Милиони за театър

Сградата на общинския театър в Кюстендил – с около 3 200 кв. метра застроена площ на 4 етажа, ще бъде санирана и обновена, казаха от общината. Предвидените средства са до 3 мил. и 100 хил. лева и те ще бъдат осигурени чрез общински заем. Тази вечер мина насроченото обществено обсъждане за поемане на дългосрочен общински заем, на което гражданите можеха да поставят въпроси и да изразят мнения по предстоящото реновиране на театъра. Дойде само един човек, който искаше да види техническия проект. Посъветваха го как може да го намери по сайтовете. Т.е как да не го намери. Освен сградата, която по думите на шефа на театъра Чавдар Ненов, е най-голямият комплекс за сценично изкуство в Югозападна България, ще бъде реновирана и градинката около театъра. Абе, направо се прави новореновиран парк „Театъра“, като „Галерята“. Ще има два шадравана на площадчето пред театъра, нови алеи, ще се подмени облицовката. Така – 6 милиона лева. 3 милиона за сградата, която на режисьора, поставял постановки на тукашна сцена Минчо Събев прилича на баня, близо 3 милиона за парка. Чрез дълг /заем/ по фонд „Устойчиви градове“ – който може, да си го представи.
И още общински дългове се задават. За компостираща инсталация на боклука при Радловци -1,2 мил. лева. Него по ФЛАГ. Към облигационния, който кюстендилци плащат от 2011 год. за здравен център, който така и няма да проработи. За него главницита и лихвите не се споменават. Затова пък на общественото обсъждане стана ясно, че по „Устойчиви градове“, какъвто очевидно е и Кюстендил, ако се върне преждевременно част от дълга, следва санкция в полза на банка. А, как иначе. Затова ще се плаща по 15 хил. лева на месец за погасяване. По ФЛАГ нещата изглеждато по-безобидни.
И понеже става дума за театър, да е театър. Директорът Чавдар Ненов обяви, че институцията му сама ще погасява задължението по реновирането, т.е. по заема. Сметката била проста – годишно на банката /ОББ/ ще се превеждат по 180 хил. лева, театърът, чийто годишен бюджет е около 500 хил. лева, е на печалба от 250 хил. лева. А, сгига.
На тоя град му върви на управници – открай време е така. В зората на демокрацията зам.-кмет по финансите беше Борис Гьорев, дипломиран финансист, за известно време оглавяваше и регионалната служба за вътрешнофинансов контрол. Та Гьорев казваше – „възхищавам се от хора, които харчат пари, дето ги няма“. Добра реплика.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *