Над 70 почетни консули на България в 45 страни по света бяха в Рилския манастир. Организатор на посещението бяха Външно министерство, Министреството на туризма, а домакини – областната управа на Кюстендил, община Рила и Рилската обител. Макар, че дядо игумен го няма в кадрите за консулския десант. „Това, което искам да заявя категорично е, че всички ние – държавна и местна власт, работейки съвместно за благосъстоянието на региона, – винаги ще насърчаваме инвестициите, развитието на бизнеса и доброто сътрудничество“. С тези думи се обърна областният управител на Кюстендил Виктор Янев към почетните консули на Република България в чужбина по време на тяхно посещение в региона. Консулите взеха участие в двудневна Конференция, която единия ден включваше посещение на Рилския манастир. Провеждането на такава Конференция в страната ни се случва за втори път през последните 10 години. Събитието премина при голям интерес – участие взеха около 70 български почетни консули в чужбина, като интересът бе породен от заложените в програмата срещи с представители на всички български институции и бизнес насоченост.
Към почетните консули и гости областният управител Виктор Янев се обърна с думите: „За мен е огромна чест и удоволствие да ви приветствам с добре дошли тук, в област Кюстендил, и по-специално на това свято място за страната ни – Рилската света обител. Щастлив съм, че именно нашата област има възможност да бъде домакин на тази специална среща.“ В обръщението си Янев запозна консулите с многостранните аспекти на региона ни – туризъм, инвестиционен потенциал, природни дадености, икономика, култура, историческо минало, местно самоуправление и т.н. Областният управител подчерта също, че Кюстендилският регион има благоприятно географско разположение и добра комуникационната достъпност.
В Рилския манастир гостите бяха посрещнати и приветствани от Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий – игумен на светата обител. По-късно консулите поздрави и зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, а от страна на Община Рила ги посрещна Лазар Чавков – временно изпълняващ длъжността кмет. Почетните консули бяха посрещнати по стара българска традиция с питка и мед, поднесени им от деца в народни носии. Интересна фолклорна програма пред гостите представиха Детска вокална група „Рилски звънчета“, с ръководител Емилия Начева и Танцов състав „Рилска китка“, с ръководител Асен Колев. Всички те са местни самодейци от читалище „Христо Ботев – 1898“ в град Рила. От името на областна администрация – Кюстендил, Виктор Янев подари на почетните консули стилни стъклени плакети на институцията. Той отправи покана към тях да посетят отново област Кюстендил и да се запознаят отблизо с красивата природа, забележителности и единствени по рода си за страната празници – на плодородието, на черешата, на пролетта и Панагия – въздигане на хляба. „Искам да ви уверя, че тук винаги ще бъдете посрещани топло и сърдечно“, каза в завършек областният шеф Виктор Янев.
Така е за протокола. А що за „мероприятие“ беше това. Без медии, до последно го пазеха в някаква тайна. Защо, бе, консула. Знайно е, че това са хора работяги, след убийството на трима българи в Чикаго само преди дни точно консула го скъсаха от интервюта и включвания да обяснява кое как е станало. Консулът ни в Ниш /Сърбия/ Едвин Сугарев е най-почитаната личност за сънародниците от Западните покрайнини / във визитата в Рилската обител май го няма,може и да бъркаме/. Така, че – по-близо и по-непринудено. За какво да ви посрещат дечица в носии, пити с мед и туй-онуй. Знаете за разказа на Алеко Константинов -„Пази,боже, сляпо да прогледа“- Така, де.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *