Пешеходецо, братко

36 пешеходци са глобени в Кюстендилския регион за дните от 4 до 15 февруари т.г. в рамките на специализираната полицейска операция с акцент върху нарушенията, извършвани от пешеходци, обявиха от областната дирекция на полицията. Глобата е 20 лева за нарушител. В 4 от случаите възрастен е водел дете и не е спазил правилата – пресякъл, както му дойде. По 100 лева са глобени двама водачи, не дали предимсво на пешеходец на обозначено за това място. Проверките са извършени в райони с интензивно пешеходно движение и на места, където най-често се наблюдава неправилно и рисковано пресичане на уличните платна от пешеходци. Най-много са нарушителите пешеходци в областния град – където, особено по централния бул. Цар Освободител, пешеходните пътеки тип „зебра“ са буквално през 20-30 метра. От месеци има идея да се монтират пеещи светофари, но и това не става. Защото има и доста, които са „против“.
Глобени, глобени. Колко са си плитили или щи си платят санкция. 20 лева да ти вземат на днешно време – хич не е малко. А че се пресича безразборно, това го вижда, а и го прави – като че ли, всеки от нас. Та да има и глобени. Но горкият пешеходец. Как да пресече за 15 секунди, колкото му дава светофарът при Трето ОУ, трябва си атлетическа подготовка, иначе ще те забърше някоя от толкова бързащите коли. Как да пресече при така натовареното като интензивност движение при кафене „АБС“ – чакаш 10 минути, най-близките зебри са на 50 и на 20 м. Обикаляне. При гарата правилно затвориха сдалата отвякъде метална пасарелка над жп коловозите. Но с какво я замениха. Пешеходецът си е направил пътечки директно през линиите. Трудно се върви и закъм „Търговия на едро“ при подлеза, особено при дъжд. Общината обеща да прави мост срещу Кауфланд, та да не се извърта с километри с чанти в ръка от страна на пешите посетители на комплекса. Ама не става.
Та – пешеходецо, братко. Малко се мисли за сгодите ти при пресичане на булеварди, улици и жп линии. Затова – „давай направо!“. Не всеки ден глобяват.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *