100 процента каноничност

Миряни от цялата страна пристигнаха днес, 7 януари, за службата за Рождество Христово по Източноправославния календар в манастира „Благовещение“ край кюстендилското с. Копиловци. Службата оглави игуменът архимандрит Касиян, участват и братята и свещеници от други духовни околии и храмове. Монасите от светата обител, където още дострояват манастира си, са наричани и „старостилци“ – те не са въвели смяната на църковния календар, станала през 1968 год. Няма и да я въведат – никога! По този повод игуменът негово високоподобие Касиян недоумява защо официално тази смяна не се коментира 50 години по-късно. Истинският църковен календар отрежда Рождество Христово на 7 януари – както го честват в Сърбия, Македония, Грузия, Русия, Черна гора, Йерусалим и др. Другото е манипулация със съзнанието на хората, за да ги подчиняват и объркват, отбелязва дядо Косиян. Заради каноничността на манастира „Благовещение“ потокът от посетители и миряни се увеличава. Дори и продажбата на къщи и имоти в Копиловци и съседните Шишковци, Ябълково, се увеличава заради близостта на светата обител, коментират местните хора. В „Благовещение“ се правят и кръщавания на деца – специално изградения параклис към манастира, който още се строи.
Касиян може да цитира старозаветни текстове, доказващи правотата на канона, който те, в „Благовещение“ спазват. За календарите и смяната им е написал книги, пращал ги в Синода. Никой нещо! А като се знае калко зашеметяващо бързи домогвания до духовен сан правят някои от монасите и поповете по „каноничните манастири“. Копиловските братя нямат кариера. Те работят по 15-20 часа на денонощие, без да се оплачат за нищо. Останалото време е за молитви.
Затова и миряни ги търсят и ходят при тях. Не само за Рождество – 7 януари. Хората търсят 100 процента каноничност. При тях я намират. Господ е отгоре!

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.