dav

Махали от дупнишкото с.Дяково, които са под язовир „Дяково“ и край пътя Дупница-Бобов дол, от няколко дни са без вода по мрежата, оплакаха се в събота местните хора. Каналът, построен през 1994 год., който вкарва вода в язовира е спрян, казват в селото. Същевременно нивото на язовира се качва и той се пълни. Махалите Горна и Долна Кокая и Хановете са свъзрани с водопровод, прокаран при пускането на язовир „Дяково“ през 1974 год., 20 години по-късно е прокаран нов водопровод и една част от домакинствата са свързани по него.Точно те сега нямат вода, намаляно е налагането по мрежата за половината село. При пълнещ се язовир.
От ВиК-Дупница коментираха преди дни, че всички хващания и изводи от каналите за язовир „Дяково“ занапред ще са с монтирани водомери, за да се контролира потреблението на вода. От месец вода от язовир „Дяково“ се подава само за ТЕЦ „Бобов дол“ по около 100 литра в секунда, за „Кюстендилска вода“ и за ВиК-Дупница за питейния дебит в района . Всички нерегламентирани хващания по мрежата са установяват и те ще трябва да постават измертаветелни уреди и да станат абонати на ВиК. Най-вече десетките автокъщи покрай гл . път Е-79.
Батакът е пълен. Дяковци са се навързали – и за стария и за новия водопровод. Има вода да ги удави. Кран до кран е по дворовете. А, ето,, че дойде момент да нямат вода по високоцоловите си чешми. Кой е виновен. Община, държва, „Напоителни системи“,де. Тепърва ще слагат водомери п къщите .На какво отгоре. Тая вода питейна ли е, че да им я калкулират за такава. Впрочем това се прави от години за същото това Дяково, под язовир „Дяково“. Нека. И батак да е, но да не се стига и в Дяково и Дупнишко като в Перник. То батакът е всесъстояние на живота ни. И водният също е прилепчив. Всяка капка е безценна, ама кога ще уврат главите ни, че не става както е било. Не става.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *