Кметски гяволии
7 от избраните 37 общински съветници в Кюстендил не се явили на първото заседание, те не полагат клетва и отпадат. На тяхно място влизат други 7, от които пък трима щели да се откажат на следващото заседание с подадено заявление, каза председателят на Общинската избирателна комисия Венцеслав Механджийски. Отказалите се на първото заседание 7 съветници са от коалицията „Кюстендил“, ГЕРБ, ВМРО и още няколко формации, като един от тях е в болница. Това е прецедент при формирането на органите на местното самоуправление в страната, казаха активисти. И се дължи на това, че коалицията „Кюстендил“, чиито кандидат Петър Паунов спечели четвърти пореден мандат, а групата спечели 19 места в съвета – най-много, е приела вътрешно правило да влязат съветниците, получили най-много преференции. И след като нито един от тях не спечелил преференции от предвидените по ИК над 7%, /около 490 гласа/ остава моралният жест тези с по-малко преференции в по-предна позиция в листата да отстъпят мястото си на тези с повече преференции. Това ще удължи процедурата с подаването на заявленията и полагането на клетва, каза шефът на ОИК Венцеслав Механджийски. Заради вътрешната ротация в най-голямата съветническа група на първото заседание не беше избран председател на новоизбрания минипарламент. Това вероятно ще стане на второто заседание на 18 ноември. А персоналният състав на минипарламента ще е ясен може би чак след третата сесия, коментират съветници от опозицията БСП.
Значи – всички в първоначално съставената листа, снимали се усмихнати при фонданиите при Глерията,, хукват да събират преференции. Всички. Това качва процента на коалицията „Кюстендил“ , която спечели необходимите и 19 места. Ама – ако един, сложен примерно на третото място, има мижави преференции, защо си го слагал на третото място. Сложи го на 33-о. Оцени му визията,  харизмата, възможностите. А пък и тоя на третото място, защо се съгласява на тоя цирк. Избран е, щом е трети, влизат до 19-я. Да си упорства и да си остане съветник. Нищо, че ще го смачкат тия, кметските корифеи. Сега се очакват да влязат всичките 19 кметски съветници. Последен щял да влезе, спазвайки процедурите, планинарят спасител и дори от алпинизъм нещо упражнявал Росен Димитров Шинда.
Петър Паунов реди молитви и докато спи. Ама такива панаири като със съветниците си – байгън. Защо не посочи Евгени Серафимов,художника, да го сложи на 37-о място, примерно. Гената Серафимов шеще да събере над 500 гласа преференции. Ама не не е ясно после – после как ще е Гената в самата зала. Я, да си представим, че нещо му скимне и не гласува както коалицията, т.е. кметът Паунов  искат. А преди всяко заседание съветниците от коалиция „Кюстендил“ са на оперативка петминутка пре Паунов. Как иначе. Господ вижда!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *