Детско в Смоличано

 

Детско селище, международен детски център – „Живей с любов“, се изгражда в граничното кюстендилско село Смоличано, съобщиха от общината в Невестино. Инвестицията е частна, а общината съдейства на проекта всякак. Първата смяна ще бъде приета на 20 юли т.г. Сред малчуганите има и две деца на израелско семейство, купило имат и заживяло в Кюстендил. Иначе детското селище е от 5 стари и порутени къщи, реставрирани в махала Рекалийска на с. Смоличано, в близост до известния водопад „Св. Ана“ и 500-годишен дъб /цер/ в близката местност . Изградени са помещения за спане и почивка, столова, зали за занимания. Общината реомнтирала половината от бившото училище в Смоличано. То става школа по изкуствата. Целогодишно. Има и опитно поле – градина със засадени вече видове – домати, дини, моркови. Децата ще ги виждат в естествената им форма.
Според вътрешните правила децата няма да ползват модерни мобилни апарати за връзка, отбеляза управителката Елена Начева. Няма да се допускат умни устройства. Вече ще има два часа за сеанси на родители с настанените им в селището деца. Дотам са решени инвеститорите /Начева и неин партньор англичанин/ да бъде всичко в добро състояние, че ще поискат и горските да напръскат горите в района срещу вредители и да забранят сечта на дърва. И т.н.
Дай, боже нещата да станат. Че в това Смоличано, щедро надарено и благословено от съдбата като природа място, само един тлъст курбан прави за годината. При това – винаги на 9 септември. Няма раздяла с комунизма. Сега да потръгне детската дестинация тук, да има наплив. Вече се била обадила и французойка да довежда възпитаниците на нейна школа в Смоличано. А, дано!

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *