сивен на Никулден

За поредна година монасите от манастира „Благовещение“ край кюстендилското с. Копиловци извадиха на редовни свои клиенти пъстърва, добита от собствения им развъдник в Треклянско, каза йеромонах Висарион от светата обител. Той не скри, че поръчките са били много. Затова братята всички дни до „рибния“ празник – 6 декември, зареждали с пъстърва от вида сивен. Цените са досегашните – 10 и 12 лева за килограм, нечистена или чистена риба. Повечето от добитата пъстърва братята караха на щандовете си в София, който от години държат под наем на оживени места в столицата. Но изпълняват и отделни поръчки на предварително записали се клиенти от Кюстендил и района. Оказва, се че тази година количествата сивен, са ограничени – а поръчките са повече, обяснява йеромонах Висарион. Проблемът е в това, че сега има смяна на поколонията в пъстърварника на манастира. Старото поколение е на изчерпване, а младото – все още не е направило необходимите параметри – размер и грамаж. Но монасите обещаха и извадиха достатъчно риба за всяка една от конкретните заявки и поръчки, каза йеромонах Висарион.
При това – каква риба. Гледана в най-естествени условия, без никаква химия. Те сами доят хайвера и зареждат инкубаторите през януари. След това хранят пъстървата с истинска храна, жито и фураж, който сами произвеждат. Заради постите ядат предимно риба. А за Никулден. Докарват я отТруклянско , чистят я през нощта, а около 4 часа преди изгрева вече са на път, до София, с буса да я доставят на щандовете. В 6 ч. са на на молитва в параклиса и в храма в светата обител. Така, че пъстървата им е осветена. Освен, че е истинска на 150%. Нещо, което нито един търговец по Никулден не може да гарантира за това, което е извадил да продава.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.