Отците да кажат за вируса
Светогорският манастир “Свети Павел” е поставен под карантина. Причината – през последните няколко часа в него бяха установени осем случая на коронавирус, съобщи телевизия Скай, като се позовава на АНА-МПА. Според информацията един монах е откаран за лечение извън Атон, защото състоянието му е преценено като сериозно, съобщи БТА. На Света гора е изпратен екип на гръцката служба за обществено здраве, защото поне един случай е установен и в друг манастир – „Хилендар”, а още един – в скита „Лакоскити”. Управата на Атон, Свещеният Кинотис, е ограничил до минимум броя на поклонниците на Света гора. При отпътуването им от пристанищата Урануполи и Йерисо задължително се измерва температурата на всички посетители. Това се разбра в понеделника по повод КОВИД изпитанията на човечеството. Е, не ли и монахът Макарий от Рилския манастир ходи на Атон и се върна заразен.Имал рожден ден, та затова ходил. Черквите и манастирите са храмове на вярата, не на вируси и зарази, казаха в хор митрополитите ни за Великдена и измолиха от премиера и генерала Мутафчийски да има служби в черквите за Възкресението.
Но това мина. На какво отгоре забраниха селските курбани и събори, които стават на открито; Та дори и в Босилеград /Сърбия/ не отбелязаха най-хубавия си празник днес -Рождество Богородично, заради КОВИД-а, каза кметът шести пореден мандат Владимир Захариев.В Невестинско са спрени всички курбани за цялата 2020 год. В същото време в кюстендилския храм миряни се струпват да се поклонят на частица от Светия кръст, донесена от Искрецикя манасир. Нека – кяанонично е. В Бобов дол правиха курбан за Деня на миньора, получи се.
Време е поповете да кажат – има ли вирус и трябва ли и как да се пазим, или не. Кога са казали нещо ясно и категорично. От амвона да го кажат.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.