bty

Ваше високоподобие
Дядо Касиян вече не е игумен на манастира „Благовещение“ – с.Копиловци. Без заобиклки го казва и той. Прогоноли го неговите хора,отците от обителта. Стигнало се и до физическо насилие – сдърпали се, викали полиция, занимавана е и прокуратурата. Грозни и долни работи. Но негово високоподобие дядо Касиян се  държи достойно. Върнал се в стария си манастир – „Св.Йоан Предтеча“ при с.Жабляно, Земенско. От там тръгнал преди десетилетия.
Впрочем тръгването му е по св.Иван Рилски. Отшелничествал и той. В района на Гърбино, в пещери. При соца било. Отлъчили го от соцобществото. Не му давали и хляб в селския магазин. И се научил сам да си меси хляб, от жито, което сеел на парче земя по къра. Оцелял. После  – в Жабланския манастир. А после – при с.Копиловци. Новият манастир, в който е вградил всичко, без остатък, от себе си. Почнал от нулата, върху гола, макар и плодородна земя. Невероятна воля и труд, трудности, лишения. Но с вяра и молитва отстояваше веруюто си – на бог се служи с труд и всеотдайност, без никаква корист. Събра около си себе си послушници,  последователи да ги наречем. Трябваше им години да се докажат във вярата. Някои само успяха, други напуснаха и се изнесоха кой откъде е дошъл.Дядо Касиян оставаше. Сега го изгониха. От мързел ли се озлобиха, че ги и карал да работят по 21 часа на денонощие. Изкараха го и психар.Изобщо го унизиха и изгониха. Но не са го смачкали дотам, че да се откаже от себе си и от веруюто си. То и Христос така – намерели са се и сред неговите приближени /учениците/ да го предадат, да не го следват, да са невярващи,  да се отконяват. И – ей такива неща и по Копиловци.
Дядо Касиян, трижди дипломиран по различни дисциплини – физика, аграрни науки, теология, написал засега десетина книги, непризнаван /в Светия Синод не искаха да чуят за него и неговите старостилц в Копиловци/ и гонен, руган, нападан и бит накрая от своите, няма да се пречупи. Дари и пак да не му дават хляб да си купи от бакалията, а атново да тръгне да си меси сам. Нали Ваше високоподобие.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *