Битката Босилеград


Протест и контрапротест по едно и също време организираха днес по обяд местни сдружения и общината в Босилеград, съобщиха сънародници оттатък границата. Единият протест, втори за последните 10 дни, с надслов „Загубим ли природата, губим всичко“, е на сдруженията „ЕКО-БИО-ПРАВДА” и „ГЛАС”. Подкрепиха го около 50 души. Кметът на Босилеград и около 300-400 негови привърженици организирано излязоха на контрапротест пред сградата на общината. Участваха и хора от мина „Караманица“, заради която е сериозното напрежение в Босилеградско. До инциденти не се стигна. От месеци двете сдружения „Еко-био-правда“ и „Глас“, алармират за екотрагедия в района – замърсяване на реките с тежки метали олово, цинк и мед, от мината „Караманица“. „Унищожена е природата“, сигнализират от двете сдружения в писма до сръбските и българските институции. Директорът на културно-информационния център в Босилеград Иван Николов обяви конкретни факти и замервания. Съдържанието на арсен в един от изворите при с. Горно Тлъмино е била 13 пъти над нормата, в друг извор край селото – 46 пъти.
Кметът на Босилеград Владимир Захариев обаче контрира с конкретни факти от три измервания на водата в реките, че всичко е в нормата. Според него оцветяването на водите идва от глина след дъждовете, иначе всичко е в нормата. Той е категоричен, че напрежението и протестите ги правят „от паспортната мафия“ и човек, взел кредити от сръбска банка, които сега трябва да връща. Изобщо съмнителин и декласирани хора. Кметът на Босилеград Владимир Зхариев обяви, че общината инициира дискусия по проблема на 24 януари с участието на институциите от България и Сърбия и представители на протестиращите. Тогава ще бъдат огласени факти и стойности от по-нови замервания на водите, почвите и въздуха. За 16 януари пък е насрочен протест за екоситуацията в Босилеградско – в София.
Колкото и лидерът на ГЛАС Сашо Димитров да се кълне, че в протестите няма политическо участие и мотивировка, то е ясно, че всички са срещу кмета. Всички от рехавите протести. А кметът отвръща с мащабни противодействия. Вчера беше в Белград. И е напълно ясно, че няма да отстъпи и на микрон, камо ли да сдаде властта в Босилеград. Колкото и да врат срещу него. Те си врат от десетилетие – и нищо. А всички са българи там. Защо не се разберат – и за образованието, и за кандидат-студентите от западните покрайнини, за екологията. И за властта. Сблъсъците са точно за властта и за облагите. Нито повече нито по-малко.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.