PR лавините


Снежна маса се свлече от склоновете на Осоговска планина през почивните дни и образува лавина. За щастие няма пострадали или жертви. И въпреки че Осогово не е сред планините, в които често падат лавини и е опасно, и това е възможно да се случи. Каква е причината? Често срещани ли са лавините в тази област? Какви са условията за образуването им сега? Какво трябва да знаят туристите преди да отидат в планината? По тези въпроси Антоний Божков – началник отряд на ПСС Кюстендил, казва пред репортери.
– Г-н Божков, каква е причината за лавината в Осогово този уикенд и къде точно се е образувало падането на снежна маса?
– В този случай свличането на снежна маса е предизвикано от хора с моторни шейни – търсачи на адреналин. Карали са в района и са навлезли в лавинното поле, след което се е отцепила голяма снежна маса, която е тръгнала по склона. От разказ на очевидец от първо лице това се е случило под връх  „Шапка“, над Лева река. Може да сме щастливи, че няма пострадали.
Колко често срещани са лавините в тази планина?
– Има доста случаи на лавини през годините, както и загинали. През 56-та година лавина помита петима работници на геоложки проучвания в района на бившата мина „Осогово“. Един месец спасители им търсят телата. По думите на очевидци, от местното население в село Червена ябълка разказват много истории за такива бедствия.
Кои са най-честите причини за образуването на лавини?
– В последния случай, както вече казах, причината е човешка намеса. Не трябва да се влиза в тези склонове. Най-често това правят фриирайдърите, водачите на моторни шейни и сноубордистите в Банско. Ако се спазва туристическа маркировка по билото – няма опасност от инцидент. Но в склоновете и улеите винаги има. Като всяка друга планина наличието на снежна покривка и склон са основните причини за образуването на лавина. В момента времето доста омекна и от последните валежи от преди няколко седмици са се оформили стабилни снежни пластове. При евентуално навлизане в лавината може да се предизвика свличане на маси.
И т.н. Тони Божков е наясно с нещата. И е чудесно, че няма жертви, щети и сакатлъци. Но и в тоя случай една лавина е добър PR повод да се заговори за Осоговската планина. Без лавина кой щеше да я знае. Виж – в Банско всяка зима се случват – почти през половин час. Преди години ги взривяваха от полицията, за да предпазят туристите и търсачите на безумни усещания. И пак медиите писаха, писаха. В Паничище, където принципно зимата ходят малко скиори и сноубордисти, побързаха да кажат, че при тях има наплив. Защото – курортът не е лавиноопасен. И те се хванаха за лавините. То от лавина до лавина има време и разлика. И във всеки курорт е различно. Както са и различни спускачите и тия на моторните шейни. Келешлъци и кретении по родните планини – доста. Лавина не ги лови тия, дето няма защо да мислят. Те не мислят. Каквото такова. Следва пиарът.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *