Череши през февруари
Над 2 200 хектара са площите с плододаващи черешови сортове в Кюстендилско, подпомогнати по различните програми, което е ръст от около 30% за последните 5 години, обяви зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов на форум със земеделските производители от региона. Всяка пета череша в страната е кюстендилска, добави той. Местни производители коментират, че и череши от други райони се обявяват от търговците като „кюстендилски“ , за да държат по-високи цени и да се продават по-лесно. И т.н. Черешата остава най-застъпеният овощен вид в Кюстендилския регион – макар, че се увелеичават и площите със сини сливи например.Увеличават се и площите с лешник, с орехи и др. Аграрни специалисти обаче припомнят, че преди 30-на години, площите са били и повече. Стотици декари овощия са били изкоренени след реституцията на земятя. Някога в Кюстендлския окръг имало окоол 30 хил. декара с ябълки, около 25 хил. декара с череши, около 10 хил. декара с круши и пр.Земеделието в областта се развива добре, продължи да хвали зам.-министър Маринов. Около 10% от заетите лица вече работят в сферата на земеделието. Сериозен проблем обаче си остава изкупуването и реализацията на плодовете и зеленчуковото прозиводство, след като все още са малко плодопреработвателните предприятия и цехове в района, казаха участници в срещата.
Колко е гот да чуеш такива неща през февруари. Особено за черешите, които са си и ще си бъдат №1. Само тия зам-министри и пр. по ведомствата и комисиите да не се фукат, като дойдат в парк хотела „Кюстендил“ и какви субсидии са давали и пак ще дават, а да помагат реално. Като ослани и мръзне през април кюстендилските черешари да не се тръшкат и чудят, ами да знаят, че ще има кой да ги компенсира. Това службите „Земеделие“, застрахователите, ако щете. Всички да помагат. Та става дума за кюстендилската череша .Нищо, че сред мъжете по-върви лафът за „кюстендилската слива“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.