Речник с около 1 500 далектни думи и афоризми от Треклянско издава известният в района 83-годишен краевед Стойо Асенов. Общината отпуска 500 лева за изданието. Това е двадесетата книга на краеведа, описал е всички двадесетина села в общината. Теклянско, или Краището, е известно и с наименованието Мала Франция, установил го при прочуванията си, които е направил на място, и Константин Иречек. Оттам запомнил изречението сентенция -„Бем, ли га“. На всяко негово питане или уточнение местните отговаряле – „Бем, ли га“. В София му го превели – „Ебем, ли го“!
Бай Стойо ги знае тия лакардии. Не само, че ги знае  – знае стойността им, съдържанието, безсмъртието им. Обяснява и откъде е дошъл прякорът – „Мала франция“. Треклянци ходели по гурбет къде ли не, и по чужбина. Строители били. И се връщали пооблечени – с пантолони с маншет, с ризи, с бомбета. И ги наричали малофранцузи;  малофренци. И оттам – Мала Франция. Преди повече от столетие е било.
Та така.Речникът е супер, без съмнение. Това „айдамак“, „аджамия“, „парлама“, „суртук“ и др. са вътре. Както си е по Треклянско. Както и каквото си говорят по Треклянско. Това е достатъчно – както в Треклянско. „Особен край – див като Кавказ“ /Иречек/.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *