Платени изборджии

Стотици са желаещите да се включат като членове на секционните комисии в предстоящите евроизбори в Кюстендилския регион, коментират по местните партийни централи. И това не изненадва никого. До вота остават два месеца, но повечето места в секционните комисии вече са обещани и ангажирани, коментират активисти. Над 300 са избирателните секции в региона, членовете на секционните комисии са около 2500. Освен партийни активисти немалка част от тях са безработни или пенсионери, водени предимно от финансови съображения за участие в комисиите. Има и хора, чието място е гарантирано – на всеки от вотовете са включени, каза активист на БСП в Дупница. Тия хора ще заработят добра надница – без вариант балотаж. ЦИК вече определи със свое решение размера на възнагражденията. По 66 лева ще получат председателите на СИК, зам.-председателите и секретарите – по 60 лева, членовете – по 54 лева. По 20 лева допълнително ще получават членовете на СИК, които след приключване на изборния ден ще пътуват до районната комисия, за да предадат изборните книжа и материали. Членовете на комисии в секции с машинно гласуване ще взимат по 15 лева допълнително. Възнагражденията за работата им в деня на вота не се облагат с данък.
Ясно е, че има бедни хора, които и на 60 лева се радват. И тичат и се умилкват пред парт факторите да ги запишат по секциите. Но това си е платено изборджийство. Ама съвсем. Често се коментира как в някоя от секциите някоя партия има двама представители, а резултатите от вота за съответната секция е 0. Кой ти мисли за вота, парите са важни. Апа има и  застъпници, наблюдатели. И те намазват. Горкият Младен Ризов от РЗС преди години. Не беше платил на застъпниците. На втория ден му разлепиха некролози на входа на „Фантастико“. Други му пратиха гневни писма закани, че ако не ги пуска да си мият колата безплатно на автомивката, ще му се случи нещо лошо.
Та това са платените изборджии. Парите – не вотът. И партията и партчорбаджията си продават или заплашват, ако не осребрят тоя ден дремене в секцията.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *