Кукери да поемат пътищата

Никакъв КАТ-Пътна полиция, Пътно /Мътно/ управление и АПИ, ТОЛ системи и прочие. Кукери трябва да поемат пътищата. Който е минал през ранния следобед на 1 януари прeз Пиперков чифлик, се е убедил с очите си как трябва да се действа по пътния контрол. Момък, докаран в униформа на пътен милиционер с палка, друг със свирка наблизо – няма това онова. Всичко спира. Цял 20-тонен ТИР изпъшка със спирачките на равния, прав и сух международен път при Чифлико. „Дай си документите!“, нарежда с нетърпящ възражение тон ченгето кукер. Шофьорът чинно вади документация. „Не, бе – това е шега. Дай нещо за „Сурва“ и поемай напред“. Водачът подава от кабината бая едър марков шоколад. И тръгва. Луксозно софийско БМВ също е спряно. С палката. „Отваряй багажника!“, нарежда кукерът ченге /милиционер/. Млад симпатяга скача и вдига капака. Откъдето надзъртат какви ли не бутилки. Вади една с уиски и му я подава. Прибира се от помощник по пътния кукерски контрол за „сурова“.
Та това е. „Шега“, 1-януарско сурвакане на международен път. Забавно е. Ама – нали КАТ, полицията, Пътното във всеки един момент следят за обстановката. Видеокамери. Защо в най-натовареното време се случва на такъв натоварен път. Кое е под контрол. Едва ли е толкова безобидна такава кукерска демонстрация, ритуал ли, шега или както искате го наречете.
Иначе кукерите са готини. В Пиперков чифлик имат отскоро състав, но лани взели златен медал на фестивала в Перник. Тази зима ще ходят пак в града на Кракра. Поканени са и в Ямбол. Колко му е да носят и „стоп“ палката в реквизита си и да почнат и там да действат като КАТ и пътен контрол. Правят го виртуозно. Удава им се. Не пропуснаха нито возило да мине, без да го сурвакат. Два кукерски състава от рано тази сутрин пък тръгнаха по едно от най-уредените и заможни села в Кюстендилско – Жабокрът, на брега на река Струма, каза кметът Десислава Стоянова. Няма дом, който да не бъде посетен днес от кукерите, добави тя. Кметицата също се готви усърдно да посреща групите. Кукерските състави в Жабокрът са два от години – на мъжете, в който има и хора висшисти, полаицай и от всякакви професии, и на момчетата, на подрастващите. Всяка Нова година в началото те минават по къщите, където стопаните ги очакват, разказва кметицата Десислава Стоянова. Всяка къща пренарежда софрата от вечерта на Нова година, като се слага „от всичко по много“. А на кукерите се дава „кой каквото обича“, но задължително желязна пара за здраве.
На 1 януари кукери шестват и в селата Ябълково, Гирчевци. Нека. И ЧНГ!

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.