Краят Трекляно


Осигурените през есента около 20 куб. метра дърва за отоплението на училището в община Трекляно са на свършване и спешно трябва да се осигурят поне още 10 кубика, иначе ще трябва да се обяви дървена ваканция, каза директорът Младен Джамбазки. Училището не разполага със средства, натрупало е около 11 хиляди задължения и разчита на спонсори. Дори и досегашните 3 камиона дърва не са плащани. От областната администрация в Кюстендил обещали съдействие, но засега проблемът не се решава, добави той. Последните дни температурите в Треклянско паднали до -18 градуса. В класните стаи на училището и в общежитието се палят всяка сутрин точно 12 печки на твърдо гориво. Ако не се докарат дърва, които ще стигнат за една седмица, ще трябва да се включват електрически уреди за отопление, инсталацията в сградата обаче е стара и няма да издържи, казва директорът Младен Джамбазки.
В училището, в което учат 34 деца от първи до осми клас в смесени паралелки, а само 10 от тях са местни, останалите – роми, е в тотална финансова криза, не крие директорът. Не могат да увеличат заплатите заради финансовия колапкс, в който се намират от месеци. Единствено на чистачките и на готвачкинте направили 560 лева – минималната заплата. Учителите ще чакат. А имат да взимат лекторски, обезщетения при пенсиониране и др. Положението е направо кризисно, обобщи директорът, който от 33 годиин е в системата на образованието, но до такава безизходица и до такова чудо не бил стигал.
Какви дърва, какви печки, какво чудо. Да трошиш толкова пари за циганчета, които отсъстват от школото с месеци, а са в Трекляно заради общежитието и четирите хранения дневно с пари по бюджета. Една зима имаше върл грип. Обявили грипна ваканция и в Трекляно. Мургавите ученици трябвало да си останат в Кюстендил. Разярени техни бащи, майки и баби, отишли в общината в Трекляно да се разправят: „Що не ги земахте, бе, тоя понеделник до петъко, какво да ги правим ние, как че я караме, какво че ядат“. Ей, това е циганското учене. И не само в Трекляно е така, в Невестино, по други места. В гимназията по икономика и мениджмънт в областния град мургавите възпитаници растат като процент всяка година.
Затова – да им закарат дърва на школо в Трекляно за последно, ама това да е всичко за там. Да го закриват школото. И Трекляно да е краят. На пълното безумие защитено, а и незащитено, училище.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.